Putin şi Erdogan, puși pe afaceri

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan crearea în Turcia a unui centru de distribuţie pentru exportul gazelor ruseşti către Europa, idee prezentată iniţial de liderul de la Kremlin în ziua anterioară la o conferinţă energetică la Moscova, transmite AFP.
”Am putea examina posibilitatea de a crea pe teritoriul turc un hub gazier pentru livrări către alte ţări”, în special către Europa, a spus Putin la o întâlnire cu Erdogan, în marja unui forum regional în Kazahstan.

Preşedintele rus a lăudat Turcia, care s-a dovedit a fi ”itinerariul cel mai sigur pentru livrările” de gaze ruseşti, în timp ce transportul acestor gaze spre Europa este sistat în urma avarierii gazoductelor Nord Stream, sabotaje puse de Putin pe seama celor despre care a afirmat miercuri că doresc ruperea legăturilor Europei cu Rusia.

Un eventual nod de distribuţie a gazelor în Turcia ar putea servi de asemenea la ”definirea preţurilor” acestora, ”astăzi exorbitante”, astfel că ”am putea reglementa preţurile fără să implicăm politica”, a mai spus Putin.

Pe de altă parte, o eventuală mediere turcă în conflictul din Ucraina nu a fost evocată la începutul întrevederii Putin-Erdogan. Kremlinul anunţase miercuri că aşteaptă o propunere concretă în acest sens din partea Turciei.

În schimb, preşedintele turc i-a propus omologului său rus la întâlnirea lor de joi ajutorul Turciei pentru ca Rusia să-şi poată exporta îngrăşămintele chimice spre ţările sărace.

”Subliniem că dorim să consolidăm acordul de la Istanbul (pentru exportul cerealelor din Ucraina), care de asemenea cuprinde exportul de îngrăşăminte din Rusia către ţările subdezvoltate prin Turcia”, a spus Erdogan în faţa presei alături de Putin, înaintea începerii întrevederii.

”Am putea colabora asupra stabilirii acestor ţări. Este important să ne axăm pe ţările sărace, mai degrabă decât pe cele dezvoltate”, a adăugat Erdogan, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

Cât despre propunerea lui Putin asupra creării unui centru de distribuţie a gazelor în Turcia, Erdogan s-a limitat să amintească în această apariţie în faţa presei de colaborarea bună cu Moscova în construcţia primei centrale atomoelectrice turce.

Ministrul său al energiei, Fatih Donmez, declarase miercuri că propunerea făcută public mai devreme în aceeaşi zi de preşedintele rus Vladimir Putin de a face din Turcia un centru de distribuţie a gazelor către Europa este nouă pentru Ankara şi ea va trebui studiată în detaliu, dar o consideră realizabilă din punct de vedere tehnic.

Directorul general al societăţii ruse Gazprom, Alexei Miller, a semnalat la rândul său că această companie este pregătită din punct de vedere tehnic să construiască noi gazoducte prin Marea Neagră către Turcia (pe lângă cel deja existent, TurkStream), şi de acolo către UE.

Știrea inițială

Turcia doreşte să contribuie la oprirea ”vărsării de sânge” în războiul dintre Rusia şi Ucraina, în pofida obstacolelor mari, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui summit regional desfăşurat în Kazahstan, transmite dpa.

„Obiectivul nostru este de a contribui la oprirea vărsării de sânge cât mai curând posibil prin menţinerea impulsului obţinut în pofida dificultăţilor din teren”, a spus Erdogan, înaintea întâlnirii cu Vladimir Putin.

„O pace corectă poate fi obţinută prin diplomaţie”, a adăugat preşedintele turc, care a luat cuvântul în faţa liderilor regionali reuniţi în capitala kazahă Astana, unde are loc Conferinţa cu privire la interacţiune şi măsuri de consolidare a încrederii în Asia.

Miercuri, Kremlinul a transmis că se aşteaptă ca preşedintele turc să-i facă omologului său rus o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina.

Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia.

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni şi discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele turc pozează în mediator privilegiat şi îşi doreşte de mult timp să-i aşeze pe liderii rus şi ucrainean la masa negocierilor.

Marţi, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut Rusiei şi Ucrainei o încetare a focului ”cât mai curând posibil”.

