Puigdemont sfidează Curtea Supremă

Update: Paul Bekaert, avocatul fostului lider catalan Carles Puigdemont a declarat, miercuri, că clientul său nu se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni, adăugând că acesta nu se va prezenta nici la audierile ce ar urma să aibă loc joi la Curtea Supremă spaniolă.

Astfel, într-un interviu acordat pentru VTM, avocatul fostului lider catalan a declarat că Puigdemont nu se va prezenta în fața judecătorilor Curții Supreme din Spania.

”La cum stau lucrurile acum, nu cred că se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni”, a declarat Bekaert.

În urmă cu două zile,  Carles Puigdemont și alți membri ai fostului Guvern catalan au plecat la Bruxelles, în contextul în care un oficial belgian a semnalat că Puigdemont ar putea să primească azil politic în Belgia. De aici, Puigdemont a anunțat că a decis transferarea „Guvernului legitim” catalan la Bruxelles, pentru a prezenta problema separatistă în centrul Uniunii Europene.

Carles Puigdemont, care se află în Belgia, a fost chemat în mod oficial să depună mărturie la Curtea Supremă din Spania în cursul zilei de joi, relatează site-ul agenției Reuters.

Instanța a anunțat că Puigdemont și 13 membri ai fostului executiv regional au fost programați pentru joi, la ora locală 09.00 (10.00, ora României). În cazul în care aceștia nu se vor prezenta, ar putea fi formulate cereri de reținere pe numele lor.

Totodată, Curtea Supremă a început să proceseze acuzațiile de rebeliune și utilizare abuzivă a fondurilor publice formulate de către procurori împotriva lui Carles Puigdemont și a celorlalți lideri catalani.

Judecătoarea Carmen Lamela a precizat în motivarea deciziei că, în ciuda interdicțiilor repetate ale instanțelor, guvernul catalan „a continuat să promoveze măsurile necesare pentru crearea unui stat catalan independent”. Totodată, argumentele procurorilor au fost „grave, raționale și logice”.

Potrivit legilor din Spania, pentru rebeliune liderii catalani pot fi condamnați la 30 de ani de închisoare, pentru răzvrătire pot primi 15 ani de închisoare, iar pentru deturnarea fondurilor publice pot fi condamnați la șase ani de închisoare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

38 de Comentarii

  1. domnul Carles Puigdemont trebuia sa intreprinda aceste demersuri inainte de realizarea referendumului! dupa cum se intrevede, va face o inchisoare, dupa care, dupa cativa ani va veni o amnistie, pentru calmarea definitiva a lucrurilor! nu rupi contractul postconstitutional cand vrei tu!

  2. Raroy si clica persista. Puigdemont nu se-ntoarce joi în Spania, tipul a fost clar ca voia garantii, Rajoy, însa, si clica nu se potolesc: vreau sa vad UNDE-n lume un REFERENDUM e-un „act de rebeliune”. Si bataia alegatorilor, legala. Cât despre „Curtea Constitutionala” spaniola, sa mai ma si slabeasca. Îi e complice lui Rajoy, care de ea s-a folosit în umtimul deceniu pentru a-i aduce modificari Constitutiei si-a priva Catalonia de autonomie. Puigdemont si-a facut, în conferinta de presa, clar modelul, care-i Belgia. Unde atât flamanzii, cât si walloni-i sunt solidari.

