Radu Minea, grevist al foamei, „rege” al tichetelor de masă

Faptul că majoritatea sindicatelor mai funcţionează doar pe hârtie nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Propulsarea unor lideri sindicali în politică şi afaceri, tăcerea suspectă în faţa devalizării unor întreprinderi concomitent cu creşterea unor averi personale s-au relizat doar prin trădarea intereselor propriilor membri de sindicat.

În zona învăţământului şi cercetării, în ultima vreme, un domn ieşit de doi ani la pensie se încăpăţânează prin diverse acţiuni stradale, singur sau în grup restrâns, să stârnească interesul mediatic, adesea prin greva foamei, pentru a demonstra că mai reprezintă pe cineva în domeniul cercetării. Pe de altă parte, au devenit de notorietate desele apariţii ale domnului Radu Minea în biroul ministrului de resort, al şefului ANCSI (autoritatea pentru cercetare) sau în institutele de cercetare. La prima vedere, nimic neobişnuit, însă iată ce aflăm.

Domnul Radu Minea este pensionat de mai bine de doi ani, sindicatul din cercetare pe care l-a condus nu a mai ţinut congresul de anul trecut pentru alegerea unui lider. Conform informaţiilor primite de la colegi aflăm că biroul executiv nu mai are decât doi membri din cinci. Din aceste motive, FSLCPR a devenit nereprezentativ în branşă, precizeaza George Epurescu, şef de sindicat al cercetătorilor din Măgurele: “Minea, de drept, nu mai reprezinta pe nimeni! Este pensionar, nu a organizat vreun congres anul trecut, depăşind termenul legal. De 5 ani nu mai este membru de sindicat, iar prin afilierea la CSDR este membru în CES, de unde încaseaza mii de euro. Interesele lui sunt pur financiare”, a declarat Epurescu. Pe de altă parte, Anton Hadar, preşedintele Alma Mater, o federaţie reală şi reprezentativă din învăţământ, ne-a declarat că dânsul a încercat să dea o mână de ajutor cercetării conform noilor directive europene ce vizează sindicatele din învăţământ-cercetare, însă domnul Minea l-a refuzat.

Domnul Radu Minea a încasat leafă ca specialist la un accelerator de particule din Măgurele, un accelerator catalogat ca fiind de importanţă strategică, funcţional doar pe hârtie din 1990 încoace. Un control pe teren al ministerului, după cum ne-a declarat domnul Constantin Enăchioiu, director în cadrul ANCSI, a stopat însă aceste fonduri alocate pentru întreţinerea unei camere goale.

Domnul Radu Minea afiliază sindicate cu de la sine putere pe site-ul FSLCPR. (vezi adresa către ministrul Curaj) şi apare prin institute ca reprezentant al salariaţilor de acolo şi negociază CCM (contracte colective de muncă). Este şi cazul Institutului Geologic, unde domnul Minea stă de câteva zile tete-a-tete cu directorul general. Ciudăţenia apare atunci când aflăm că domnul Minea este managerul unei importante societăţi franceze care vinde tichete de masă, dar în acelaşi timp şi reprezentant al sindicatelor în CES (Consiliul Economico-Social), sindicate care de multe ori solicită…tichete de masă!

Domnul Radu Minea, chiar după afirmaţiile publice ale domniei sale, pozează în salvator al litotecii (eşantioane ale explorărilor geologice româneşti de-a lungul timpului) din Institutului Geologic. Terenul de sub litotecă a fost cedat în condiţii dubioase către Prospecţiuni SA, care în prezent este datoare statului român cu mai multe milioane de euro. Deşi iniţial se stabilise că terenul va reveni statului în schimbul ştergerii unei părţi a datoriilor (un gen de dare în plată), domnul Minea insistă pe lângă ministrul Educaţiei şi pe lângă şeful IGR să se plătească către Prospecţiuni SA suma de 600.000 de euro tot din banii statului! Aflăm ca ştire de ultima oră că ministrul Învăţământului, Adrian Curaj, a reuşit să preîntâmpine acest lucru şi s-a delimitat de intenţiile domnului Minea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ionel Radulescu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.