Raport despre retragerea haotică din Afganistan: Unde s-a greşit

Oficialii americani au fost afectaţi în timpul evacuării trupelor din Afganistan din vara anului 2021 de lipsa de claritate în luarea deciziilor, absenţa unei gestiuni centralizate a crizei şi un mesaj public confuz, a concluzionat un raport al Departamentului de Stat, transmite AFP.

Finalizat cu mai bine de un an în urmă, dar lansat abia acum, înainte de week-end-ul prelungit dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a SUA, acest raport al Departamentului de Stat solicită reforme, inclusiv numirea unui singur funcţionar în viitoarele crize şi separarea planificării măsurilor de urgenţă de considerentele politice.

Secretarul de stat Antony Blinken a fost cel care a cerut acest audit după scenele haotice de pe Aeroportul Internaţional din Kabul în august 2021, când armata americană a organizat o operaţiune de evacuare masivă după revenirea la putere a talibanilor.

Raportul salută succesul acestui transport aerian în care au fost evacuate 125.000 de persoane, dintre care 6.000 de cetăţeni americani.

Notează însă că această operaţiune a trebuit să facă faţă unor „provocări majore” legate de faptul că înalţii oficiali ai administraţiei preşedintelui Joe Biden „nu luaseră decizii clare” înainte cu privire la evacuarea afganilor aflaţi în pericol.”Modificările constante ale directivelor şi mesajul public trimis de la Washington (…) au sporit confuzia”, adaugă el.

Preşedintele Joe Biden a moştenit, însă, întârzieri în privinţa soluţionării cererilor de viză acumulate din timpul administraţiei predecesorului său, Donald Trump, care a ajuns la un acord cu talibanii privind retragerea americană, notează raportul.

Serviciile americane estimau că guvernul afgan pro-occidental va păstra controlul asupra Kabulului timp de „săptămâni sau chiar luni”.

„Frica de a transmite un semnal greşit, în special unul care ar putea sugera că Statele Unite nu mai au încredere în guvernul afgan şi, prin urmare, grăbesc căderea acestuia, a împiedicat într-o oarecare măsură pregătirea şi planificarea pentru situaţia de criză”, explică raportul.

Programele de evacuare ar putea fi stabilite în mod obişnuit, sugerează el, ceea ce ar reduce impactul oricăror scurgeri.

Au existat informaţii recente în presă despre pregătiri similiare ale SUA în cazul unei potenţiale crize în Taiwan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

20 de Comentarii

  1. AȚI PUBLICAT ARTICOLUL PENTRU A FI SURSĂ DE INSPIRAȚIE LA RETRAGEREA DIN UCRAINA?(NUMA-NTREB -NU DAU CU BĂȚUL PECARE L-AM BĂGAT DESTUL ÎN OCOLUL LUI MEDVED!

  2. Oficialii Americani hotaresc retragerea din Afganistan , după aceași oficiali fac un raport unde ai greșit deși sunt aceași oficiali care au hotărât intervenția in Afganistan ….care din cele 3 rapoarte sunt corecte ? Teoretic nici unul …. Deci aceste rapoarte sunt deșeuri …. maculatură ieftină

  3. Cati bani are de platit pentru despagubiri Ameruca si aliatii lor pentru AGRESIUNEA Afganustanului Pentru crime de razboi …un soldat se lauda ca tragea afganilor cu arma numai in fatza. E pe net.

  4. Vorbim de funie in casa spanzuratului…Orice retragere de oriunde este rusinoasa,problema este de ce ai invadat tara respectiva, doar sa ai de unde te retrage?
    Toti cei vinovati ar trebui adunati de pe unde traiesc si judecati
    O intrebare care ne macina si azi..
    PS pierderile imense de vieti,de tehnica militara,de bani ,sunt ireparabile, dar cretinismul conducatorilor de state invadatoare refuza intelegerea, prostimea ii aplauda

  5. Norocul a fost că talibanii au fost generoși, așteptând să decoleze avioanele încărcate la refuz cu Li?ici și sclaveți…
    Dacă începeau să bombardeze aeroportul din Kabul, erați muci…VITEJILOR…?

  6. Stat condus de criminali. Sa fie judecati pentru agresiune si sa plateasca despagubiri .

  7. Au gresit cand au intrat in Afganistan. Au gresit ca si rusii. Orgolii imperiale puse la pamant de niste ,,primitivi” cu capre.

  8. Orgolii imperiale puse la pamant de niste ,,primitivi” cu capre.

  9. Din nou MarGealatu lu Rasputin ne dovedeste cre ti nismul ideatic tipic AGENTULUI SOVIETIC marius, ca si Tic-ul astuia de a folosi
    P.S., ca si cum redacteaza scrisori, nu dejecteaza materii esca to ilogice…Tica-losule Gealat rasputinoid, prezenta militara a Trupelor ONU si NATO a avut Mandat ONU si NU A FOST „CUCERIRE/OCUPATIE”!!! Retragerea din 2021 seamana cu prezenta retragere din Mali si reprezinta VICTORII Comintern, atat Afganistanul, cat si Mali REINTRAND IN MAINILE Partidului Mondial, adica ale trupelor mercenare sovietice/Wagner si bolsevice chineze!!!