    • Vai de capul tau….de unde pana unde valonii sunt solidari cu flamanzii si viceversa!?
      Esti plecata rau de acasa… Clica lui carles(cu el in frunte), va face inchisoare…

    • Vezi ce inseamna sa ai o educatie precara? Nu esti capabila sa intelegi nimic din ce se intampla in jur. Cum poate guvernul sa ofere garantii peste capul justitiei? Cum poate da justitia asigurari ca vor judeca in favoarea celor care au incalcat legile? Pentru ca au fost incalcate brutal, pemeditat si in mod repetat legile pe care s-au obligat sa le respecte in calitate de regiune autonoma, parte a Spaniei alaturi de celelalte regiuni. Odata semnate niste acorduri, ele devin lege pentru toti. Toti au semnat actuala Constitutie. Constitutia nu se pot modifica unilateral. Singura cale democratica este o noua Constitutie, convocarea unei adunari constituante formata din reprezentantii tuturor partilor semnatare. In nici un caz Politica si justitia nu functioneaza nicaieri in lume dupa legile date de celta Ileana Rolanson (mi-e rusine sa o consider ramanca, probabil ca nici nu este). Daca nu voiau sa faca parte din Spania, trebuiau ca dupa moartea lui Franco sa se declare independenti. Dar obligatiile asumate legal trebuie insa respectate.

    • Rajoy, femeie, Rajoy. Pe mine m-ati cenzurat, Cotdianule, dar pe Editat asta o lasati sa insulte liber Guvernul legitim al unei tari din UE??? De ce este ‘clica ‘ guvernul constitutional al Spaniei si este mare erou un rebel care incalca Constitutia si sfideaza Curtea Suprema? LulaKivutza sfideaza si ea, nu-i asa? Deci Ileana Rollasohn esti si d-ta din clica lui soros, indignados si resist, OK ?

    • Nu exista garantii pentru autorii unor lovituri de stat, fie ele si esuate. Cand ai impotriva jumatate din populatia regiunii, nu fortezi ca sa-ti impui interesele murdare prin manipularea simpatizantilor. Atunci cand simpatizantii vor afla adevarul adevarat, va fi jale mare!

  3. „guvernul legitim catalan” poate incalca si nesocoti Constitutia Spaniei bazat pe sustinerea unei minoritati? ce raspuns ar putea primi pe la Bruxxelles!??

    • Cand si daca va fi cazul Belgia va da curs oricarei solicitari oficiale a Madridului privind aplicarea legii contra pucistilor ….

  4. Se strange latul…. Modul in care Madridul a „gestionat” situatia in Catalunya este de manual…
    Au si altii de invatat…

  5. @Cet : mass-media mainstream ti-a vârât în cap c-ar fi vorba de-o „minoritate”, când independentistii sunt majoritatea în Catalonia. Nu te-a frapat atitudinea lui Rajoy, dictatorul ? s-a grabit sa-l declare „ilegal”, când forma de consultare mai democratica nu exista. Prim indiciu ca separatistii sunt majoritari în provincie. A ordonat perchezitii si confiscarea buletinelor de vot si urnelor, ascunse-n Franta. Daca era vorba de-o minoritate, de ce actiune de amploare, cu forte de politie-n supranumerar? Si-n chiar ziua referendumului, alegatorii au fost batuti de catre politisti. Daca era numai o „minoritate”, politia n-ar fi avut consemne stricte de reprimare-n sânge a unui act legitim (referendum-ul), democratic.

  6. @Dragos : nu te mai vârî, daca tot nu pricepi, citeste mai bine! am spus ca „atât flamanzii cât si wallonii-I sunt solidari”, citeste ca lumea, ca l-ai uitat pe -I! sunt, adica, solidari cu Puigdemont, nu-ntre ei ! Liderii walloni (între care, Didier Reynders) au si fost primii sa condamne violenta lui Rajoy, dictatorul.

    • Eu stiam ca dictatori sunt Putin si Erdogan, nicidecum Rajoy. L-ai pus tu de la tine pe Rajoy drept dictator, sau asa ai avut ordin?

    • Parafrazand un celebru sitcom britanic „Dad`Army” eroul principal interpretat de celebrul Arthur Love se adresa unui pusti ce facea parte din plutonul sau zicandu-i des si fara rezultat vis a vis de tampeniile sale: „YOU…. STUPID BOY”! Ei bine nu esti departe….

