Război pe față între judecători și procurori

justitie

În sistemul de justiție există de ceva vreme, prin sprijinul nemijlocit al Laurei Codruța Kovesi, o râcă între judecători și procurori. Este vorba de modul de avansare și implicit de valoarea retribuiției încasate corespunzătoare rangului. Prin acest mod, spun surse judiciare, sunt atrași la Direcția Națională Anticorupție procurori care pot fi supuși, dar nu neapărat și bine pregătiți. Degetul pe rană a fost pus anul trecut, odată cu modificarea legii salarizării personalului din justiție.

Conform legii 304/2004 procurorii care lucrează la Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Parchetul General, au rang de procuror de Înaltă Curte. Asta înseamnă, pe lângă experiență, și un pachet salarial mult mai mare față de un procuror al unui parchet de pe lângă o judecătorie. Această discrepanță a atras oprobiul judecătorilor, care pentru a avansa într-o funcție sunt nevoiți să îndeplinească un anumit număr de ani de stagiu și, în plus, nu pot sări peste etape asemenea procurorilor.

Textul actual al legii în vigoare prevede că, „pentru a fi numiţi în cadrul DNA, procurorii trebuie să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, o vechime de cel puţin 6 ani în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui interviu organizat de comisia constituită în acest scop.“

Textul, spun surse din magistratură, este ambiguu, lăsând loc la interpretări. Spre exemplu, spun aceleași surse, un procuror de pe lângă o judecătorie, cu șase ani vechime în sistem, poate ajunge procuror la DNA, unde va avea rang de Înaltă Curte cu sporurile de rigoare. Ulterior, când se întorc la parchetul de pe lângă judecătorie își păstrează rangul de Înaltă Curte și beneficiile.

Modificările ce se vor a fi aduse de către judecători prevăd că un procuror nu poate sări peste etape. Spre exemplu, spun surse judiciare, dacă ești procuror de Judecătorie poți ajunge cel mult la Parchetul de pe lângă Tribunal, de la Tribunal, după stagiul de minim opt ani, poți ajunge procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, iar de aici, abia după 10 ani de muncă poți opta pentru procuror al Parchetului Înaltei Curți.

Grila de vechime pentru judecători

Scandalul a intervenit după ce anul trecut a fost modificată legea salarizării. Conform noii grile, un judecător cu grad de Înaltă Curte cu vechime mai mare de 20 de ani primește o indemnizație lunară de 26.250 de lei, iar unul cu vechimea cuprinsă între 15 și 20 de ani, între 23.143 lei și 24.300 lei lunar. În același timp, un procuror cu grad de Înaltă Curte, cu vechime mai mare de 20 de ani, primește 25.000 lei, iar unul cu vechime între 15 și 20 de ani primește între 22.041 lei și 23.143 lei lunar; cu vechime între 10 și 15 ani primește între 19.998 lei și 22.048 lei, iar unul cu vechime între 8 și 10 ani primește între 17.956 lei și 20.786 lei. Se vede cu ochiul liber diferența în ceea ce privește vechimea. Pentru a fi judecător la Înalta Curte trebuie să ai minimum 15 ani experiență, pe când un procuror poate avea minimum opt ani vechime. Din vechime fac parte și cei doi ani din Institutul Național al Magistraturii și rezultă o vechime în muncă efectivă de doar șase ani pentru ca un procuror să lucreze în parchetul Înaltei Curți.

Diferențe salariale

Un procuror cu grad de judecătorie primește 16.429 lei lunar, dacă are vechimea mai mare de 20 de ani, în timp ce unul cu vechimea între 5 și 10 ani, o indemnizație cuprinsă între 11.826 lei și 13.690 lei. Pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, personalul din sistemul de justiție beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază sau, după caz, din indemnizația lunară de încadrare. În prezent, un judecător promovează de la Judecătorie la Tribunal dacă are minimum patru ani vechime, iar de la Tribunal la Curtea de Apel, dacă are cel puțin șase ani vechime. Surse judiciare au precizat că în momentul în care încetează delegarea, iar procurorul se întoarce la parchetul de pe lângă judecătorie își păstrează gradul avut la Parchetul Înaltei Curți și, prin urmare, și salariul și sporurile.

