Promisiuni teatrale tentante pentru cei mici

Începe stagiunea 2015 – 2016, la Teatrul Ţăndărică!

În prima zi a toamnei, Teatrul Ţăndărică îşi deschide porţile pentru cea de-a 70-a stagiune, continuând seria de evenimente aniversare Ţăndărică 70 de ani.

Începând de marţi, 1 septembrie, publicul este invitat la ultima parte a Stagiunii de Vară 2015, în cadrul căreia Teatrul Itinerant Ţăndărică se va găsi, până pe 20 septembrie, în Parcul Lumea Copiilor.

Cea mai importantă parte a acestei secţiuni a Stagiunii de vară o reprezintă Festivalul de Vară Teatru, stradă şi copil, care se va desfăşura în perioada 11 – 16 septembrie în mai multe locuri din Capitală: Teatrul Itinerant Ţăndărică (Parcul Lumea Copiilor), sediul din Lahovari (Sala Lahovari, Teatrul din Nori şi Anima Studio) şi Grand Cinema and More – Mall Băneasa.

Fiind un centru de interconectare internaţională în domeniul teatrului de animaţie, festivalul va reuni la Bucureşti 11 dintre cele mai importante state membre ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret), care îşi vor prezenta activitatea în cadrul unor sesiuni de lucru pe toată durata festivalului.

Cine eşti tu?, în premieră la Teatrul Ţăndărică

Personalităţi marcante, de talie mondială, din domeniul teatrului vizual vor dezvălui strategii şi modalităţi de lucru în tendinţele contemporane din teatrul de animaţie. De asemenea, Ţăndărică va susţine o microstagiune menită să prezinte activitatea teatrului, prin prisma accentului pe un teatru de animaţie actual, care se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor. Invitaţii străini vor afla povestea fascinantă a celor 70 de ani de existenţă a Teatrului Ţăndărică şi prin marionetele prezente la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, în cadrul expoziţiei Călătoria lui Ţăndărică.

Mărturii ale tendinţelor inovatoare estetice, de construcţie şi de compoziţie din cei 70 de ani de activitate a Teatrului, cele 70 de exponate pot fi văzute de publicul larg până în 20 septembrie.

Stagiunea 2015 – 2016 va include premiere (printre care spectacolele Cine eşti tu?, Micul Prinţ, Eu, Oblio şi Omul de zăpadă care dorea să întâlnească soarele), evenimente dedicate publicului iubitor de teatru, dar şi specialiştilor din domeniu, precum şi participări la importante festivaluri naţionale şi internaţionale (Festivalul de Teatru de la Alba Iulia, Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi PUCK din Cluj-Napoca, FNT, Fest (in) pe Bulevard, Festivalul TOPIC de la Tolosa – Spania.

“Münchhausen – Stăpânul minciunilor”, primul spectacol dedicat copiilor din istoria Festivalului Internaţional “George Enescu”

Prima operă pentru copii prezentată în Festivalul George Enescu

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera Münchhausen – Stăpânul minciunilor, compusă de Dan Dediu şi regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât şi în istoricul Festivalului Internaţional George Enescu: este pentru prima dată în cele 22 de ediţii când un spectacol dedicat copiilor şi tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură. Evenimentul va avea loc în 16 septembrie, la ora 19.30, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. Alte două spectacole-premieră sunt programate pe 19 şi 20 septembrie, de la ora 11.00.

Alături de compozitorul şi dirijorul Dan Dediu, de regizorul Cristian Mihăilescu şi de coregraful Răzvan Mazilu, din echipa de realizatori fac parte Andreea Rotaru (decoruri) şi Daniela Drăgulescu (costume). Pregătirea muzicală este asigurată de Adriana Maier.

„Entuziasmul şi tenacitatea regizorului Cristian Mihăilescu, care timp de doi ani a insistat să iau în considerare o nouă «recitire» a operei mele, căreia să îi dea o viziune imagistică hi-tech, după cum i s-ar potrivi subiectului acestei opere în epoca noastră, au fost cele două motoare ale spectacolului. Povestea lui Münchhausen, mai actuală ca oricând în era computerului, Internetului şi a comunicării instantanee prin smartphone, epocă multimedia stratificată imagistic, a captivat încă de la început întreg colectivul, care a reacţionat prompt, creativ şi profesionist. Entuziasmul regizorului a fost îmbrăţişat cu multă căldură de către cântăreţi, instrumentişti, dansatori, creatorii costumelor, decorului şi coregrafiei, precum şi de către directoarea Operei Comice pentru Copii, soprana Felicia Filip, căreia i se datorează această producţie. Iată că, după premiera berlineză din 2002 şi cea bucureşteană din 2004, o nouă producţie a operei de cameră Münchhausen – Stăpânul minciunilor coboară în mijlocul publicului. O operă pentru mici şi mari, pentru copii şi adulţi, pentru optimişti şi pesimiţti”, a mărturisit Dan Dediu, compozitorul şi dirijorul operei.

Din distribuţie fac parte: Daniel Filipescu / Vicenţiu Ţăranu (Münchhausen), Plamena Anghelova / Valentin Racoveanu (Münchheim), Andreea Iftimescu (Frau Kern), Amaia Arrieta / Elena Dincă / Raluca Oprea (Lisbeth), Ştefan Schuller / Fang Shuang (Actorul) şi Copiii: Jennifer Dumitraşcu, Justin Năstasă, Bogdan Şerban – inovaţie regizorală. Soliştilor li se alătură Ansamblul Profil, sub bagheta maestrului Dan Dediu, şi Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii.

Münchhausen – Stăpânul minciunilor – de ce el şi nu Pinocchio? Şi Pinocchio minte şi de aceea îi creşte nasul. Dar el minte ca să scape dintr-o încurcătură. Deci minciunile lui sunt «mici», din interes. În schimb, minciunile lui Münchhausen sunt «măreţe», gigantice, cosmice. El nu minte pentru un avantaj personal, ci pentru a crea poveşti, fantasme, neadevăruri care, de ar fi adevărate, ar face lumea mai frumoasă, o lume a tuturor posibilităţilor. Pentru regizor, un astfel de personaj constituie o provocare, dar şi o eliberare de constrângeri. Lumea pe care o descrie el este parcă o lume a desenelor animate, în care totul e posibil, în care îţi poţi da frâu liber fanteziei. Iar când această poveste e susţinută de o muzică a zilelor noastre, cu lirismul, umorul, dar şi tensiunea şi sarcasmul ei, nu-ţi rămâne decât să-ţi spui: «Ce şansă am!». Şi-acum spectacolul poate să înceapă! Legaţi-vă centurile de siguranţă!”, a declarat Cristian Mihăilescu, regizorul noii montări.

În stagiunea 2015-2016, Opera Comică pentru Copii pregăteşte patru noi producţii: Mam’zelle Nitouche (operetă, premiera în luna decembrie), Poveste de Crăciun (spectacol extraordinar, premiera în luna decembrie), Viva la mamma (musical, premiera în luna martie) şi Jack şi vrejul de fasole (balet, premiera în luna aprilie).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.