  7. imi displac profund jignirile pe care le primeste Ileana Rollason doar pentru ca are alt punct de vedere! hai sa nu ne transformam cu totii in Pristanda! eu revin la ceea ce i-am mai spus! statele sunt produsul razboaielor, cel putin asa s-a intamplat in istorie! Catalonezii aveau doua cai la dispozitie, calea negocierilor ( cam ceea ce s-a intamplat intre Cehia si Slovacia) si calea luptei armate! ultima cale este ceva de neinchipuit, pur si simplu de neacceptat! ramanea prima cale,cea a negocierilor! daca ai declarat referendum, ti-ai anulat dreptul la negociere, pentru ca in felul acesta apareai ca fiind egalul Madridului sau a primului ministru! Catalonezii trebuiau sa militeze pentru o schimbare a Constitutiei, lucru care ar fi durat timp si cu rezultate imprevizibile, dar au crezut ca pot fi smecheri! faptul ca domnul Carles Puigdemont si alti 20 de lideri au sters-o din tara da, din punct de vedere simbolic, rau de tot! am inteles ca sotia a si venit la Vaslui! Le Monde de ieri se intreba de ce atata liniste in tabara celor ce doresc independenta! parerea mea este ca de-abia acum au inteles care sunt consecintele juridice ale demersurilor lor! Iresponsabili! vorba lui Rousseau *vointa populara este suverana, dar poporul poate gresi*. Banuiala mea ca pe liderii politici ce au cerut independenta ii asteapta inchisoarea. Nu vad alta iesire din situatie.

    • Politica este cea mai veche „curva” dintre indeletnicirile umane….trebuie sa iti asumi si riscuri…
      Daca nu iti place cine te pune sa te „bagi” in seama !?
      Poate ca te simti mai confortabil in alte domenii…incearca acolo….succes!

    • Ileana Rollason este prima care jigneste, prima care insulta atat cititorii cat si autoritatile legitime ale unei tari, doar pentru ca nu corespund cu vederile ei de airistice sau poate cu ordinele pe care le primeste. E o coada de topor, n-o bagati in seama. Daca-i vedeti semnatura, mai bine trecti mai departe fara sa cititi, nu va irositi vrenmea pe tampenii.

    • D-na Rollason nu are un alt punct de vedere, acela ar trebui argumentat realist, acum informatia circula repede, mai nimic nu mai este secret de stat si falsul poate fi decelat usor, daca vrei.Dna Rollason s-a fixat pe propagada de scoala veche: simplism, repetitie, agresivitate si sfidare sau dispret, cum vi se pare mai adecvat.Ilie Moromete la vremea lui si ar fi facut urechea toaca la stilul acesta de robinet chinezesc, caci nu e vorba de vreo subtilitate demonstrativa data cu picatura. Dar aveti dreptate, sa o lasam pe d-na in cauza in plata Domnului, apogeul nu se uita.A ramas umbra vaga in noapte a unei pareri gresite, un farmec superfluu si livresc de scoala, dar nu discret.Apropo, va rog sa il lasam pe Pristanda de o parte, nu are ca cauta intr-o comparatie cu tinta tracasata a propagadei.

