Republica Moldova a visat doar o zi că este aliatul SUA

Ucraina va putea primi din partea SUA armament letal, însă nu și statutul de aliat non-NATO al Washingtonului. La fel, nici Republica Moldova și nici Georgia nu vor intra în clubul aliaților americanilor. Aceasta a decis Camera Reprezentanților din SUA, după ce a amendat o lege adoptată de Senat cu o zi înainte.

Reprezentanții au refuzat ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia să devină aliați non-NATO ai SUA și să intre astfel în grupul de state din care fac parte Afganistan, Argentina, Australia, Bahrain, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, Israel, Japonia, Iordania, Kuwait, Maroc, Noua Zeelandă, Pakistan şi Thailanda.. Aceasta ar fi dus la o facilitare substanțială a livrărilor de armament american către aceste state.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, ,,Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014” , votată în Senatul Statelor Unite, nu prevede un statut de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, informează Radio Europa Liberă. ,,Nu mai există secţiunea şase care prevedea statutul de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina” a anunțat ambasadorul.

Legea, denumită ”Ukraine Freedom Support 2014”, instituie sancțiuni împotriva principalului exportator de arme din Federația Rusă, Rosoboronexport, dar și asupra oricărui stat care ar fi implicat în transfer de arme către Siria sau ”Ucraina, Georgia și Moldova; … și orice altă țară desemnată de președinte ca țară față de care există preocupări semnificative … precum Polonia, Lituania, Letonia Estonia și republicile central asiatice”, atât timp cât aceasta se face împotriva voinței ”guvernelor recunoscute internațional” ale acestor state.

Legea adoptată de Congres face apel la aplicarea unor sanctiuni împotriva Gazprom, dacă această companie întrerupe livrarea de gaze către aceste țări. Se mai prevede și prioritizarea difuzării emisiunilor Radio Europa Liberă și Radio Vocea Americii in Ucraina, Moldova, Georgia.

”Legislația transmite un mesaj direct președintelui Putin, care ar trebui să-și schimbe politica față de Ucraina și să renunțe la această cale distructivă”, a declarat președintele comisiei de politică externă din Senatul SUA, Robert Menendez.

Unele dintre prevederile inițiale ale legii, așa cum au fost stabilite în Senat, au fost considerate excesive de către Camera Reprezentantilor, și ea dominată de republicani. Astfel, reprezentanții au respins o prevedere cheie, care ar fi fost un pas foarte rar in politica externă americană – oferirea statutului de aliat non-NATO pentru Republica Moldova, Ucraina si Georgia.

Separat, Congresul a aprobat ca 57 de milioane de dolari din totalul de 810 milioane din Fondul ”European Reassurance Initiative” să fie oferiți Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova, pentru antrenarea și echiparea armatelor naționale.

Rusia a reacționat la aceste măsuri adoptate de legislatorii americani prin vocea viceministrului de Externe Serghei Ryabkov. ”Cu siguranță că nu vom putea lăsa toate acestea fără un raspuns”, a spus acesta, citat de Interfax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.