Radu Tudor: Se pregătește Armata Română să răspundă cu foc?

Se pregătește Armata Română să răspundă cu foc împotriva dronelor rusești ce intră pe teritoriul NATO?,

Un răspuns poate fi în comunicatul MApN de ultimă oră, scrie analistul militar Radu Tudor pe blogul personal.

Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian.

Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu este afectat.

Există două rațiuni pentru care MApN împreună cu MT au luat această decizie :

  1. Evitarea unor incidente militare cu aeronave civile sau militare în zona atacată puternic de invadatorii ruși, de-a lungul brațului Chilia, cauzată de dronele rusești scăpate de sub control
  2.  O posibilă utilizare a mijloacelor militare de aparare anti-aeriană de către Armata Română împotriva dronelor sau bucăților de dronă care se îndreaptă spre teritoriul României și care pot crea victime și pagubeUn important general din conducerea Statului Major al Apărării s-a deplasat azi în zonă.Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiţă Vlad, s-a aflat joi în localitatea tulceană Plauru pentru a vedea modul în care au fost amplasate adăposturile de protecţie a populaţiei, dar şi pentru a clarifica unele aspecte în cazul căderii unor drone ruseşti pe teritoriul românesc.

    ”În primul rând, a fost o misiune pentru a ne clarifica unele aspecte privind investigaţia pe care o executăm în acest moment privind căderea acestor obiecte pe teritoriul României şi în al doilea rând să vedem modul în care s-au instalat dispozitivele pe care le-am ordonat, de a ne asigura că soldaţii noştri au toate condiţiile necesare pentru a-şi îndeplini misiunile şi, nu în ultimul rând, de a vedea care este spiritul populaţiei locale, al localnicilor vizavi de evenimentele din ultima vreme”, a declarat pentru AGERPRES general-locotenent Gheorghiţă Vlad.

    Acesta a subliniat că Armata are suficientă experienţă şi echipamentele necesare pentru îndeplinirea misiunilor.

    ”În general sunt bune (concluziile preliminare ale misiunii desfăşurate la Plauru – n.r.), condiţiile sunt grele, aşa cum le-aţi văzut şi dumneavoastră în localitatea Ceatalchioi, Plauru şi de fapt în toată zona aceasta de la Galaţi până la Sulina, de-a lungul Braţului Chilia, dar încercăm să trecem peste ele. Noi, Armata, avem suficientă experienţă, avem echipamentele necesare astfel încât să ne instalăm dispozitivele şi să ne îndeplinim misiunile constituţionale”, a spus el.

    În ceea ce priveşte cele două adăposturi ridicate pentru populaţie în zonă, el a explicat că sunt amenajate ca în teatrele de operaţii pentru protecţia antiaeriană a militarilor.

    ”În primul rând, vreau să fac o precizare – nu este un adăpost de protecţie civilă aşa cum este definit în lege, în Hotărârea 481, este un loc de protecţie a populaţiei, este amenajat în aceleaşi condiţii pe care le-am avut în teatrele de operaţii în Afganistan pentru protecţia antiaeriană a soldaţilor noştri, a militarilor care au participat la misiuni. Este un loc special, construit în special pentru criză, într-un timp foarte scurt, astfel încât să răspundem cerinţelor de protecţie imediată”, a precizat locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.

    El a arătat că urmează să fie dislocate capabilităţi suplimentare în teritoriu, astfel încât ”supravegherea, observarea electronică şi cea vizuală de pe teren să fie 100%”.

    ”În primul rând, ceea ce face Armata pentru întreaga ţară, nu numai pentru populaţia din această zonă. Ne-am propus şi avem planuri pentru dislocarea de capabilităţi suplimentare astfel încât supravegherea, observarea electronică şi cea vizuală de pe teren să fie 100%, să ne asigurăm că tot ceea ce zboară, intră sau iese în acest spaţiu aerian, terestru, naval să fie asigurat şi să fie sub control. Nu există nicio ţară din lume care să asigure o protecţie 100% a graniţelor, nici din punct de vedere electronic, dar nici prin mijloace fizice, dar ne concentrăm pe direcţiile principale de vulnerabilitate şi ne dorim şi încercăm să eliminăm toate eventualele pericole care se abat asupra RomânieiSuntem într-o zonă de conflict, riscuri există, vor exista în continuare evenimente, cel mai probabil se vor mai produce, dar încercăm să le reducem substanţial şi cel mai important să nu existe efecte asupra populaţiei locale”, a mai spus locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.

