Rețelele de electricitate și gaze cu bani de la UE, mai profitabile prin lege

Operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor și operatorul rețelei electrice de transport au o rată reglementată de rentabilitate (RRR) mai mare pentru investițiile în rețele care beneficiază de cofinanțare din fonduri nerambursabile, potrivit unor ordine ANRE care au devenit lege, prin publicarea in Monitorul Oficial.
Astfel, parte de finanțare proprie a proiectelor cofinanțate din fonduri europene, investițiile vor fi remunerate cu un RRR crescut cu două puncte procentuale. Atât pentru investițiile în rețelele de distribuție a gazelor și a energiei electrice, cât și pentru investițiile Transelectrica în rețeaua electrică de transport.
“Pentru mijloacele fixe aferente investițiilor în rețelele de distribuție realizate din fonduri proprii în cadrul unor proiecte cofinanțate din fonduri europene nerambursabile, puse în funcțiune începând cu data de 1 februarie 2021, se stabilește un stimulent în valoare de două puncte procentuale peste rata reglementată a rentabilității (…)“ se arată într-unul dintre cele trei ordine, iar formularea este identică și în celelalte. Reglementatorul mai arată că aceste stimulente se iau în considerare în perioada a patra de reglementare (actuală) la calcularea corecțiilor anuale. Ordinele mențin și prevederea potrivit căreia se acordă un plus de un punct procentual la RRR pentru investițiile noi în rețele după punerea lor în funcțiune.
Nivelul standard al RRR care se aplică bazei reglementate de active este de  6,39% pe an, în actuala perioadă de reglementare.
Trebuie menționat faptul că accesarea fondurilor europene este o activitate laborioasă cu un grad ridicat de risc privind acceptarea inițială a finanțării proiectelor conform criteriilor de selecție ale Comisiei Europene, precum și derularea ulterioară a realizării acestora, inclusiv recuperarea fondurilor avansate inițial de către operatori. Prin acordarea acestui stimulent se încurajează accesarea de fonduri europene pentru investițiile în obiectivele rețelei electrice/sistemului de gaze naturale care au ca scop implementarea politicilor europene de dezvoltare durabilă, economie concurențială și protejare a mediului prin decarbonizare”, informa ANRE în legătură cu motivația acestei creșteri de două puncte.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1084 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Daca au la dispozitie fonduri europene neramburasabile pentru investitii, poate se vor vedea si investitiile de catre omul consumator! Se pune o intrebare decenta:
    – Cat din fondurile europene vor investi la vedere, cat se va fura, cat din pretul de vanzare va fi investit si in ce daca totul e excrocherie pe banii bugetului de stat si bugetul cetateanului roman?
    Posibil sa fie cu adevarat: cel mai puternic tun financiar al tuturor timpurilor Romaniei! Inca o problema, daca sumele sunt nerambursabile si nu se cer justificate cheltuielile real, atunci sunt strict pentru furat prin orice metoda!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.