MCV pentru România poate fi oprit: „Să nu ne ducem după fentă“

România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), care poate fi oprit, monitorizarea putând continua în cadrul mecanismului privind statul de drept, arată raportul pe care îl va publica marţi Comisia Europeană în cadrul MCV.

”Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate. Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (…) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept”, a explicat un oficial al executivului comunitar.

El a adăugat că deocamdată MCV nu dispare complet, întrucât trebuie aşteptate reacţiile Consiliului şi Parlamentului, şi că în concluziile raportului de marţi sunt incluse unele elemente ce rămân să fie soluţionate de România.

Printre chestiunile încă nerezolvate sunt finalizarea reformei Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Un alt angajament al părţii române este de a analiza opinia Comisiei de la Veneţia şi a face eventuale ajustări.

Referitor la legile justiţiei, promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, oficialul european a spus că evaluarea CE şi a Comisiei de la Veneţia este că actele normative respective sunt în general ”în direcţia bună”.

”Au fost chestiuni, de exemplu răspunderea sau regimul disciplinar pentru judecători, care au fost corectate în aceste legi. Sunt de asemenea chestiuni organizatorice, cum ar fi cele privind inspecţia judiciară, care au fost îmbunătăţite. A existat o îmbunătăţire a transparenţei procedurii pentru numirea procurorilor din funcţiile de conducere. Toate merg în direcţia bună. Am primit de asemenea un angajament la nivel înalt din partea autorităţilor române de a analiza recomandările suplimentare pe care le-ar putea avea Comisia de la Veneţia, incluse în opinia de vineri. Sunt câteva elemente despre care ei (Comisia de la Veneţia) consideră că ar trebui aliniate. Şi este ceva ce vom monitoriza cu cea mai mare atenţie”, a mai spus reprezentantul CE.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile ţării de a-şi reforma sistemul judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei. Acesta a fixat obiective de referinţă în patru domenii: reforma sistemului judiciar; integritatea; combaterea corupţiei la nivel înalt; prevenirea şi combaterea corupţiei din sectorul public. 

Avocatul Adrian Toni Neacșu face însă niște precizări legate de acest subiect.

Să nu ne ducem dupa fenta, ridicarea MCV nu e nici o victorie diplomatică. MCV-ul nu avea sancțiuni. El va fi înlocuit cu mecanismul Rule of law, a cărui neîndeplinire duce la blocarea fondurilor europene. Ne ridică MCV-ul pentru ca e absolut fără rost și depășit și există un instrument de șantaj și presiune mai eficient.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

6 Comentarii

  1. Cand va fi pedepsita Monika Mengele Makovei pentru MCV ? Betivii pe care-i meritati !

  2. MCV a fost/este doar un mecanism de constrangere (santaj), nu „…de verificare si cooperare”, cum zice titulatura. Oricum, clica care se intituleaza „justitie” nu a facut pasi inainte, ci doar in lateral, poate!

  3. adica dau drumul la furat talharilor care i-au lasat pe stapani sa se infrupte din Romania? da tovarasi a venit timpul sa va puneti iar la masa bucatelor…ca doar Romania ati dat-o pe tava. aproape.

  4. MCV avea aplicatie 3 ani de la aderare,dar comisia europeana,nelegal l-a prelungit,desi se prevedea ca nu poate fi tinut mai mult de 10 ani.
    Instrument de control si mixtiune in politica interna a Ro.,inclusiv in atributii nepartajate,exclusive ale Romaniei in care nu aveau ce cauta !
    Si-au batut joc de noi cu ajutorul uneltelor A Nastase,P Roman,Stolojan,Ciolos,Basescu,Iohannis ne-au tocat cu com.europeana, tinind agaenda zilei,nu s-a facut o fabrica,o uzina.-
    UE ne-a instituti practic Guvern din exterior ca pt.toate tarile membre mai ales din zona ns.
    dl.Toni Neacsu are dreptate.Ne asteapta control,imixtiune,santaj pe „statul de drept”distrus de ei pt.ca distrug statele nationale si toate valorile conservatorismului cladite in Europa,impingindu-ne spre catuse,sub tutela USA:
    RORXIT!
    ROEXIT!

  5. Nu se va ridica niciun MCV, nu vom fi primiti in Shenhgen.
    Cu cat te arati mai sluga, cu atat isi bat jigodiile joc mai mult……[Rumburak]

  6. Unde se ascunde Macovei Monica betiva asta, si ucigasa a soselelor ?! Partenera de whiski cu Basescu, doi nenorociti care au distrus Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.