    Despre posibilitatea măririi ariei de transmitere a mesajelor RO-ALERT în cazul atacurilor cu drone ruseşti pe teritoriul ucrainean, acesta a explicat: ”În conformitate cu sistemul pe care l-am stabilit, în momentul de faţă sunt două căi de anunţare – o dată prin celulele GSM, prin acele mesaje RO-ALERT care au fost date în diferite localităţi şi în zonele fără acoperire, prin grija autorităţilor locale, se transmit mesaje către populaţie şi sunt anunţaţi. Problema este de adăpostire şi de reacţie imediată. Este o perioadă de timp foarte scurtă de la instituirea indicativului de prealertă aeriană până când se aude prima explozie în proximitatea graniţelor României. Acesta este un timp pe care noi trebuie să îl gestionăm corespunzător şi să asigurăm populaţia să se adăpostească. Acesta este şi motivul pentru care am luat decizia să instalăm cele două spaţii de protecţie la Plauru”.

    El a menţionat că Ministerul Apărării poate colabora cu autorităţile locale pentru ridicare de noi adăposturi în alte localităţi unde ar putea fi probleme.

    ”A fost dată o hotărâre a CNSU în care se precizează foarte clar că începem cu localitatea Plauru şi Ceatalchioi şi ulterior, în urma hotărârilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, putem să mergem mai departe şi spre localităţile mici şi foarte mici. Noi, Ministerul Apărării, putem să dăm toată expertiza necesară, în schimb autorităţile locale trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile, conform legii protecţiei civile. Dacă ne asigurăm reciproc expertiză, finanţare, materiale, eu cred că se poate acoperi toată zona expusă pericolului”, a conchis general-locotenent Gheorghiţă Vlad.

    Zilele trecute, Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a avut o convorbire telefonică cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli .

    Discuțiile au vizat situația regională de securitate în contextul intensificării atacurilor Federației Ruse asupra unor obiective de infrastructură civilă din Ucraina, situate în vecinătatea țării noastre, descoperirea unor elemente de dronă în zona localității românești Plauru, precum și măsurile aliate și naționale pentru evitarea unor eventuale incidente pe teritoriul României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

28 de Comentarii

  1. Nu mai este teritoriul Romaniei, este teritoriu NATO in capul minuscul al lui Raducu Tudorel ?

  2. Simbriasul varanului si cu Arafat sperie din nou Romania mai ceva ca pe timpul plandemiei. Todorel vorbeste dupa creierii lui sau asa i-au soptit unii ghenarali? Un analist canadian pe mintea antenistului nostru care sperie zilnic mapamondul cu ww3 a vorbit ieri pe youtube o ora aducand ca argumentforte RO-alert-ul lui Arafat care era la loc de cinste pe intreg ecranul din spatele sau.

  3. i di o tii utili si paiatzele in slujba corporatiilor vanguard si blackrock, cainii razboaielor pentru avutie, deghizati in „tari” si „state”.

  4. De ce nu se ia masuri pe toata granita cu ukraina inclusiv pe nordul tarii fara tam-tam? In nord nu se ia masuri ca evtraficul de orice intre ukraina si Romania? De ce teroare si infricosare cetateni daca se poate mai simplu si direct la obiect?

  5. Poate cu foc ca in Southfork Park, cu un chibrit pus la duza anatomică pt.biogaz.

  6. De ce ii citati pe oligofreni, psihotici si prosti mereu ? Parerea imbecilului conteaza cat un .. in calea sulitei si al oricui incearca sa puna paie pe foc.

  7. Corect, Marin!Probabil state nu mai avem de mult.A rămas doar statul cel mai tare, care nu (mai) e stat la vedere de cand l a ras Imperiul Roman.(apud Douglas Reed, C.I.Parhon, Benjamin Friedmann ,Ford, Linberg, A.Soljenitin , JFK si altii, pe care ii dezavuez).

