Radu Banciu: „Cât de prost trebuie să fii să închei fraza în acest mod?”

Realizatorul B1 TV Radu Banciu l-a taxat marţi seară pe ministrul Culturii, Daniel Breaz, după afirmațiile acestuia despre Mihai Eminescu, în care a comis și o greșeală de exprimare.

„Ministrul Culturii, Daniel Breaz, pe care l-am întâmpinat cu aplauze sfruntate atunci când a preluat ministerul. Spun aplauzele sfruntate întrucât trebuie să fie un termen care să îl definească cumva, nelalocul lui, întrucât asta a fost şi expresia pe care a folosit-o azi ministrul Culturii. (…)
Probabil că se pregătise oarecum dar a uitat să vorbească româneşte corect. Vă reamintesc bucăţica de frază: „care este practic cel mai mare poet care l-a dat România cel puţin până la momentul de faţă”. Aici nu ştiu ce voia: să se împace cu prezentul dacă oarecum nu face parte din trecutul literaturii români. Poeţi nu mai există în ziua de astăzi, trebuie să îl informăm pe tovarăşul Breaz. Nu se mai contabilează opera lor. O mai fi poeţi mai talentaţi decât Mihai Eminescu, nici nu mă îndoiesc, acesta este un lucru absolut autentic şi legitim, dar nu se mai contabilează. Astăzi poezia nu mai are nicio importanţă, cine te mai poate judeca?

Cât de prost trebuie să fii să închei fraza în acest mod: „cel puţin până în momentul de faţă”. Nu mai există poeţi! Cine mai citeşte poezie în ziua de astăzi şi cine îi mai poate analiza? Şi cu scriitorimea este la fel! Nu înseamnă că scriitorii de astăzi sunt mai puţini talentaţi decât cei de altădată. Dimpotrivă, sunt mai talentaţi! Dar nu are timp lumea să îi socotească, să îi evalueze aşa cum ar trebui”, a comentat Banciu în emisiunea sa de la B1 TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

21 de Comentarii

  1. Acuma nu ca-l inghit pe Banciu care de mute ori a dat cu bata in balta de a iprastiat ratatul cu ventilatoru dar de data asta a nimerit-o in plin! Cum mama ma-si se face ca din ditamai partidul PSD de 500.000 de membri cu cotizatia platita la zi nu gasesc un „infractor” sa vorbeasca gramatical. Acesta este rezultatul educatiei facute de ministerul educatiei in ultimii 30 de ani de democratie. Aprope toti ministri analfabeti, adicatelea fara alfabetul la ei. Chiar inainte de instalare in functii de mari mahari, nu sunt in stare sa faca o compunere de 1000 de cuvinte si sa ne povesteasca cum si-au petrecut vacanta de vara in Piata Universitatii? Huuo Dragnea!

  2. Comparand „perlele” ministrului culturii(?!?!), cu prostiile, jignirile si insultele de-a dreptul suburbane pe ca acest vesnic nefericit gargaragiu ce se crede pamfletar (pe naiba, pamfletar!!) numit Banciu le regurgiteaza zilnic la „Boul 1” (uite, ca m-am molipsit si eu!!), nu prea vad nicio diferenta! Doar ca, unul este agramat, celalalt prost-fudul! Combinatia perfecta! Ar trebui sa faca emisiuni impreuna, ne-am mai distra si noi un pic!!

    • @grig: te bagi la un concurs de cultura generala, limba si literatura romana cu Banciu in fata natiunii?! Daca nu te bagi, ciocul mic si joc de glezne!

    • Corect, rade ciob de oala sparta:
      ” O mai fi poeţi mai talentaţi decât Mihai Eminescu,…” in loc de „Or mai fi……..”
      Pe de alta parte Banciu spune un adevar, pentru ca adevaratele valori dupa „revolutie” au fost ingropate de gasca lui Iliescu:
      a] Daca erai geniu real erai publicat numai cu conditia sa te inscrii in PDSR!
      b] Fiind un geniu real nu puteai sa te inscrii in nici un partid , fiindca stiai ca numai idiotii au nevoie de un partid sa-si compenseze deficientele personale!
      Dar, tot Banciu ramane vinovat fiindca nu descopera si nu promoveaza acele genii , deci , care e diferenta intre rezultatul lui si al PDSR-ului???
      De demagogi e plina lumea!

    • Nicoleta esti geniala, deci ed. Umanitas si domnul Liiceanu sunt de la PDSR, iar tu n-ai fost publicata ca nu te-ai inscris…In Romania sunt mii de poeti si pasionati in ale scrisului, chiar crezi ca are cineva timp sa citeasca mii sau zeci de nerozii literare? Nu era mai simplu sa-ti publici pe FB sau intr-un site de literatura? Cine isi doreste sa fie cunoscut foloseste internetul, dar asta nu inseamna ca a fi publicat echivaleaza cu a avea talent.