Transferaţi de la judecătorie direct la Înalta Curte

În anul 2015, presa centrală a relatat despre modul în care un procuror de judecătorie a sărit peste etapele privind vechimea printr-o simplă detașare făcută din pix. La acea vreme, Cristina Chiriac, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, a trecut în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi, fiind detaşată de Consiliul Superior al Magistraturii pe o perioadă de şase luni, cu posibilitatea prelungirii mandatului. Detașarea se putea face pe o perioadă cuprinsă între șase luni și trei ani, cu posibilitatea de prelungire. Cristina Chiriac a debutat în magistratură la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad în anul 2011. În anul 2014, s-a transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, deci avea la acel moment doar patru ani vechime, și a trecut la procuror de judecătorie la procuror cu rang de Înaltă Curte.

Un alt lup tânăr al DNA este Jean Uncheşelu (foto). Acesta a ajuns în 2014 în structura centrală a DNA, când CSM a aprobat detaşarea de la Parchetul Judecătoriei Craiova. Procuror local, Uncheşelu a fost până în 2014 o „furnicuţă“ a Ministerului Public, ocupându-se de infracţiuni mărunte, specifice procurorilor „locali“. Acesta anchetează acum dosarul lui Victor Ponta, deschis de pe vremea când era premier. Anul trecut, Parchetul General a anunțat că pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrată o plângere formulată de Romanian Community Coalition, prin care erau reclamate fapte de corupție comise pe vremea când procurorul Jean Nicolae Uncheșelu era la Parchetul Judecătoriei Craiova și ar fi primit mită 10.000 euro. Acesta a fost cercetat într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție pentru luare de mită și abuz în serviciu, iar soluția dispusă a fost de netrimitere în judecată. Precizarea Parchetului General a venit după ce în presă a apărut o notă cu caracter Secret de Serviciu, redactată de un ofițer principal I, prevenirea criminalității în mediul penitenciar din cadrul Penitenciarului Craiova, în urma discuției cu „o relație operativă“ și transmisă spre valorificare SRI, Ministerului Justiției, Guvernului și Președinției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Eduard Pascu 109 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Ieri, 4 Februarie a fost Ziua Mondiala a Luptei impotriva Cancerului.
    Initiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice in legatura cu problematica oncologica si promovarea celor mai noi si eficiente metode de a combate aceasta boala, scrie Agerpres.

    OMS si Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului sprijina Uniunea pentru Controlul International al Cancerului pentru a promova caile menite sa diminueze povara globala a cancerului.

    Ziua mondiala a luptei impotriva cancerului este parte a campaniei mondiale in lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la Summit-ul mondial impotriva cancerului pentru noul mileniu, desfasurat la 4 februarie 2000.
    Acest document consemneaza necesitatea unei aliante puternice intre cercetatori, profesionisti din domeniul sanatatii, pacienti, guverne, parteneri din industrie si mass-media in lupta impotriva cancerului.

    Aseara la Romania Tv au fost in studio L. Dragnea iar pe telefon Premierul Vasilica Viorica Dancila.
    La Antena 3 pe telefon(nu mai are curajul sa vina in studio nici la RTV nici la A3!) a fost Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii si Justitiei Sociale!

    Nici un cuvant pe subiect, nici un mesaj IERI din partea Guvernului Romaniei sau a Parlamentului Romaniei…doar MInistrul Sanatatii a transimis un mesaj…

    „Statul paralel” e prioritatea, pardon, Jilava e PRIORITATEA Romaniei lui Dragnea si a Vasilicai!
    NU ma mir, bolnavii de cancer din Spitalele Romaniei plang dupa medicamentele salvatoare… plang…
    Rusine!

    • cand se inchideau spitale pe vremea lui matelotul nu erai asa de combativa, oare de ce ? dubla masura

    • De ce mintesti, domnule Lili? Au vorbit de m-am plictisit despre efectele si formele cancerului, adica despre sponsorii tai, soroshistii, procurorii si serviciile secrete, ca doar nu ai fi vreun fanatic cominternist ratacit prin Romania. Mai lasa-ne si casca mai bine ochii la antena 3!

  2. Pana nu se despart apele razboiul fraticid va continua. Cine va pierde? Amarasteanul, fiindaca bastanii sunt doar martori! Afara ploua!

  3. Grilele de salarizare ale ambelor categorii ne arata ca stimulentul salarial al onestitatii, echitatii si corectitudinii nu ii
    face pe respectivii sa renunte la…tentatii materiale/de comanda politica. In rest, judecatorii au dreptate, dar nu inteleg de ce
    critica doar aspectul pecuniar, nu si faptul ca PROCURORII NU POT RAMANE MAGISTRATI!!! Si de ce nu pun accentul si pe raspunderea
    judecatoreasca, singura care bine si clar definita poate stopa orice eroare, rea credinta si comanda politica. Nu numai simpla eroare e condamnabila, ci si PARTINIREA, un fenomen larg raspandit in mafiile securiste locale.