  8. In epoca banului cu orice preț, mai conteaza cunostintele, onoarea or logica? Sa-i ceri ăstuia bun simț, care cu ura ne minte si linge clanțe ricănești?

  9. Să întâmpini cu foc niște resturi de dronă e ca și cum ai trage cu tunul după muște.
    Dar analistul militar e obișnuit cu faptul că armata română a avut cele mai mari succesuri când a întâmpinat cu foc pe proprii cetățeni neînarmați (ultima dată în decembrie 1989).
    Cu rușii va fi un pic mai greu, că și ăia au arme. Dar armata își va face în mod tradițional datoria și în acest caz. Va întoarce armele.

  10. In mod normal orice zburatoare ruSS0fl0ca intrata ilegal in spatiul aerian al Romaniei ar trebui doborata. La fel cum ruSS0fl0cii au doborat drona de observatie americana in spatiul international al Marii Negre.

  11. Mai scutiti-ne de parerile inepte ale acestui impostor sclifosit. Uite unde era expertul in arta militara!

  12. O jigodie, recrutata de ameicani, face jocul spurcat al ukranilor! Asta e Radu Tudor , agent CIA, dar care uneori isi depaseste „insarcinarile”! Piei Satana!!

  13. Înțeleg că rușii sau ucrainienii, când trimit, accidental, drone pe teritoriul nostru, suna înainte goarna ca țăranii din Deltă să fugă repede in adăposturile astea.Mai greu va fi pentru cei ce sunt cu barca…

  14. – canalistu militar Tudor să.si vadă de ale lui și să nu mai învenineze

  15. Treptat , dar sigur, Cotidianul îl spală pe acest individ grețos și unsuros . Aceasta este presa din România , o mare Rușine !
    Cât despre conținut , no comment .

  16. Asta reprezintă pe nemernicanii din deep sh1t democrat state, aia de vor razbel, aia de dețin

    media mainstream, inclusiv Halena 3 kkk. Articolul e in limbaj de lemn găunos și cu noduri , greu prizabil, dar se înscrie intr o concepție generala catre conflict si provocare.

  17. Când prostu’ face “valuri@ trebuie sa i se arate stegulețul roșu!…

  18. @ nu , ca se supără…etc: numai ca trebuie sa si poți!
    Roemanika nu e la nivelul Ucropiei sau Rusicai si s ar face de kko.Se face ea acum, cand nu e parte in conflict….De fapt asta e si ideea.Sa nu fim in stare, ca să putem fi „ajutați „. J3g0s job, coada de topor!

  19. Proba in 1989 pilo
    ate ca romanii fraie…, pardon, eroi, erau neinarmati.Dar comando urile ruse, maghiare ex iugoslave si occidentale erau.

  20. La foc nu răspunzi cu foc ci cu apă mai exact facem pipi pe focul lui Radu Tudor

  21. Imi doresc ca wc radu tudor sa plece la razboi..sa devina un fel de Patrick Lancaster al Romaniei,dar sa ne arate si de la ukra..daca ii dau aia voie si nu il impusca..pleaca ba,si ia si pe arahat cu tine,sa te filmeze.

  22. Daca nu mai vrem drone pe teritoriul romanesc, ar insemna sa-i bombardam pe ucrainienii care trimit astfel de drone… poate, poate romanii sunt mai prosti ca polonezii si aprind fitilul…
    Ar mai fi o varianta pentru ucrainieni sa scape de bombardamentele de la Dunare: sa recunoasca ca Basarabia/Bugeacul este teritoriul romanesc pe care l-au furat impreuna cu rusii dupa WWII, se fac actele juridice internationale de retrocedare si gata !
    Slava Z !

  23. Radu Tudor. Acest joystick-sef la Commandos 3. Si la Silent Hunter 5. Si la altele. Da ! Romania a raspuns cu foc. La Crevedia. Si cine stie pe unde o sa mai raspunda cu foc, ca multi fumatori mai sunt in tara asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.