  8. @Marcele, Marcele ! Vezi ca scriu si cu litere mari ! Putin nu-i dictator, or fi vrut ei Obama si Clinton, numai ca figura nu le-a tinut. Nu-i dictator, uita-te si tu la RT, cel putin, unde tipul da interviuri (între care unul anual, fluviu, de ore-n sir …) si la gradul de aprobare din partea rusilor, de cel putin 80%. Si Erdogan a devenit dictator, si el, si subit, din cauza de aliante politice, ca, pâna „servise”, ce facea-n tara, i se trecea cu vederea. Dictatura e data de fapte, nu de-altceva : si cum se cheama pumii-n gura pe care-i da Rajoy (refuzul, de ani de zile, al dialogului cu Catalonia, furtul finantelor, spolierea ei, cu ajutorul Curtii Constitutionale, de atributele autonomiei garantate de … aceeasi Constitutie, refuzul referendumului, forma cea mai democratica de consultare a populatiei, prin care individul si-a declasat tara-ntr-una de lumea a treia, politia care sa le ia urnele si buletinele de vot sectiilor de votare si sa-i bata pe-alegatori … tie, dac-ai pati asa ceva, ti-ar place? fiindca, repet, nu referendumul e problema (ci faptul ca marea majoritate a catalanilor sunt secesionisti, si-asta nu-i convine, tipii-s buni numai de jefuit, fiindca Rajoy însusi e-o problema). @Dragos : „un pusti”. îi preferi pe senili ? sau perversi de tip Rajoy ? astea-ti sunt „modelele” ? Ori esti orb, nu vezi ca peste tot în politica se face, acuma, schimbarea garzii, ca-i vorba de tineri, de „tânara garda”?

    • Mai sa fie…. ce comoara avem printre noi astia multi si „prosti” ….
      Ce pacat ca nu o si cunoastem cu adevarat sa ii aducem omagiile noastre pt intelepciunea si persistenta cu care incearca sa ne „modeleze” ….Continuati…cine stie poate te „modelam” noi in directia corecta!

    • Ba Putin e dictator! Vrei tu sau nu vrei, el asta este! Poti sa-i zici dictator luminat, dar tot dictator sa cheama, chiar daca are bec in pumpkin.

  9. Bre oameni buni,ce învățăminte tragem noi d-acilea?Noi,d-acilea tragem invatamantu’ca aia care se vor mari șefi peste un nou stat, oricât de mic ,după ce baga rebeliune-n prostimea care se uită-n gura lor,isi iau tălpășița ,se pun la adapost si-i lasă pe proști sa ia bastoane,gaze lacrimogene și, în final, gloanțe adevărate. Pt ca aici vor ajunge,la rezbel civil.Parcă văz c-apar omuleții verzi,sau de oricare alta culoare, care-o sa tragă si-n aia care vor independenta si-n aia care nu vor independenta,d-o sa s-aleagă prafu’de partea aia de Europa.Cam așa cum a fost la noi la deranju’dim’89,când au venit unii d-afară care-au tras si-armată si-n civili ,după care ne-au lăsat sa ne omoram intre noi,fiecare parte crezând ca e atacata de cei din fata lor? Ce-o sa facă de una singura Catalonia,dacă Franța închide granița, Spania,instituie un blocaj naval pe toată coasta mediteraneana si inchide si ea granita ,le taie curentu’,gazele,apa,finanțările,și toate legăturile comerciale?Bree,în câteva luni Toată Catalonia va fi la pământ și asta numai din cauza catorva nebuni instigatori care vor sa fie sefi.Bre oameni buni,nebuni d-astia sunt și pe la noi și prin Franța și prin Belgia și prin Germania,Anglia și prin mai toată Europa. Pai ce credeți c-ar ieși dac-ar fi lăsati de capul lor?

    • Bun comentariu! Bune invataminte. Cineva este in spatele tuturor turbulentelor. In concluzie, trebuiesc intarite statele care sunt garantia libertatii cetatenilor si limitate marile averi la nivelul bogatiei rezonabile, nu a unei bogatii care sa frizeze dementa, precum avem deja cateva exemple: Rotschiled, Rockefeller sau Soros, ca sa ne limitam doar la exemplele semnificative. Cand cineva devine prea bogat vrea sa devina apoi stapanul lumii. nici comunismul egalitarist si uniformizant nu a fost bun, dupa cum bogatia extrema este foarte nociva, mortala de-a dreptul, pentru viitorul lumii.

    • Asa este… tfl-isti sunt peste tot in lumea asta mica si globalizata…in cazul de fata s-au impiedicat de un stat puternic cu o constitutie absolut de neatacat ! Bravo Spania ….

