NATO dincolo de Trump: Rusia, Ucraina, Republica Moldova

Punctele marcate de România la Summitul NATO

La finalul Summitului NATO de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a apreciat că a fost o întâlnire la vârf ”foarte interesantă, cu concluzii foarte bune pentru noi”. Iohannis a amintit și de ”o sesiune neplanificată foarte intensă”, joi dimineața. Este vorba despre o reuniune de criză provocată de președintele Donald Trump privind contribuțiile financiare aliate, o reuniune care a dus la anularea întrevederii bilaterale Iohannis-Trump.

Una dintre concluziile summitului nu este tocmai bună. În urma sesiunii de criză amintite, SUA au cerut aliaților să aibă în vedere alocarea pentru Apărare a 4% din PIB, așa cum o face acum America. Cât privește actualul prag, de 2%, acesta trebuie atins ”imediat”, în opinia președintelui Trump.” Pentru România este simplu, noi suntem la 2% și ne menținem la acest nivel. Ni s-a cerut să încercăm în perspectivă să mergem chiar mai departe”, a spus Iohannis in fata jurnaliștilor. Este important de menționat că Statele Unite insistă ca din aceste bugete ale Apărării să se garanteze investiții în achiziții de echipamente militare, nu doar întreținerea celor existente și plata soldelor și a pensiilor. Acest prag depășește 20% și avantajează statele aliate mari procucătoare de armament.

Punctele marcate de România la NATO

Revenind la succesele Romaniei la Summitul NATO, președintele a menționat perspectiva înființării unui centru de comandă de trei stele in Romania.”Un centru de comandă tactic, cel mai de jos și strategic, cel mai de sus. Vom avea 400 de ofițeri de stat major din toate țările NATO”, a spus Iohannis. Comunicatul final a Summitului menționează ”oferta României pentru a dezvolta un centru de comandă pe teritoriul ei care să contribuie la întărirea planificării în regiune”. Oferte similare au venit din partea Danemarcei, Estoniei și Letoniei, pentru zona baltică, și din partea Italiei, în flancul sudic al Aliantei.

Un alt succes este îmbunătățirea statutului Brigăzii Multinaționale de la Craiova. „Am obținut o îmbunătățire a statutului brigăzii multinaționale, acum am căpătat un statut permanent. Vom continua să negociem cu ceilalți aliați pentru o prezență cât mai solidă”, a spus Iohannis.

A fost acordată atenție și inițiativei României de a se organiza o sesiune dedicată regiunii Mării Negre. ” O întreagă sesiune a fost organizată la inițiativa și demersul nostru, sesiune dedicată Mării Negre, cu invitați din Georgia și Ucraina. Regiunea Mării Negre este pe harta NATO, un lucru pe care l-am reușit cu mare succes, o prezentă aliată foarte bună”.

România a mai fost menționată, alături de Polonia, Spania și Turcia pentru găzduirea ”pe baze voluntare” a scutului antirachetă NATO, precizându-se cum ”contribuțiile voluntare suplimentare vor întări” acest scut.

Iohannis, mesaj pe Facebook după Summit

Președintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj posta joi pe pagina sa de Facebook, că prezența NATO în zona Mării Negre va fi sporită, ceea ce va conduce la o securitate mai mare în zonă.

„Foarte bune concluziile Summitului NATO de la Bruxelles pentru țara noastră. De astăzi, dispunem de mai multe instrumente care să contribuie la securitatea românilor, ceea ce înseamnă că fiecare cetățean va fi mai bine apărat.

La inițiativa noastră, s-a acordat o atenție specială și s-a obținut o prezență NATO sporită pe zona Mării Negre. România nu doar beneficiază de protecția NATO, dar devine ea însăși un furnizor de securitate pentru întreaga regiune. NATO este unită și mergem împreună mai departe”, a scris Klaus Iohannis.

NATO cere retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

Trebuie notată și menționarea în ”Declaratia Summitului de la Bruxelles” a ”sprijinului NATO pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional”. ”Plecând de la angajamentele internaționale, cerem Rusiei să-și retragă forțele staționate în cele trei țări fără consimțământul lor”, arată aliații. ”Cerem Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să participe constructiv în procesul de reglementare din Transnistria. Suntem angajați să susținem reformele democratice din Republica Moldova și efortul de creare a capacităților de apărare”.

