Reacția MAE după ce Rusia a cerut distrugerea scutului de la Deveselu

Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF, scrie Reuters, citată de News.ro. De asemenea, ministerul a precizat că Washingtonul ar trebui să distrugă şi dronele de atac din acelaşi motiv.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu, a spus că baza de la Deveselu este pur defensiva și că nu poate crea probleme Rusiei, iar România va avea vineri o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliaţii.

Baza de la Deveselu a pur defensivă. Poveştile că s-ar putea să se pună pe rampa de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară e o găselniţă care nu are nicio bază reală. Nu e niciun argument că ar putea să creeze probleme Rusiei“, a declarat Teodor Meleşcanu.

Fără niciun fel de dubiu, în cursul zilei de mâine vom avea o poziţie, o să ne consultăm şi cu aliaţii noştri. Mi se pare ieşit din comun să chemi ataşatul american ca să dărâme baza de la Deveselu, care nu are nimic cu armamentul nuclear“, a mai precizat ministrul de Externe.

Întrebat dacă are în vedere şi convocarea ambasadorului rus la Bucureşti, Meleşcanu a afirmat: „O să avem în vedere şi posibilitatea unui dialog şi să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare este greu de înţeles. O să cerem clar care sunt problemele pe care le ridică Federaţia Rusă“.

Ministerul Apărării din Rusia a informat că a convocat ataşatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i înmâna o notă care conţine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu.

Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite.

Rusia a suspendat Tratatul INF în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul, acuzaţii negate de Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Vax! Mos Melescanu e habarnist, e mana moarta in guvern, derutat si incet, nu pricepe nimic si nu e in stare sa reactioneze adecvat. Mare mister de ce l-a pus Tariceanu acolo, la fel cum e de mirare ce presa favorabila are. Somn usor in continuare nea Melescane, serviu-i bun, leafa merge.

  2. reacţie firească, având în vedere raportul de forţe, dar şi faptul că putin a turbat. Nu noi putem interveni, ci marii hingheri…

  3. Sigur rușii știu mult mai bine decât noi ce echipamente militare sunt la Deveselu. Ce am primit în schimb că să avem în țară un “cuiu lu Pepelea”, ßi să ne perpelim pentru unii se iau în coarne?

  4. Daca Rusia se simte amenintata ca o tara are „scut ANTI-RACHETA”,cum naiba se simt tarile vecine Rusiei stiind ca aceasta are rachetele – imclñusiv nuicleare- indreptate spre ei ?, cine raspunmde ?.

  5. Defensiv sau ofensiv ? Problema e ca nici macar nu e al nostru . Ar trebui ca americanii sa fie expulzati din tara si sa preia armata noastra controlul tuturor bazelor americane . Iesirea Romaniei din NATO si declararea neutralitatii militare ar fi o mutare de sah buna pentru pozitia noastra geo politica , ceva in genul Finlandei . Reechilibrarea relatiilor politice cu Rusia ar fi si ea un pas important . Imperiul roman-american a inceput sa crape pe la incheieturi . S-a intins ca o ciuma pe toata planeta .

    • Dar de Imperiul rus care se tot intinde ca o pecingine spre spatiul romanesc, de unde de fapt nu a plecat niciodata, nu ai nimic de spus? Da, neutralitatea este intr-adevar preferabila oricarei aliante. A spus-o si generalul Spiroiu prin 1991 unui oficial american (daca imi amintesc bine), numai ca neutralitatea trebuie acceptata si de cei mari, in special de vecinii apropiati. Nu este insa cazul Romaniei. Sa dea intii Rusia un semn de mila mariei sale. Il asteptam de peste 300 de ani de cind a ajuns la Nistru si nu cu flori in mina.

  6. Tov.Putin vrea sa intre in istorie nu cum crede el salvatorul imperiului comunist URSS, ci mai curind la fel ca fratele lui de ideologie Hitlerica , ca distrugatorul total al ce mai este prin Rusia, asa croindu-se calea de tribul cel vestit al omenirii de despagubiri grase, ca viitor ghiseft. Asa au fost pus pe faras toti dictatorii creati de ei, exact ca si ceasca al nostru, si faza de lingusiri si propuneri de reimpartire a lumii ca aliati vesnici ca la Yalta, Malta, fiind depasita datorita nereusitei politicii propagandiste externe, in tari Europene, si chiar SUA,, acum este faza agresiva, precursoare a WW 3, care vor sa sperie lumea cu armele lor minune, uitind ca timpul aduce noi tehnologii avansate pe plan militar, cu care nu pot sa tina pasul, si vor transforma aceste arme in “cazane, lighiane” antice. Totusi trebuie tinut minte, ca tragedia urmarilor WW 2 pentru tara noastra, sa nu se mai repete, si tara sa nu abdice in fata acestei propagande, si sa aduca toate diferndele cu acest imperiu, cu acelasi curaj a lui Titulescu, in fata autoritatilor internationale, pentru ca numai o atitudine curajoasa poate demasca aceste ultime incercari criminale ale totalitariamului de orce nuante politice. Sa nu uitam ca si Stalin, aprecia acest curaj a lui Antonescu, care la un moment dat, era singurul cu care negocia in timpul razboiului de a se scoate Romania din aceasta tragedie-capcana a istoriei
    O zi buna

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.