Regulă nouă pentru cei vaccinaţi: Fără mască în interior, dar nu oricum

Guvernul a decis joi că începând din 1 iunie persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poate mască în spațiile închise unde nu lucrează mai mult de cinci angajați, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune”, se arată în hotărârea CNSU și adoptată de Guvern.
De asemenea, premierul Florin Cîțu a mai anunțat că începând din 1 iunie activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane. Participarea la aceste activități este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr de peste 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se mai arată în decizie.

Tot din 1 iunie, va crește numărul de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8.

Nunțile, botezurile, mesele festive, parastasele vor fi permise cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. Și în acest caz, organizatorul poate decide

desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării.
Activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.

Potrivit hotărârii de Guvern, vor putea funcționa locurile de joacă în spații închise, începând din 1 iunie, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 ori că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Totodată, va fi permisă organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care au trecut prin Covid.
De asemenea, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.

Dacă incidența în localitate este cuprinsă între 3 și 4, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea permisă.

Conform autorităților, va fi permisă reluarea activității piscinelor în spații închise, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului.

„Se propune, începând cu data de 01.06.2021, creșterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă spațiilor închise pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 5,00-24,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. (2) În condițiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toate acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărârea adoptată de Guvern.

De asemenea, gradul de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică este permis la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localități:

a) zona Mamaia Nord, județul Constanța;
b) Năvodari, județul Constanța;
c) Mamaia și Mamaia-Sat, județul Constanța;
d) Constanța, județul Constanța;
e) Agigea, județul Constanța;
f) Eforie Nord, județul Constanța;
g) Eforie Sud, județul Constanța;
h) Techirghiol, județul Constanța;
i) Tuzla, județul Constanța;
j) Costinești, județul Constanța;
k) Neptun-Olimp, județul Constanța;
l) Jupiter, județul Constanța;
m) Cap Aurora, județul Constanța;
n) Venus, județul Constanța;
o) Saturn, județul Constanța;
p) Mangalia, județul Constanța;
q) 2 Mai, județul Constanța;
r) Vama Veche, județul Constanța.

„Administratorul poate permite ocuparea unității de cazare până la capacitatea maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.

Guvernul a anunțat că va fi reluată și activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor, în intervalul orar 5,00-24,00, la capacitate de 50%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Se continua cu manipularea privind vaccinurile, desi imunitatea se obtine doar prin trecerea prin boala. Vaccinurile costa bani de aia sunt disperati astia.

  2. In magazine sau spatii comerciale va mai fi inca obligatorie.

  3. Deja e public faptul că unul dintre efectele vaccinului este distrugerea sistemului imunitar. Asa ca…tare mi-e ca din toamna mulți or sa dea de belele. Cei vaccinați, desigur.

  4. Manipulatorii de serviciu în slujba ocultei. Până la urmă se adeveresc comentariile noastre pe tema covidului. Un impotent care vrea si el sa reguleze o planetă, dar neavând cu ce fiecare președinte sau șef de guvern si mare parte din presa il excita ca sa nu se facă de rușine. Eu zic ca e ca-n bancul cu vaca: au dus-o la târg ca s-o faca de rușine. Apropoo: de ce l-a pus securitatea pe zerodoct președinte? Tot ca să se facă de rusine? Dar, cei care nu au gram de rușine o tin pe a lor, în prostia lor. Am cunoscut si prosti cu bun simt, dar niciunul nu era politician aflat la putere, nici susținător al lor si nici securist antinațional.

  5. Dobitocii, sunt manjiti , hotii, zevzecii, analfabetii…. Auzi, Boul de Emil vrea regionalizare,vaca de juxtapusa vrea la austrieci. Pai unul e boc si altu i juxtapusa vaca cu ochelari care a cazut pe scari in emisiunea raposatului Andrei Gheorghe. Auzi tu , sa cazi pe scari, puticania …

  6. La un spatiu nu conteaza volumul si nici gradul de aerisire, nu mai exista pe lume decat medici atehnici complet? Cine asculta de un anestezist nebun ? Pe asta nu reuseste cineva sa-l puna la locul lui ?

  7. Sa se vaccineze cei care s-au săturat de Romania și se vântură pe la toate granițele terestre, maritime și aeriene cu tulpina indiana in plămâni. Acum un an diasporenii votanți ai lui Johannis au fost lăsați de Johannis sa aducă virusache acasă ca sa îmbolnăvească pe săracii patriei și nu i-a băgat nimeni în carantină. Huuo Johannis!

  8. Alta stire de rahat, ba pai vaccinatii sint imuni dar pot da boala. Deci ei ar trebui sa poarte masca…

    Ma tavalesc pe jos de ris la prostiile si tembelismele guvernului..

  9. D I S C R I M I N A R E ! REGULILE SUNT PROFUND NECONSTITUTIONALE! PLANGERI LA PROTECTIA CONSUMATORULUI SI COMISIA DE ABUZURI !

  10. Cica e relaxare! Voi sunteti intregi la minte sau deja psihoza v-a coplesit mintile? Doar, doar, doar si totul conditionat! Asta nu se numeste relaxare sub nicio forma! De ce nu exista si testarea inclusa in aceasta organigrama? Testarea e mult mai sigura decat vaccinul, si va deranjeaza? E incredibil ce tampenii pun in practica terorizantii executanti a cetatenilor romani!

  11. Deci dacă pana acum am strâns din dinți și am respectat toate măsurile impuse, unele mai aberante ca altele, și nu m-am pricopsit cu virusul asta, sunt pedepsit? Trebuie sa port masca in continuare pentru ca nu consider necesar sa ma injectez? Foarte subtili guvernanții noștri, așteaptă ca presiunea pe noi sa o pună șefii sau chiar colegii de munca, fără sa se întrebe totuși dacă nu cumva ar trebui sa fim noi cei protejați… Nu de alta, dar mulți dintre cei inoculați nu au făcut-o din spaima sau din mare grija pentru cei din jur, ci din motive pământești gen concedii prin tari străine…

  12. Cei max. 20% dintre romani, adica cei vaccinati, vor fi protagonistii valului 4, la ATI, in spitale si….la morga !!!
    Timpenia si excesul de zel cretin se patesc !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.