Sprijin pentru Ucraina

Ucraina vecină a fost menționată extensiv în ”Declaratia Summitului NATO” și a avut loc și o întâlnire între liderii NATO și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. De remarcat că Ungaria, țara care a precizat că se va opune oricăror pașio înainte în relația dintre Ucraina și UE sau NATO (din cauza adoptării unei legislații discriminatorii în domeniul educației), a fost incapabilă să oprească întâlnirea dintre oficialii ucraineni și cei din NATO. Kievul a reușit să cupleze reuniunea cu cea programată pentru Georgia, pentru a putea trece de opoziția Budapestei, notează presa ucraineană.

NATO a cerut Rusiei ”să înceteze sprijinul politic, financiar și militar pentru grupurile militante și să înceteze intervenția militară în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina”. Liderii NATO sunt „profund îngrijorați de utilizarea torturii și de transferul prizonierilor ucraineni în închisori din Rusia”. NATO susține inițiativa unei Misiuni de Monitorizare a OSCE in Donbas, ”incluzând frontiera dintre Rusia și Ucraina”, nu doar linia frontului dintre separatiști și forțele ucrainene, pentru împiedicarea intrării în zona separatistă a furniturilor militare din Rusia. Declarația NATO arată limpede că, ”în actualele circumstanțe, conflictul din Ucraina este primul pe agenda noastră”.

Rusia ”agresivă și iresponsabilă”

În ce privește Rusia, Declarația Summitului NATO, adoptată cu câteva zile înainte de întâlnirea Donald Trump – Vladimir Putin, pe 16 iulie, la Helsinki, arată că ”mediul de securitate euroatlantic a devenit mai putin stabil și predictibil ca urmare a anexării ilegitime a Crimeii de către Rusia și a destabilizării interne din estul Ucrainei, din cauza posturii militare și a acțiunilor provocatoare ale Rusiei, inclusiv în apropierea frontierelor NATO, precum desfășurarea rachetelor moderne cu caracteristici duale în Kaliningrad, violarea repetată a spațiului aerian NATO și întărirea militară a Crimeii”. Rusia mai este acuzată pentru ”investițiile semnificative în modernizarea forțelor strategice, retorica nucleară agresivă și  iresponsabilă, exercițiile militare la scară largă fără notificare, înmulțirea exercițiilor cu componentă nucleară”.

 

Sunt menționate încălcarea de către Rusia a tratatelor internaționale și a angajamentelor pentru construirea încrederii între Rusia și Vest. Sunt trecute în revistă încercările de intervenție în procesul electoral în cel mai nou stat membru NATO – Muntenegru -, campaniile de dezinformare și activitățile cibernetice. NATO condamnă și atacul cu gaz neurotoxic de proveniență militară din Marea Britanie. ”Marea Britanie apreciază că este foarte probabil că Federația Rusa a fost responsabilă pentru atac și că nu există altă explicație plauzibilă. Suntem solidari cu Marea Britanie în privința acestei aprecieri”, arată Declarația Summitului NATO.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Eu unul ma inrosesc la fata citind tampeniile din acest articol.Minciuni peste minciuni si sefii europeni se bat pe umar reciproc ca au facut treaba buna.Daca iau fiecare fraza sub lupa gasesti fie minciuna fie ceva cuvinte care sunt de umplutura si inseamna invers de ceea ce ar fi adevarul. „foarte probabil” referitor la cazaciocul englezesc, „susținem reformele democratice din Republica Moldova” nici nu mai vorbesc de ajutorul european sau romanesc in privinta Moldovei, ”investițiile semnificative în modernizarea forțelor strategice” ruse-deci nici macar nu mai ai voie sa treci de la T-34 la noul tanc sau ceva rachete hypersonice ca nu le convine celor din NATO, ” Rusiei să-și retragă forțele staționate în cele trei țări fără consimțământul lor”-probabil se refera la trupele americane+NATO din Libia,Iraq,Afganistan,Siria si alte tarisoare din Africa sau America de Sud… Voi nu vedeti ca minciunile va sar in ochi?A cui este vina ca nu sunteti informati,poate lamuresti putin problema Machiavelli,fara tancuri zburatoare si conform legilor internationale in vigoare.

  2. Se da și Bulă, varianta saseaska, interesant! Auzi exprimare! Intâlnirea a fost”interesanta”. Bine ca nu a zis „veselă” sau „glumeata”. E na!rod cu aere.

  3. Makușorule tată.ia-ți dobitocul și du-te acolo de unde nu te va chema nimeni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.