  10. Noi zicem că s-a greșit când s-a intrat . Există pe Terra , țări care nu sunt populate de ^pigmei =*stomacuri vorbitoare, ci de BIPEZI . Pt. cotropitori la intrarea în aceste ȚĂRI e o INSCRIPȚIE :^lasciate ogni speranza voi ch’entrate^ . Greșeala CHIORILOR e că n-o văd!

  11. sua au plecat cu tone de aur si au lasat hartii fara valoare – dolari tipariti, precum si niste arme folosite. noaptea mintii naste monstri si ii vedem dn ce in ce mai in lumina si mai des.

  12. S-a greșit când s-a intrat . Există pe Terra , țări care nu sunt populate de ^pigmei =*stomacuri vorbitoare, ci de BIPEZI . Pt. cotropitori la intrarea în aceste ȚĂRI e o INSCRIPȚIE :^lasciate ogni speranza voi ch’entrate^ . Greșeala CHIORILOR e că n-o văd!

  13. Abia astept sa se retraga haotic si din Romania! N-au ce cauta aici!

  14. Retragerea din Afganistan nu a fost nici mai haotică nici mai puţin haotică decât retragerile din Vietnam sau Irak. Exact cum s-au retras din Afganistan, Irak, Vietnam, americanii se vor retrage şi din Ukraina, România şi Polonia. Căci americanii atunci când câştigul este zero îşi iau calabalâcul şi pleacă. În urma lor, dacă nu reuşesc să fugă, rămân pro-americanii.Vai şi amar de capul lor va fi. Se vor umple puşcăriile, se vor confisca averile iar sinuciderile se vor inmulţi. Aruncatul de la fereastră va fi sport naţional. În Ucraina, neluând în seamă penibila dar şi isterica propagandă soroşistă, lucrurile nu merg deloc bine. Şi cine crede că Putin va fi înlăturat de la putere sau că ruşii vor pierde acest război, se înşeală. Atunci când americanii vor înţelege că au fost escrocaţi de Zelenski şi ai lui, precum am spus mai sus, vor pleca. Cine crede că poate să înfrângă Rusia, se înşeală.

  15. Este naiv sa creada cineva ca SUA va fi trasa la raspundere pentru razboaiele sale ilegale.
    Bici acum, dupa aproape doi ani de la retragere SUA nu a restituit bancii Centraea Afganistanului activele blocate in SUA,
    Rezervele brute ale Băncii Centrale afgane se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârşitul lunii aprilie 2021 potrivit Fondului Monetar Internaţional.
    Asta se numeste furt pe fata….cica in numele demoratiei.

  16. @ Moșul Vanga 12:30
    Pentru Li?ici nu există decât 2 categorii de oameni :
    -CETĂȚEANUL AMERICAN. CARE CONTEAZĂ !
    -restul, a căror valoare există doar dacă folosesc CETĂȚEANULUI AMERICAN. Altfel, RESTUL valorează ZERO !
    Mulți sclaveți vor încerca să se agațe degeaba de coada avioanelor Li?ice pe aeroportul Gostomel din Kiev…

  17. Războiul din Afganistan a fost un conflict armat desfășurat în Afganistan din 2001 până în 2021.
    A fost cel mai lung război din istoria militară a Statelor Unite, depășind cu aproximativ cinci luni Războiul din Vietnam (1955–1975) la durată. Este, de asemenea, una dintre cele mai catastrofale și costisitoare înfrângeri din istorie pentru Statele Unite – conflictul ar fi costat 5,8 trilioane de dolari.

    La 28 decembrie 2014, NATO a încheiat oficial operațiunile de luptă ale ISAF (International Security Assistence Force) în Afganistan și a transferat oficial întreaga responsabilitate de securitate guvernului afgan. Incapabile să-i elimine pe talibani prin mijloace militare, forțele coaliției (și separat guvernul președintelui afgan Ashraf Ghani ) au apelat la căi diplomație pentru a pune capăt conflictului. Aceste eforturi au culminat cu Acordul de la Doha dintre Statele Unite sub președinția lui Donald Trump și talibani din februarie 2020 care prevedea retragerea tuturor trupelor americane din Afganistan până în aprilie 2021 (amanate pana in 31 august 2021).

  18. În primul rînd nu aveau ce căuta acolo … dar , infantilismul , lăcomia , disperarea și degringolada instalată în mod ireversibil pe tărîmul ,, fericirii veșnice ,, , generează tot mai multe ratări , care mai de care mai răsunătoare . Au și reprezentant fără egal , maimuța Biden .

  19. Păi, alternativa a fost războiul ukran.. era pe tapet cu execuție imediată.// Ce să mai piardă vremea in afghanistan,, de unde ținta tot rusia era..

  20. asa este, au gresit din momentul in care au gindit ca trebuie sa intre… complexul militar industrial creeaza conflicte ca sa stimuleze cererea de armament…

    penibil, grotesc modul de manifestare al celor care se autointituleaza fauritori de democratie… fauritor de dezeastre, mai degraba.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.