Reproşuri şi din tabăra UDMR: „Este absolut de neînțeles”

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a declarat, după anunţarea verdictului în cazul Roşia Montană, că, în acest moment, exploatarea aurului în România pe baza tehnologiei cu cianuri se poate considera un caz închis, legislaţia în domeniu fiind extrem de complexă şi greu de respectat.

„Putem să considerăm cazul Roşia Montană şi exploatarea aurului în România bazată pe tehnologia cu cianuri caz închis. În România şi în Europa cred că astăzi nu se mai poate deschide nicio exploataţie minieră pe această tehnologie. Legislaţia Uniunii Europene şi legislaţia României sunt atât de complexe, sunt atât de greu de respectat în cazul acesta, încât consider că această temă, din punctul de vedere al exploatării aurului, pe baza tehnologiei de cianuri, este un subiect închis”, a declarat Tanczos Barna.

Acesta şi-a felicitat foştii colegi din Ministerului Mediului pentru contribuţia avută la câştigarea procesului pentru Roşia Montană, ale căror propuneri au fost respectate de echipa de avocaţi.

„Aş vrea să-i felicit pe foştii mei colegi din Ministerul Mediului, care timp de ani de zile au dat dovadă de profesionalism, de seriozitate. Propunerile lor au fost respectate, câteodată, cuvânt cu cuvânt, de echipa de avocaţi şi meritul lor este unul deosebit în câştigarea acestui proces de către România”, a spus Tanczos.

El a comentat şi faptul că, în ultimele zile, ministrul de Finanţe a făcut comentarii cu privire la rezultatul acestui proces, lucru pe care îl consideră de neînţeles.

„Nu înţeleg de ce, în ultimele zile, au fost lansate supoziţii cu privire la rezultatul acestui proces de către ministrul de Finanţe. Este absolut de neînţeles de ce nu a putut să se abţină ministrul de la comentarii, în condiţiile în care, ani de zile, Guvernul României şi ministerele de resort n-au făcut nicio declaraţie despre acest proces. Putea să aştepte, încă câteva zile, rezultatul final şi după aceea să facem declaraţii. În cazul acesta, tot Guvernul ar fi scăpat de aceste comentarii cu privire la evoluţia pe bursă a companiei care a pierdut acum procesul”, a arătat Tanczos Barna.

Fostul ministru al Mediului a adăugat că verdictul în cazul Roşia Montana a devenit unul surprinzător, tocmai din cauza declaraţiilor făcute de ministrul de Finanţe.

„A devenit surprinzător (verdictul – n.r.) din cauza declaraţiilor domnului Boloş. Dacă nu ar fi sugerat o lună de zile că procesul este ca şi pierdut, astăzi toată lumea ar fi vorbit despre o victorie spectaculoasă a României”, a conchis Tanczos Barna.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

19 Comentarii

  1. Evident.. Cum puii mei poți inchipi un lac de 360 hectare de reziduuri cianotice foarte otrăvitoare in mijlocul zonelor locuite, cu pericole majore asupra unor localități.. E clar idee patriotică a unora foarte romîni..

  2. Iar ne-a dat reprezentantul lui Victor Orban o lecție….. Dobitocul de Bolos mai este în guvernul Român? Nu vii tu ca și ministru să anunți că vom pierde nu știu câte miliarde.

  3. Iar ne-a dat reprezentantul lui Victor Orban în România o lecție….. Dobitocul de Bolos mai este în guvernul Român? Nu vii tu ca și ministru să anunți că vom pierde nu știu câte miliarde.

  4. Are dreptate. Bolos e un individ foarte dubios , care nu-si intelege rolul. Are si momente de ratacire, in care afiseaza un zambet tamp si delireaza. Imi aduc aminte cum acum un an si- a arborat zambetul si timp de zece minute a explicat ca trebuie sa existe pensii speciale, pentru ca „nu sumtem o tara bananiera”.A vrut chiar sa dea o lista de tari europene cu pensii speciale si tari africane fara pensii speciale. Un individ bizar

  5. In primul rand nu a fost facuta publica motivarea sentintei in acest proces, la care compania canadiana poate (foarte probabil) face recurs. Deci ingrijorarile Ministerului de Finante au fost si raman intemeiate.
    In al doilea rand, acest fost Ministru al Mediului s-a ilustrat cat a fost la guvernare, doar prin actiuni ostile poporului roman (vezi falimentarea BLUE AIR in favoarea WHIZZAIR , distrugerea plajei de la Mamaia etc.)

