Propunerea legislativă care modifică Legea ANI, adoptată  

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă care modifică legea ANI și care prevede că interdicțiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI, la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, încetează de drept.

Senatorii au adoptat inițiativa legislativă care modifică legea ANI cu 77 de voturi „pentru” și 39 „împotrivă”.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, în plen, că „PNL va vota împotriva acestei legi care nu face altceva decât să jignească românul simplu”.

La rândul său, senatorul PMP Gabi Ionașcu a precizat că partidul va vota împotriva acestei legi.

„Cu reflexul criminalului care se grăbește să-și șteargă urmele de la locul cirmei, vă grăbiți să ștergeți efectele incompatibilităților și conflictelor de interese pentru sute de parlamentari, primari, președinți de consilii județene și consilieri locali”, a susținut senatorul USR, Vlad Alexandrescu.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, luni, raportul de admitere cu amendamente, cu cinci voturi „pentru” și două împotrivă.

Senatorul PSD Marian Pavel a propus un amendament de clarificare a unui articol adoptat de Camera Deputaților, astfel încât să fie clar că se aplică numai parlamentarilor.

„Interdicțiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator și/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator și/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept”, potrivit amendamentului propus de Marian Pavel.

Textul adoptat de Camera Deputaților prevede că „Interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenția Naâională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr.219/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept”.

Totodată, senatorii juriști au votat eliminarea alin. 2 al art. 25 în forma adoptată de Camera Deputaților, astfel că forma rămâne cea aflată în vigoare.

„Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respective sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respective a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, potrivit textului în vigoare.

Legea care modifică legea ANI, inițiată de social-democratul Florin Iordache, a fost adoptată, în 11 decembrie, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă şi 2 abţineri.

În cazul acestui proiect, Senatul este for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Liber la furat cu acte in regula, dar numai pentru hotii din parlament- este specificat acest lucru cu subiect si predicat, numai pentru parlamentari. Prostimea ramane mai departe cu interdictia de a fura.

    • Pai, NU-i BINELE promis de Dragnea in campania electorala?!
      Articol de Lege doar pentru CAINI, nu pentru catei!
      Dragnea a DISPARUT complet din spatiul public, nici macar la TVurile PSDiste, RTV sau Antena 3 acest penal NU mai are curaj sa apara!
      Cred ca-l vom vedea cand va fi incatusat spre Jilava, de mana cu celalalet penal, Tariceanu!

      „Modificările la Legile Justiţiei şi la Codurile Penale i-au făcut pe Ambasadorii statelor UE să facă front comun împotriva PSD, la o întâlnire cu ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu (PSD).
      Potrivit unor surse diplomatice, România va RATA obţinerea unui loc Nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU dacă Legislaţia penală va fi slăbită.
      Ambasadorii statelor UE au criticat dur modificările la Legile Justiţiei şi la Codurile Penale, într-o întâlnire cu Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, au declarat surse diplomatice pentru „Adevărul“.
      „Oficial, întâlnirea a avut ca temă preluarea Preşedinţiei UE de către România în 2019.
      Dar discuţia s-a transformat într-o pledoarie vehementă a ambasadorilor împotriva modificărilor din Justiţie“, au declarat sursele.
      Diplomaţii europeni s-au arătat îngrijoaraţi de faptul că amendamentele propuse de parlamentarii PSD şi ALDE la Codrurile Penale vor slăbi lupta anticorupţie din România, au mai declarat sursele.
      Întâlnirea a avut loc vineri, la Clubul Diplomaţilor din Capitală.
      „Atât de dure au fost discuţiile, încât ministrul Victor Negrescu nici măcar NU a mai dat un Comunicat de presă după întâlnire, deşi a fost anunţată pe agendă publică a Ministerului.
      Şi nu cred să mai fi fost o întâlinire între Negrescu şi alţi oficiali europeni care să se încheie FARA un Comunicat de presă măcar“, au declarat sursele.

  2. Vad ca Minsitrul Justitiei TACE Chitic, penalii din parlament macelaresc Legile Justitiei in asemenea hal, intalnit poate prin tarile uitate de lume, iar Tudorel TACE sau filozofeaza in pustiu cand e intrebat!
    Rusine, slugoiule!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.