Republica Crimeea își face armată proprie

Treizeci și trei de voluntari au depus jurământul luni, la Simferopol, în fața premierului pro-rus al Crimeii, Serghei Aksionov, pentru a deveni soldați ai forțelor de apărare recent create ale republicii separatiste, transmite AFP.

În curtea unei clădiri în care însemne în culori bleu și galben ale Ucrainei au fost vopsite în grabă în cele trei culori ale drapelului rus, bărbați în uniforme îmblănite, cu automate Kalașnikov noi pe piept, au jurat pe rând „să apere poporul Crimeii”.

Serghei Aksionov, protejat de două gărzi de corp și de o vestă antiglonț sub cămașă, le-a mulțumit pentru „devotamentul lor în această perioadă dificilă”. „Voi sunteți de acum zidul de apărare al poporului Crimeii”, a spus el.

Trei câte trei, bărbații — cei mai mulți purtând cagule — s-au apropiat de o masă și au citit, sub un drapel rusesc, textul jurământului: ‘Mă angajez să apăr poporul Crimeii și să respect cu strictețe Constituția Republicii Autonome Crimeea’.

Adresându-se apoi presei, Serghei Aksionov a spus că în acea zi au depus jurământul 186 de voluntari deveniți soldați. „Noi nu avem intenția să intrăm în război cu nimeni. Vrem doar să ne decidem liberi destinul. Pentru aceasta ne creăm propriile forțe armate. După referendum, ele vor putea fi integrate în armata rusă”, a adăugat el.

Întrebat despre soarta rezervată soldaților armatei ucrainene, încercuiți în toată Crimeea de soldați ai Moscovei și de civili pro-ruși, Aksionov a declarat: „După referendum, ei vor trebui să părăsească teritoriul Republicii Crimeea sau, cei care îi sunt cetățeni și doresc, vor putea depune jurământ Republicii Autonome a Crimeii sau Federației Ruse”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.