  10. @Marcel @Anonim @Mariuta (careia-i multumesc) si restul : am avut, de la-nceput, siguranta ca Rajoy ascunde ceva extrem de grav, se-agata de „secesiunea Cataloniei” ca de-o strapontina, poate-poate, scapa, de unde si atitudinea lui de dictator, si-am avut dreptate. Pentru cine citeste frantuzeste, les Echos, aprilie 2017, „Partidul Popular al lui Rajoy, înglodat în coruptie”. Comisioane oculte, în Madrid, Valencia, Baleare, Murcia … pentru asa-zise „investitii” în „infrastructuri” . Bani grei, foarte grei, miliarde, varsati în conturi din Elvetia (de care Rajoy „n-ar fi stiut”), calculatoare trucate, reinitializate, afaceri atât în tara, cât si-n tari din America Latina. Asa ca tipii furau în prostie de la altii, Catalonia, inclusiv, ca sa-si acopere propria coruptie. Da’ Rajoy dictatorul, „nu stia”… cu individul si clica NU SE POATE DISCUTA. Si-nca o data : Spania si Belgia au fost, odata, parti ale Imperiului Romano-Germanic (Habsburg). Prima nu-i o „tara milenara”.

    • Pui de Monta s-a refugiat in tara in care este cel mai vioi si mai vitriolant separatismul etnic, acolo unde se afla si sediul Babiloniei si al NATO, acolo unde lui i s-a indicat de catre Big Brother sa caute ‘ safe haven’. Pe care nu-l va primi,totusi, cata vreme Belgia mai este Regat.

    • Probabil ca in franceza nu se scrie nimic despre coruptia din alte tari, despre Sarkozy cel ultra corupt care a declasat un razboi doar pentru ca sa-si stearga datoria la Gaddafi pe care chiar l-a si asasinat, despre corupta Gyllary Clinton, despre mafiotul Berlusconi, despre Putin si toata camarila lui, despre coruptia lui Mas dar si cea a lui Puigdemont, depre coruptia generalizata care bantuie in toata politica mondiala fara exceptie. N-ar mai exista politica daca n-ar fi coruptie, asta e fisa postului la politicieni, ca doar nu poti sa le pretinzi sa presteze doar pentru o leafa modica. Tot ca regula a jocului este sa fie negustori cinstiti, adica sa fure fara sa fie prinsi. Dar aici, acum, avem de-a face cu un cu totul alt subiect, mult mai grav, nu despre coruptie este vorba ci despre retrasarea granitelor, actiune care aduce in narile cetatenilor miros greu de sange si praf de pusca iar in urechi bubuit de tunuri si de bombe. Cineva doreste sa deschida cutia Pandorei in Europa.

    • Este cumva Catalonia sanctuar de virtute? Sint cumva politicienii sai sfinti coboriti de pe icoane?

  11. @Boko Haram : te informez ca si guvernul Puigdemont, în Catalonia, la data referendumului era un guvern legal. Tie nu ti-a trecut prin minte ca Rajoy are ceva grav de ascuns daca s-a opus cu atâta înversunare unui referendum, consultarii celei mai democratice a populatiei, pe care si-a mai si trimis zbirii s-o loveasca ? asta ti-e „modelul” „legitim”? Cine-ti spune ca Rajoy e legitim? faptul c-a fost desemnat ca prim-ministru de rege (a carui dinastie a fost plantata-n Spania, nu-i nici ea legitima), nu-l legitimeaza. Acelasi lucru si lui @Marcel : regele n-a fost ales, asa ca legitimitatea individului e contestabila. Nici Rajoy n-a fost ales si partidul îi înoata-n coruptie. Constitutia Rajoy si Curtea Constitutionala au încalcat-o, cu privire la Catalonia, a carei autonomie au tot ciuntit-o, în timp ce Euskadi, Tarii Bascilor, unde-i ETA, organizatia celebra si temuta, nu i s-a miscat nici un fir de par din cap. @Boko Haram : Si nu stiu cine ti l-a vârât, asa, netam-nesam, pe Soros în subiect. N-are nici o legatura. @Dragos : esti o pacoste, un pericol public. Si de-o mârlanie insuportabila.

