Moment de reculegere la decorarea lui Victor Rebengiuc

Actorul Victor Rebengiuc a fost decorat cu Ordinul Steaua României în rang de Cavaler de către președintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc, miercuri, la Palatul Cotroceni, cei prezenți ținând și un moment de reculegere în memoria actriței Olga Tudorache.

”În semn de apreciere pentru reperul de profesionalism și civism pe care îl reprezentați, pe scenă și în afara ei, vă confer Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler. Prin personajele cărora le dați viață ați fost și veți rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber și tolerant. Ați dovedit, în numeroase rânduri, că vedeți și că apărați – mai clar și mai bine ca mulți alții – valorile pe care construim parcursul european al țării noastre”, a spus Iohannis, după înmânarea decorației.

Președintele a amintit că peste două zile se va deschide Festivalul Național de Teatru, care în acest an îi este dedicat lui Victor Rebengiuc și care a primit patronajul Președinției.

”Domnule Victor Rebengiuc, de 140 de ani, din anul Independenței României, deviza Ordinului Național «Steaua României» este «In Fide Salus» – «În credință este salvarea». Sunt cuvinte cum nu se poate mai potrivite pentru dumneavoastră, care v-ați dedicat viața unei nobile arte, având credința că, prin cultură, umanitatea își găsește salvarea în fața urii și a intoleranței. Vă doresc ca în acest mesaj simbolic să găsiți în continuare puterea de a vă urma vocația, pentru încă mulți și fericiți ani!”, a mai spus Iohannis.

În alocuțiunea sa, Victor Rebengiuc a elogiat personalitățile teatrului și cinematografiei românești care au contribuit la formarea sa ca actor și a fost inițiatorul momentului privind-o pe Olga Tudorache. ”Aș vrea să rog pe toată lumea să ne gândim o clipă la o mare actriță pe care a avut-o teatrul românesc și pe care astăzi am pierdut-o. Mă refer la Olga Tudorache”, a spus Rebengiuc.

Victor Rebengiuc, născut pe 10 februarie 1933, este considerat după peste 60 de ani de activitate, unul dintre cei mai mari actori români, cu roluri memorabile atât în teatru, cât și în film. Este actor la Teatrul Bulandra din București din anul 1957, dar a jucat și pe scena Teatrului Național și a Teatrului Mic. În cinematografie este cunoscut pentru rolurile din ”Pădurea spânzuraților” (1964), ”Tănase Scatiu” (1976), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), ”Pădureanca” (1987), ”Moromeții” (1987), ”Balanța” (1992), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), ”Nunta mută” (2008), ”Medalia de Onoare” (2009) ș.a. Din 1965 este căsătorit cu actrița Mariana Mihuț, care a fost prezentă la ceremonia de la Cotroceni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Un mare actor si un mare spirit civic.

    De fapt cel mai mare actor roman in viata.

    Pacat ca joaca atat de putin.

  2. De ce moment de reculegere ? A murit ? Chiar nu mai știm sa găsim cuvintele ?

  3. Domnul Klaus Johannis şi-a amintit că Victor Rebengiuc a interpretat magistral rolul legionarului Horia Baniciu.

  4. daaa unde i chichireu..de ce acu si da ce klaus calare??bineinteles nu pun in discutie reeperul Rebenciuc – actorul.

  5. Presedintele bine consiliat, de data asta… si l-a prins la butoniera hainei electorale si pe Victor Rebengiuc… nici n-a fost greu… pe cat e de talentat ca actor pe atat e de … nediplomat politic…ca sa ma exprim elegant! Stefan Iordache, Gheorghe Dinica, Marin Moraru, George Motoi, si alti mari actori ai scenei romanesti cum a fost si Emil Hossu ce si-a gasit sfarsitul chiar pe scena… probabil ca aveau ca toti oamenii si simpatii politice dar nu au crezut de cuviinta sa faca atatea extrem de stangace „declaratii politice”..incepand cu vestita „hrtie igienica” fluturata candva extrem de teatral ca un stindard al disidentei politice! IPOCRIZIE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.