Având în vedere dependenţa sa de petrolul şi gazele ruseşti, Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Erdogan, a cărui ultimă întâlnire cu Putin datează din septembrie, în marja unui summit regional din Uzbekistan, doreşte să crească schimburile comerciale cu Moscova pentru a ajuta economia Turciei, aflată în dificultate, înainte de alegerile prezidenţiale din iunie.

Miercuri, preşedintele turc s-a întâlnit la Astana cu omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev, cei doi fiind fotografiaţi în timp ce joacă ping-pong, după semnarea a şase acorduri, de la securitate la comerţ.

Imaginile de la jocul de ping-pong al celor doi bărbaţi de stat au fost savurate de utilizatorii de reţele sociale, între altele pentru stilul neobişnuit al lui Erdogan de mânuire a paletei, notează dpa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

9 Comentarii

  1. E una de pe A3 care îți sgaraue timpanele când prezintă incendiul din Bucale! Huuo Gâdea! Chiar nu poți să alegi prezentatorii după timbru vocal, nu poștal!

  2. Incendiu devastator langa București! Statu lui Johannis este zero! Hoții depozitează spray-uri!

  3. De ce negociază turcu? Fiindcă da gaz Serbiei de la ruși prin țeavă turceasca!

  4. Turcia doreste… Ba Putina doreste si mai mult o pace cu Occidentul,sperand Mangafaua kremlinista,acum cand i s-a inmuiat fularul rosu si belicos,ca se va lauda apoi cu ce a infrant el si cu gramada de teritorii talharite din Ucraina. Dar acum vrea pace si ridicarea sanctiunilor occidentale pentru ca stie ca va fi bagat in corzi de toata lumea,inclusiv de rusii lui care si aia isi numara mortzii ce le vin din Ucraina unde stiu si ei ca acolo ei sunt invadatorii,iar ucrainienii duc,impotriva lor,un razboi de eliberarea ale unor teritorii care niciodata nu au fost ale Rusiei si mai stiu ca Putina a invadat alta tzara ca sa o jefuiasca de campia ei manoasa si de rezervele naturale din sol si din mare si nu ca sa elibereze pe cineva si nici ca i-ar fi frica de NATO,cand chiar el agreseaza NATO si Occidentul inca de acum 22 de ani de cand a inceput sabotarea Occidentului, bagandu-si coada prin aproape toate sursele alora de aprovizionare,vrand sa fie el stapanul tuturor robinetelor si cel ce face preturile fraierilor din vest,ca de aia s-a bagat si peste OPEC.

  5. Erdogan i-a aratat psihopatului ca-i un gunoi: l-a lasat sa-l astepte 3 minute. Transanta si atitudinea turcului: porcii sa se retraga din tarla ucraineana, inclusiv din pen Crimeea, ocupata abuziv de suinele putiniste.
    Singura solutie logica si normala: afara din Ucraina. Ptr aceste granite suinele au semnat o intelegere care garanta integritatea teritoriala a Ucrainei. Ba mai erau si printre garantii integritatii. Mai semneaza vreodata ceva cu acesti escroci!…..[Rumburak]

  6. Se coace ceva . Turcia este pe drumul ei de iesire din NATO.
    Erdogan are viziune & e vertical . Putin, Orban, Erdogan sunt sefi de stat unici in lume azi.

    • Cum sa-l asezi pe circarul ala demagog si marunt langa cei doi!!!!

  7. INCREDIBIL ce vrea Guvernul Romaniei a lui Johannis…vrea sa cumpere 300.000 de PATURI si 135.000 de saci de DORMIT,3.246 CORTURI,293.137 PATURI,430.787 SALTRLE DE DORMIT,830.691 CEARCEAFURI,402.586 FETE PRENA ,in contextul pericolului!?? unui accident nuclear. Suma TOTALA alocata este de 82 de milioane de euro. LA SALARII SI PENSII NU SUNT BANI!. CHICITI de unde vor fii cumparate!. IDIOTII astia se pregatesc de un RAZBOI NUCLEAR in Romania.

  8. @Vox
    Bine ca nu achizitioneaza vreo 300000 de saci negri de plastic cu fermoar

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.