  12. @Marcel : Ba Putin nu-i dictator ! e bine? îti place? dictator esti tu si restul de pe „forum”, incapabili de-un schimb de idei, de-un dialog.

    • Ba Putin e dictator, toata lumea o spune. Eu doar am preluat ideea din presa care e mai informata decat batranele care comenteaza pe la raspantii.

  13. Ce constitutie a respectat Franco atunci cand a inceput razboiul civil, dar l- a castigat
    Ce constitutia a respectat NATO cand a impus secesiunea Kosovo.
    Normal ca o secesiune sau un razboi civil sunt neconstitutionale , dar conteaza rezultatul final
    La noi referendumul din 2004 cat si cel din 2012 ar fi trebuit amandoua validate sau nu, tinand cont de prezenta la vot, dar in functie de interesul altora unul a fost validat, unul nu

  14. @Marcel: Nu ti-a trecut prin cap ca SUA vor un razboi cu Rusia pentru a-si apropria bogatiile naturale ale tarii? Ca s-o ocupe teritorial, asa cum au ocupat Europa, începând cu 1945 (vezi bazele militare si „consilierii”). N-ai vazut, tu, ala care citesti „presa” c-au provocat lovitura de stat din Ucraina (5 miliarde de dolari) si ca vor sa reînarmeze Kievul ? de ce ? daca vrei sa devii, personal, carnea de tun a americanilor, n-ai decât. Si repet ca Putin nu-i dictator. Si ca Stalin trebuie si el pus în context, la vreme era „vânatoarea de vrajitoare” mccarthysta-n SUA, si-acuma-i la fel, cu vârfuri de lance Mc Cain, Hitlery Clinton, Democratii si majoritatea Republicanilor. Pentru resurse naturale si din rivalitate economica, fiindca Rusia bolsevica ar fi trebuit, conform americanilor, sa ramâna definitiv înapoiata. Plus ca Revolutia din Rusia = Revolutia franceza. Sunt mai informata decât tine, am si citit – noua si singura scoala americana de sovietologi, care spune, cf. documentelor, nu bârfelor, ca-n epoca lui Stalin au fost vreun 1 milion de morti, în total, de foame si de frig. Vinovata, mostenirea tzarista, catastrofala. Conquest, „sovietolog” si l-a luat pe Kerenski de informator, Kerenski, un criminal (trage-n demonstranti, la 1917, si se refugiaza-n SUA, unde si crapa, zeci de ani mai târziu) -, si pe cel putin Carrère d’Encausse. Si-am vazut si documentare rare, de arhiva. Mai ales ca anul asta se-mplinesc 100 de ani de la Octombrie 1917.Si nici Putin nu-i dictator : am fost atenta atât la deciziile lui politice, excelente, la sportul pe care-l face, cât si la animalele pe care le iubeste. Sfârsit. Nu-ti mai raspund. @Nelamuritul : absolut de acord.

    • Jupaneaso draga, iar umbli cu propaganda ruseasca mincinoasa. Referitor la lecturile tale extinse, doar te lauzi, poate ai citit cate ceva in diagonala iar restul pui din inchipuire. Ai multa imaginatie, mai bine ai scrie povesti cu vrajitori si vrajitoare, se vand bine!

