Restaurația procurorilor

Episodul din 2013, când procuroarea Oana Haineala a fost aleasă președinte al CSM, se poate repeta. Noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii elimină prevederea ca Secția pentru judecători desemnează președintele CSM, iar Secția pentru procurori desemnează vicepreședintele CSM, scriu jurnaliștii de la luju.ro

A aparut in schimb o formulare extrem de largă, in care se precizeaza ca presedintele si vicepresedintele Consiliului sunt alesi din randul judecatorilor si procurorilor, fiind numiti de catre Plenul CSM, Plen care in acest mod primeste puteri depline.

Cu alte cuvinte, se va putea ajunge in situatia in care o majoritate formata, spre exemplu, din cei cinci procurori din CSM, Procurorul General al Romaniei, ministrul Justitiei si cei doi reprezentanti ai societatii civile, ba chiar si cu cativa membri ai Sectiei pentru judecatori sa poata impune la conducerea Consiliului un anume judecator, care evident se va vota, contrar vointei Sectiei pentru judecatori a CSM. Adica procurorii din CSM sa desemneze judecatorul care asigure conducerea Consiliului.

Mai grav, formularea ambigua potrivit careia presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi din randul judecatorilor si procurorilor, cu excluderea implicarii Sectiilor in procedura, poate da nastere unei situatii in care un procuror sa fie numit la conducerea Consiliului, tot de o majoritate formata de procurori si anumiti judecatori. Caci lipsa prevederii potrivit careia Sectia pentru judecatori desemneaza candidatul pentru functia de presedinte al CSM asta face, ofera posibilitatea numirii unui procuror la conducerea Consiliului.

Forma in vigoare a legii e clara: presedinte CSM din partea judecatorilor, vicepresedinte CSM din partea procurorilor

ARticolul integral poate fi citit pe luju.ro

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. De cand cu aparitia comisarilor politici, justitia a devenit unealta securitatii si asa a ramas pana in ziua de azi. Adica vorbim de o realitate veche de cel putin 70 de ani. Interesant ca sunt inca destui tantalai care afirma ca justitia este subordonata politicului !!! Adica Bologa ca capetenie DNA ii cere voie marelui politician sef Ciolacu sa-i faca dosar lui Chesnoiu???

  2. Anulați urgent statutul de „magistrați” al porcurorilor!
    Numai la Stalin se putea concepe așa ceva!

  3. Aiurea! Cine sa anuleze, niste parlamentari la fel de securisti ca ei? Iar te repezi ca surda-n hora, vorba coabitacului cel tanar

  4. Calmati-va, aceasta anomalie legislativa grava, potrivit cu care procurorii fac parte din tagma magistratilor, nu va fi niciodata abrogata!

  5. practic, de acum inainte o sa avem doar procurori pe post de sef CSM, si din cand in cand cate un jude „cu nashu in suflet”… ma rog, acuma cu SRI in suflet

  6. Procurorii nu sunt Magistrati ! Nu sunt magistrati, sunt sefii politistilor, functionari ai Ministerului Public(Procuratura Generala)-structura a Ministerului de Justitie deci functionari guvernamentali. Asta cu procurori magistrati nu exista in occident…ne-a fost impusa de CIA dupa model din America Centrala. Era deasemenea in Uniunea Sovietica. Rusine judecatorilor ca accepta asa ceva dar deh…se kk pe ei de frica pentru ca au luat spaga la retrocedari…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.