Putin se teme de propria creație

Un licean din Rusia a apărut în fața Bundestagului și și-a exprimat compasiunea pentru un soldat al Wermachtului care a murit în prizonierat în Rusia, după bătălia de la Stalingrad. Cea mai mare parte a presei ruse și utilizatorii platformelor sociale au sărit în aer de indignare și au recurs la amenințări dintre cele mai grave la adresa adolescentului. Reacția Kremlinului arată că Vladimir Putin are de ce să se teamă de propria sa strategie de a resuscita și alimenta naționalismul rus.

Nikolai Desiatnicenko, în vârstă de 16 ani, a fost unul dintre cei trei liceeni ruși selectați să participe la o întâlnire cu cei de vârsta sa din Germania, cu ocazia zilei germane de comemorare a victimelor războaielor și violențelor. Tinerii ruși au vorbit în Bundestag, pe 19 noiembrie, despre drama a trei soldați germani, iar tinerii nemți despre trei soldați ruși. „Am văzut mormintele unor oameni nevinovați, dintre care mulți doreau să trăiască în pace, nu doreau război“, a spus liceanul de 16 ani la finalul discursului.

„Apologia nazismului“, „provocare antirusă“, „trădare de patrie“, a fost reacția presei ruse. Camera superioară a Parlamentului rus a calificat discursul drept inadmisibil. Ministerul Educației a pornit o anchetă la liceul cu pricina. Parchetul și serviciul secret FSB au început să primească plângeri împotriva lui. Istorici și analiști ruși au readus aminte de atrocitățile comise de naziști și i-au criticat pe Nikolai și pe profesorii. Internauții au speculat pe marginea numelui liceanului, spunând că este ucrainean. Au început să curgă amenințări la adresa lui și a familiei. Tânărul și părinții săi au făcut un pas înapoi și au spus că nu a apucat, din cauza timpului redus, din cauza traducerii, să citească integral eseul.

Primul care a avut o reacție contrară a fost primarul din orașul Novîi Urengoi, de unde venea elevul, „capitala gazelor“, un oraș arctic, dar extrem de prosper, în zona peninsulei Yamal, de unde pornește unul din marile gazoducte care Vest. El l-a apărat pe Nikolai Desiatnicenko. A urmat apoi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a vorbit despre emoțiile elevului, despre trunchierea spuselor lui. „Este de neînțeles această persecuție. Cred că e greșit să-l acuzam de rele intenții, de propagandă nazistă și de toate păcatele“, a spus Dmitri Peskov, care s-a declarat împotriva „intimidării“ tânărului. Și Peskov a fost înfruntat pe rețelele sociale: „Nu e persecuție, ci opinia oamenilor care îi arată lui Nikolai în ce țară trăiește“.

Pentru Novaia Gazeta devine limpede că există două Rusii: cea a naționalismului alimentat de Putin și care se revoltă chiar împotriva liderului și o Rusie a clasei de mijloc, precum oamenii care câștigă bine și au acces la învățământ de calitate, precum în „capitala gazelor“, care se simte independentă de puterea centrală, Rusie pe care care Putin ar face bine să și-o apropie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. ARUNCA UN PROST O PIATRA IN APA SI HOP SI MASS MEDIA S-O SCOATA SLEFUITA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.