    • Genialo, vorbeam de Editura Tehnica a lui Iliescu si a lui ceata, nu de poeziile tale!
      Lucrarile stiintifice nu se publica pe FB si sunt evident esentiale ca valoare a progresului tehnic, nu ca poeziile.
      Deci crima PDSR e incomparabila cu cea a Umanitasilor!

  3. Si Banciu (saracutzul de el !) se crede comentator, dar cine mai are timp sa il „socoteasca”, sa il evalueze, sa il aseze pe piedestalul pe care il merita ?

    • Mai agramat ca banciu ( nu merita scris cu majuscule numele lui)nu a găsit b1tv?a

  4. Cât de trăncălău trebuie să perseverezi în linbajul și tonalitatea lui Radu Banciul.

    • …ca si cum ar avea rost sa folosesti un limbaj academic cu asemenea… „reprezentanti ai poporului”;hai,domnule Banciu ,stiu ca ai resurse,schimba „registrul”,sa vedem daca inteleg un limbaj elevat-ar merita sa-i vedem cum belesc ochii si raspund pe alaturea ,ca la o limba straina…pentru ei;unde esti,Maiorescule,mai citeste cineva „Betia de cuvinte „,”Oratori,retori,limbuti”!

  5. din pacate (posibila!) cultura generala (ca de jurnalism nu mai poate fi vorba!) nu se poate substitui bunului simt si in ultima vreme se pare ca acest (nefericit!) realizator /prezentator „la B1” a luat-o razna!

    • Pai e simplu,cand audienta o ia la vale vocabularul devine de mahala.Asa își câștigă vidanjorul Banciu leafa.Un nefercit ce-si zice ziarist,folosind rahatul ce e la discreție in postul tv B1!

  6. Din bucatica de fraza reprosez min.ca l-a omis,mancat pe „pe”,nu care la- dat ci pe care l-a dat.
    Critica dlui Banciu este rauvoitoare,deoarece min. s-a referi cu grad de comparatie-„cel mai mare”.Da, este cel mai mare,Macedonski,Emil Botta,Bacovia,Ion BArbu,Labis, Marin Sorescu,Stefan AUgustin Doinas, Blaga,Nichita Stanescu, Cezar Ivanescu,Ileana Malancioiu,Ana Blandiana,Constanta Buzea etc.pot fi unii dintre cei mai mari poeti,dar nu „CEL MAI MARE”.Lucian Blaga si MArin Sorescu si altii sunt varfuri de munti, dar Mihai Eminescu este LUCEAFARUL.
    Prima datorie a unui poet sau scriitor este sa publice sa penetreze versul sau in cetatea care ,la poezie nu este atat de amorfa si chiar intrerupe Timpul si cucereste Spatiul,lumea are timp de poezie.M aduc cu ochii inchisi la Cimitirul marin SI tANARA pARCA alE LUi Paul Valery,la Eugenio Montale casa vamesului,Lorca-Casida mainii imposibile ,Rilke si multe altele.Da, era odata, si parca s-au dus dulceata si tihna poeziei…dar un mare poet sau scriitor poate fi descoperit oricand.

  7. Poate ca nu „evaluarea”este lucrul cel mai important,ci rolul educativ asupra natiei.Azi,cu „civilizarea”,
    cum stam ?

  8. Băi Banciule, tu ai probleme cu logica. Păi omul n-a zis că numai sunt și alți poeți valoroși; a zis că nici unul nu e mai mare ca Eminescu cel puțin până-n momentul de față. Dar tu ești un soroșist netrebnic căruia îi place să vorbească de rău pe oricine nu e de acord cu tine sau/și cu stăpânii tăi. Ai fost și tu 3 luni la Paris și te dai mare connaisseur. Hai sictir, pe românește sau turcește.

  9. “Cel mai mare” este un superlativ relativ. Superlativul absolut este “foarte mare”. Superlativul absolut nu are nevoie de comparație. Mihai Eminescu este un poet foarte mare.

  10. Da cît de prost poți să fii să-ți permiți să fii Banciu, turuind la televizor? Banciule, mai ții minte cînd i-ai tras-o lu sferodoctu CTP, cînd cu mitingu „rezist” la București? Ăla a fost adevăratu Banciu și sperăm că vei continu pe tema personajelor Stan și Bran gen Cristian Tudor Popescu, care se vrea formatpr de opinie cu toate că-i acuzat de oameni din SRI că e informator SRI.

  11. Din cite stiu eu, cel care de abia a trecut clasa la Limba si Literatura Romana, cind e vorba de poeti (deci la plural) corect ar fi „Or mai fi poeţi mai talentaţi …” … Nu-i asa, Banciule ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.