  15. Intr-una dintre cartile pentru copii scrise de Alexei Tolsoi (cred ca numele iti este familiar), era o poveste, „Cainele si vaca”. Cainele statea cocotat pe o capita de fan. De cate ori venea vaca sa ia o gura de fan, cainele o latra si o alunga. Vaca zice: ce animal anapoda este si cainele asta: nici el nu mananca fan, dar nici pe altii nu-i lasa! Cam asa e si cu rusii: nici ei nu folosesc bogatiile unui teritoriu imens pe care l-au ocupat abuziv, dar nici pe altii nu-i lasa. Sper sa integi intelepciunea poporului rus, mult diferita de gandirea politicienilor rusi.

  16. @Hanibal (ante portas): Îti dau numele autorilor, daca citesti în americana. Grupul de sovietologi de la Universitatea Los Angeles (Roberta Manning, J.A. Getty si colegii, UCLA). Care produc o adevarata revolutie-n materie de „sovietologie”. La LA sunt si arhivele ruse ale perioadei (Smolensk). Sovietologii Noii scoli, fata de precedentii, care numai cercetatori nu erau, citesc, si poate si vorbesc, ruseste. Si-n plus, filmele documentare, pe care, si repet, le-am vazut în mod oficial, pe-un canal franco-german, la centenarul Revolutiei bolsevice. Comentarii condamnând regimul lui Nicolai II. Revolutia a fost a maselor, nu a liderilor. Au facut-o marinarii si militarii, oameni de trimis pe front, sa moara de-a-n boulea …, însa frapant de disciplinati. Reformele lui Lenin si Stalin le-au raspuns maselor (fiindca era vorba de revendicari profunde), ultimul a industrializat si electrificat Rusia. I-am vazut si funeraliile, la care se-adunase de buna voie multimea, în lacrimi. A ajuns la putere în timpul razboaiele civile care, ELE au fost macelul, ELE au produs victimele, mortii (si transee, si promiscuitate, si iarna rusa, frigul). Restul, de la Hrusciov la Gorbaciov, ca de Eltzân nici nu mai spun, nu-s din perioada glorioasa. @Luca: Siberia, care nu-i „ocupata abuziv”, e mana de zacaminte, terenuri rare, inclusiv, a Rusiei. Si Putin si echipa sunt inteligenti. Tipul vorbeste germana-n mod curent – Rusia-i germanizata de Ecaterina a II a -, si, ca studii, desi era-ntr-un apartament comun, la Leningrad, a facut dreptul (cu codurile importate, la fel codurilor de legi române, din Franta).

    • Mi se mai intampla si ante portas. Dar ce ma intereseaza pe mine si doresc sa te iau drept aliat, este ca Asia sa apartina asiaticilor, nu minoritatii ruse. Popoarele asiatice asuprite de rusi au dreptul la independenta si autodeterminare, nu-i asa? Trebuie sa fii de acord, pentru tu esti de partea celor multi si de partea independentei popoarelor. Rusii n-au ce cauta dincolo de Urali, asta nu mai este teritoriul lor decat prin acupatie samavolnica.

    • Istoricii pe care i-ai citat nu au produs nici o revolutie ci doar au emis un punct de vedere alternativ, mai mult decit discutabil. Crimele regimului stalinist au fost revelate nu numai de fostii albi ci chiar din interior, de cei care, oripilati de deturnarea idealurilor revolutiei, au renuntat la posibilele privilegii si au spus adevarul. Lista lor este lunga, incepind cu conationalul nostru, Panait Istrati si terminind, retoric vorbind, cu Arthur Koestler, fara a-l uita insa pe celebrul John Reed care, chiar daca nu s-a dezis oficial de crezul bolsevic, nu si-a ascuns totusi dezamagirea, cel putin nu fata de prieteni. Pariez ca autorii pe care ii citezi cu atit patos nu s-au documentat niciodata la fata locului, in special in Basarabia, Finlanda, Tarile Baltice, Caucaz. Este confortabil a scrie laudativ despre Rusia, in particular despre cea de azi, dar a-ti duce viata in Occident. Asemanarea cu cazul de fata nu este intimplatoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.