    • Pt.Charlie. Bine spus,bine pus punctul pe ” i ” in comentariul dumneavoastra, adica: ” … accentul si pe raspunderea judecatoreasca, singura care bine si clar definita poate stopa orice eroare, rea credinta si comanda politica … ”! Sanatate maxima !

    • Legile se fac in Parlament …daca parlamentarii sunt politicieni onesti si de buna-credinta , tara este prospera si locuitorii sai , multumiti ! Daca parlamentarii sunt corupti si prosti professional , tara este subdezvoltata si nefericita ! Ei sunt responsabili !

  4. Nu va trece ideea fixa nici cu slujbe!Nu vreti sau nu pricepeti, DNA si Kovesi sunt parte a sistemului,fac parte din peisaj,asa cum PSD si Dragnea fac parte din peisaj!

  5. Pînă ce procurorii nu vor fi trimiși acolo unde le este locul , lîngă avocați și vor fi responsabili în egală măsură cu tovarășii lor de nenorociri – judecătorii , nu va fi pace socială , darămite una între frății …

  6. cred că „vina” e a judecătorilor – că au acceptat atâția ani să fie „magistrați ” la grămadă cu procurorii – care fiind angajați ai executivului nu fac parte din puterea judecătorească !…„înghițiți ” fraților și beți apă rece să vă „treacă”! …de parcă voi nu ăți ști…

  7. La sediul DNA este o tabla, scrisa ca altadata in uzine cu intrecerea socialista, care are pictat un slogan cum ca PROCURORUL ESTE PRIMUL APARATOR (!?). O mare gargaraseala cum este de altfel tot sistemul judiciar din Romania, cu judecatori si procurori (adica avocati ai statului si nicudecum magistrati), care ne costa bani multi si, din pacate, pe unii dintre noi ne costa viata, libertatea si sanatatea.

  8. Dar ce salarii au tovarasii judecatori si procurori, unii zici ca sunt directori de multinationala ca salariu. Ca la munca nici pe departe. Eu nu am vazut procuror sau judecator spetit de munca, ma chiar devin mai dolofani odata cu inaintarea in functie, si chiar daca primesc salariile alea foarte mari, tot se uita la o oala sau o damigeana cu vin. Cum ramane cu salarizarea cum ca nimeni din aparatul de stat nu poate avea un salariu mai mare decat al presedintelui, salariile judecatorilor si procurorilor pe care ii stim cum sunt, sunt de-a dreptul nesimtite, cati dintre romani trebuie sa munceasca ca sa fie platit salariul unui judecator sau procuror de 25.000 lei lunar, asta pe langa multe alte beneficii ca chirie gratuita, masina,paza, tot felul de cheltuieli decontate iar cand trebuie sa isi faca treaba il doare in fund, lucreaza la un dosar numai cand are chef si vreao 2-3 ani, unele le lasa la prescriere, judecatorii la fel, lungesc procesele cat pot de mult, mai asteapta sentinte de la campul tactic, unii mai merg si in vacanta cu cei care ii ancheteaza sau judeca. Si pentru asta noi trebuie sa le platim un salariu de minim 2000 euro lunar. Ia sa le mai fie taiate salariile si astora, ca doar nu sapa la tarnacop si nici nu se omoara cu munca, la 15 nu mai gasesti un judecator in tribunal, procurorii o taie de pe la 12.

  9. Adica,iata un caz: daca am un nepotel sau o nepotica ce lucreaza pierduta prin tzarina romana si vreau s-o…”fac om” pun o pila si ajunge la DNA Munca… mai pe nepricepute, salariu baban. peste cateva luni se dovedeste ca nu-i de el/ea acolo si e trimisa inapoi, la vechiul serviciu dar cu leafa avuta la DNA Mai sa fie, nu i se da si masina cu care umbla pe la DNA!? Cine a gandit astfel de reguli? Trebuie cautat si declaratceva.. „Erou” al casapirii nesimtite a banilor publici, spre exemplu. Nu cumva cel/cea care a formulat o asemenea prevedere (i)morala, hoteasca ne da lectii pe la tv despre „cum e corect’ in capitalismul romanesc azi? Are cineva curiozitatea urmaririi evolutiei pana la aprobare a actului reglementativ respectiv? Hai, ala io,ala io… Oameni buni, cine gandeste, pune pe hartie propunerile de legi? Ce minte si ce scopuri au?

  10. procurorii nu sunt magistrati in nicio tara din UE !!! au fost trecuti ca si „magistrati” ca sa poata beneficia de salarii mari si, mai ales, sa devina sligile politicului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.