  6. Un parșiv agent al Ungariei, Ungarie care care se laudă cum a exploatat jefuit Ardealul și pe românii majoritari 1000 de ani și nu le ajunge. Domnul economistul Barna Tánczos specializat în management firme și, pentru prostit SRI și guvernați români, cu un master la Universitatea Națională de Apărare, mare expert în metalurgie neferoasă prin cianurare în situ. Intersați-vă de la tehnologii unguri de la Fostul Institut de Cercetate și Inginerie Tehnologică Baia Mate secția Tehnologii Neconvenționale, care mai sunt în viață, că cianura se recuperează pe cărbune din coajă de nucă de cocos și se reintroduce în circuit. Sigur sunt și pierderi dat totul controlat la Iazul de decantare și neutralizat cu Hipoclorit de sodiu. Aici e problema că România dezindustrializată deci și fară industrie Chimică probabil nu mai fabrică hipoclorit. Dar se poate importa de la Ungaria că tot ce a fost distrus la noi a fost reconstruit în vișegrazii Ungaria, Cehia, Polonia. Exploatare cherestelei de către răposatului regretat senator Verestoy Attila, a produs mult mai mută poluare în râurile din țară decât ar produce exploatarea Roșia Montană. Ca să nu vorbim deșertificarea pădurilor și otrăvirea apelor de către Holzindustrie Schweighofer Sebeș. La aia nimic protest unguresc că e Austria aliată. Așa că domnule Barna Tánczos ot Miercurea Ciuc vezi-ți contabilitatea în care ești titrat și nu mai bloca în interesul Ungariei renașterea industrială a României. Și noi credeam că răutățile și jocurile UDMR prin ministrul mediului Tánczos Barna sau încheiat, dar se vede că nu. Așa că venim la îndemnul colegului Marele Urs: Deșteaptă-te române…

  7. UDeMeRe tine mortish sa nu intre in viitorul Parlament. Viszontlátásra ursilor mici din plush !

  8. @ tomlin .. Știi bre vre-unul mai bun ca cei de la UDMR ?? Nu cred./ Știu că ești din cei pe care roade invidia..

  9. Tribunalul de arbitraj a stricat planurile criminalilor de la Bucuresti.Ciolacu,Ciuca,Bolos si alti securisti au ratat ocazia sa devina multimilionari si miliardari.Dar nu-i nimic! Romanii vor avea grija sa-i aleaga iar,mai ales ca de data asta intra si inventia securista HAUR in lupta.

  10. Totuși, de ce nu se felicită fata in fața și se felicită în scris prin pagini sociale? Pare că între ei, e brânză mucegăită și se feresc sa nu puta!

  11. Cine s-a gândit la exploatarea aurului s-a gândit și la locuri de muncă,la miliardele care intrau în contul României nu numai la lacuri pline cu cianuri și alte chestii fără sens !Compania Gabriel Resources a asigurat faptul că va folosi o tehnologie nouă,nu pe bază de cianuri,iar aceasta putea fi monitorizată pe tot parcursul exploatării de către Ministerul Mediului.Atât timp câ Transilvania a fost colonie austriacă nu s-a pus niciodată problema modului de exploatare,și s-au scos sute de tone de aur și n-a pierit nimeni!Acum ungurii oare de ce ne felicită că Roșia Montană rămâne „rezerva de aur neexploatată”,pentru că de acolo sigur cineva odată va scoate sutele de tone de aur ??!!

  12. „ NO ! CE FACEM ÎI BELIM PE CIOLACU ȘI PE BOLOȘ? ORI AȘTEPTĂM RECURSUL? DOAMNE FEREȘTE SĂ NU NI SE OPRESCĂ CÂȘTIGUL ÎN GÂT! NO,DA NU ZÎCE NIME NIMNIC DESPRE CE-O MAI RĂMAS DIN SITUL UNESCO R.M!

  13. „Știi bre vre-unul mai bun ca cei de la UDMR ??”

    Simion, Shoshoaca ! Astia va scot afara din Parlament, faceti trotuarul din fatza lui.

  14. Din câte știu,acolo mai există zone periculoase din cauza unor exploatări cu cianuri-nu ar fi mai bine(dacă tot se cunosc soluții) să fie rezolvate acelea întâi,înainte de a se produce o catastrofă ce ar afecta mari suprafețe locuite,prin care trece Arieșul?apoi,”răzuirea” a vreo patru munți,lăsând în loc deșert…nu doare?nu,sigur,nu e la București…

  15. Faptul că aurul și restul metalelor rare care se zice că-s chiar mai valoroase, rămân acolo le convine de minune ungurilor în speranța că până la urmă vor reuși să pună gabja pe Ardeal !
    Mare lucru dacă și decizia asta n-a fost dată la insistențele lobyului lor din America !

  16. un prost isi bate un cui in talpa,se vaita,urla…vine cineva si i-l scoate si pe urma,prostul,se lauda ca a fost erou.

  17. Prostu, de nu-i fudul, nu-i prost destul..Corporația Gabriel nu a avut intenția niciodată serioasă de a scoate aur, de a face minerit in romania,. Doar trebuie să fi bătut in cap să vrei 1,5 gr la tona de steril.. Chiar de prețul aurului a crescut , tot nu merită. Referitor la restul de metale rare evident că tot ai de dislocat imense cantități de pănînt, insă technologia de recuperare a acestor metale rare o deține doar China.. Deci nu ai nici o șansă cu romania sau corporațiile cotate la bursă. Romînu e atît de turmentat aiurit, de ideea bogățiilor sale doar de poveste de nu mai știe socoti. Apropooo. Vine un primar din zonă și povestește la tv că trebuie să faci minerit doar cu metode ca acu 2000 de ani,. Deștept băiet , ce mai.

  18. vrem extractie de aur pe cale naturala(„cu muschi de miner”) cu tarnacoape , sudoare ,eplozibil … nu cu cianuri sa se imbogateasca excrocii ,omorand copii de toate natiile!!!
    se imbogateste un excroc si apa cu cianuri se evapora ,daca se evapora doar apa si bate vantul praful+cianuri ajunge in norii care declanseaza ploile chiar daca nu contin norii de ploi cianuri,sunt purtati de vant si ploua peste comunitati ,care incep sa moara inexplicabil

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.