Reclamele electorale, în vizorul Facebook

Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

Reclamele electorale cumpărate pe Facebook vor fi verificate în Europa pe baza unui sistem care ar trebui să intre în funcţiune înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de luna mai. Facebook are reguli diferite, de la regiune la regiune, prin care a verificat în ultimii doi ani reclamele cu caracter electoral. Sistemul se află încă în faza de învăţare şi pare uneori să aplice reguli ad-hoc, în funcţie de situaţie.

Gigantul american trebuie să aibă în vedere particularităţile legislative ale fiecărei ţări în care vrea să filtreze reclamele electorale pentru a preveni răspândirea dezinformării şi a manipulării. Scopul final al Facebook din acest punct de vedere rămâne, însă, crearea unui set de reguli universal valabile, care să poată fi aplicare eficient la nivel global.

Până  să funcţioneze în Europa, sistemul va intra în funcţiune în Nigeria, înainte de alegerile prezidenţiale din 16 februarie. Una din regulile pentru Nigeria este ca reclamele electorale să-şi aibă originea pe teritoriul ţării. O lună mai târziu, va veni rândul Ucrainei, unde vor avea loc alegeri pe 31 martie. Tot înaintea alegerilor generale sistemul de verificare va fi folosit şi în India.

Facebook a pus deja la punct arhive ale reclamelor electorale în Statele Unite, Marea Britanie şi Brazilia, ţări în care se poate căuta şi verifica orice reclamă electorală rulată de când a fost pus în funcţiune acest sistem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.