Relicva Sf. Papă Ioan Paul al II-lea pe străzile Capitalei

Duminică, 9 octombrie 2022, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București organizează tradiționala procesiune cu relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea pe străzile Capitalei, anticipând, din motive organizatorice, sărbătoarea Sfântului Ioan Paul al II-lea, comemorat în calendarul catolic în ziua de 22 octombrie.

Procesiunea va porni de la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, situat în apropierea sediului Nunțiaturii Apostolice din București (la intersecția străzilor Bd. Schitu Măgureanu cu Str. Pictor C. Stahi, în vecinătatea Parcului Cișmigiu) și va fi condusă de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București. Vor participa preoți, credincioși, călugări și călugărițe din întreaga Arhidieceză Romano-Catolică de București, precum și preoți și credincioși greco-catolici.

Program:

ora 15.15: Participanții se vor reuni la monumentul Sf. Ioan Paul al II-lea
ora 15.30: Sf. Rozariu în fața monumentului, în prezența ÎPS Aurel Percă
ora 16.00: Celebrare liturgică prezidată de ÎPS Aurel Percă și binecuvântare cu relicva Sf. Ioan Paul al II-lea
ora 16.15: Procesiunea va porni spre Catedrala Sf. Iosif
ora 16.45: Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif, prezidată de ÎPS Aurel Percă

Procesiunea cu relicva Sfântului Ioan Paul al II-lea a intrat în tradiția catolicilor bucureșteni, alături de celelalte două procesiuni anuale, cea din sărbătoarea Floriilor și cea din sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului.

Relicva Sf. Ioan Paul al II-lea constă într-o bucățică de pânză cu câteva picături de sânge ale Suveranului Pontif polonez și a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif din București la 19 mai 2011 de către Cardinalul Stanisław Dziwisz, Arhiepiscop emerit de Cracovia, fost secretar personal al Papei Ioan Paul al II-lea.

Monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a fost amplasat la intersecția străzilor Bd. Schitu Măgureanu şi Pictor C. Stahi la inițiativa Nunțiaturii Apostolice în România, în colaborare cu Primăria Municipiului București, în amintirea vizitei istorice pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în țara noastră în anul 1999, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă. Dezvelit la 1 august 2011, monumentul este opera în bronz a sculptorului sloven de origine bosniacă Mirsad Begić.

Karol Wojtyła (viitorul Papă Ioan Paul al II-lea) s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia. A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946, iar la 28 septembrie 1958 a fost consacrat episcop. Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal în 1967. Wojtyła a fost ales papă în conclavul din octombrie 1978, luându-și numele Ioan Paul al II-lea. A murit la 2 aprilie 2005, la Vatican, iar procesul său de beatificare a fost deschis, în mod excepțional, la 28 iunie același an. A fost declarat fericit, la 1 mai 2011, de Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, iar Papa Francisc l-a declarat sfânt, la 27 aprilie 2014. Ioan Paul al II-lea a fost, astfel, înscris în calendarul Bisericii Catolice, comemorarea sa liturgică fiind stabilită la 22 octombrie a fiecărui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Sa nu spuneti ca enoriasii trebuie sa se inchine la relicva, nu cred?!

  2. Dincolo de partea rrligioasă papa Ioan Paul al II-lea este o mare personalitate politică al sec. XX El prin puterea si influentele sale a sprijinit miscarea sindicală poloneză anticomunistă Solidaritatea (Solidarnosti)! Mișcarea care a produs prima fisura in lagarul bolșevic provocînd în final căderea URSS si prăbușirea comunismului est european …Partea religioasă cu beatoficarea,sfintirea.etc interesează mai puțin…

  3. Multi retardati mai sunt pe lumea asta! Religia este cea mai mare escrocherie sociala si totusi merge. Masele de gugustiuci accepta sa fie manipulate mental cu narative frauduloase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.