Risipirea și regăsirea românilor

Londra este cel mai pestriț oraș al lumii, în care englezii se văd din ce în ce mai puțin

După două zile pe străzile Londrei, m-am trezit că mă colindă o întrebare oarecum comică‎: unde sunt englezii? În plimbările noastre pe marile bulevarde, am dat peste indieni și arabi, parcă mai mulți ca altădată, peste români și polonezi, alcătuind împreună un fel de culoare estică a orașului, am întîlnit africani și tot soiul de nații cu trăsături din Maya și din indienii americani. Numai englezi, nu. Pe domnul cu geantă, pălărie și umbrelă, cu față de funcționar sau de lucrător în bancă, l-am întîlnit doar în Canary Warf, cel mai tare cartier de business al Londrei, condus de fostul nostru compatriot Iacobescu, sau pe străzile de superlux, cum ar fi Sloane, Regent sau King’s Road.

Londra este cel mai pestriț oraș al lumii, în care englezii se văd din ce în ce mai puțin. Prin anumite locuri ai impresia că Londra este un fel de adunătură planetară. Culmea, și în care românii sunt deja o minoritate importantă. Oriunde te învîrţi, dai peste români tineri din țara noastră. Mai ales în servicii, la magazine și restaurante, în hoteluri și bănci. Prezența lor mi s-a părut a fi o surpriză teribil de plăcută. Vorbesc o engleză fluentă, sunt tineri și arată bine. Și nu trădează ifose și nici nu răspund înțepat. Cerșetori cu iz de români din Ferentari n-am prea întîlnit. În schimb acești români tineri și prietenoși pot fi întîlniți prin toată Londra. În ciuda tărăboiului stîrnit de pericolul invaziei românești în capitala Angliei, rezultatul este exact contrariul. Din ce-am înțeles eu în cîteva zile, a fi român este deja o marcă bună, o identitate stimabilă. O cercetătoare româncă tînără a primit un premiu pentru robotică din partea Reginei.

Alina Cojocaru este Alina Cojocaru, adică o mare stea a baletului, chiar dacă acum, după cele petrecute la Opera Română, este supărată pe România. Remus Azoiței este un‎ violonist care dă super-recitaluri. Și lista numelor de români de succes poate continua pe pagini întregi, dar cei mai vizibili sunt tinerii între 20 și 35 de ani, noua generaţie de români plecați la muncă. Muncesc serios de dimineața pînă seara și cîștigă în jur de 1.000 de lire. Rămîn cu cît pot, dar mai ales cu un alt mod de a fi și de a gîndi, de care România are neapărată nevoie.

Miercuri seară, la ICR Londra din 1 Belgrave‎ Square, aflat într-unul dintre cele mai elegante cartiere ale orașului, s-a desfășurat prima ediție a premiilor „Brâncoveanu“ organizată în străinătate de Fundația Alexandrion. Pe site-ul Cotidianul.ro și în ediția tipărită a ziarului puteți afla numele premiaților, celor cărora Andrei Marga (vicepreședinte al juriului) și Nawaf Salameh le-a înmînat trofee şi diplome. Cîte nu se pot spune despre Nelly Miricioiu, despre Remus Azoiței sau despre românii care au izbutit în businessul englez (Nichifor Boca)!

Aleg să scriu cîteva rînduri despre un englez dintre atîția alții care au participat la decernarea premiilor. Este vorba despre Lordul Watson of Richemond. Lordul Watson este o somitate engleză și se trage dintr-o familie la fel de celebră. A fost conducător de televiziuni și agenții de media, de mari companii, comitete și comiții engleze sau europene, la Bruxelles sau în Camera Lorzilor. Lordul Watson a venit singur la ICR‎, fără bodyguarzi și fără surle și trîmbițe. Dacă o doamnă de la Ambasada României nu l-ar fi cunoscut și nu l-ar fi dus la ambasadorul Dan Mihalache, nimeni nu și-ar fi dat seama de prezența sa. Purta un loden lung, potrivit pentru vremea tipic englezească de afară, și ţinea în mână o pungă de plastic în care își cumpărase ceva. A ascultat cu atenție prezentarea premianților, a urmărit decernările și apoi, la fel de discret cum a venit, a părăsit peisajul sărbătoresc din monumentala clădire a Institutului Cultural Român din Londra.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

16 Comentarii

  1. puteti detalia, va rog?

    Citez:

    „Rămîn cu cît pot, dar mai ales cu un alt mod de a fi și de a gîndi, de care România are neapărată nevoie.”

    ps Pe Romania nu ai cum sa te superi. Pe conjuncturi, pe circustante poate. Pe nemernicii care ne fac viata imposibila. Dar nu pe Romania!

  2. englezii in acceptiunea britanica mai sunt cei ramasi de prin secolul 20… momentan, culoarea specifica a pielii si descendenta oarecum europeana a devenit minoritara in spatiul insular desemnat. de orientarea religioasa nici nu mai se merita sa intentionezi vreo remarca …

  3. In analele istoriei se poate constata ca englezii au fost negustori si stapani de sclavi. Ei si-au optimizat finetea cu care stapanesc sclavii, dandu-le acestora impresia ca sunt liberi. Doar asa, sclavii muncesc de buna-voie, iar stapanii lor nu mai cheltuie nici cu lanturile, nici cu biciurile.

    • Pana la urma finetea asta in exploatare e de preferat marlaniei traditionale romanesti. Vrei nu vrei in viata oricum esti exploatat de careva…

    • Eroare, nu englezii ci khazarii , cei care-si spun de o vreme incoace …. evrei.
      Care nu sint evrei ca nu sint din triburile abrahamice si nici iudei ca nu erau nascuti, crescuti in Iudeea.
      Din astia – interzisi in Spania pana in 1967 – s-au convertit de forma catolici, cunoscuti ca „maranos”, asa cum era si Fidel Castro!.
      „Ei” au propus lui Cristofor Columb sa aduca primii sclavi – da’ aia nu au vruta sa munceasca…
      „Ei” au infiintat o corporatie in Africa pentru comert… dadeau alcool la sefii de triburi si luau aur, argint, diamante, blanuri… pana s-au terminat.
      Dupa care, devenind alcoolice sefii de trib au platit cu oameni tineri si cand au devenit putini in trib au inceput sa rapeasca de la alte triburi.
      In noua federatie – SUA, sclavagismul era interzis prin lege dar „ei” au corupt politicienii si au obtinut anularea interdictiei.
      Peter Stuyvessant – Guvernator in New Amsterdam (New York) a semnat o ordonanta care le interzicea khazariulor sa faca afaceri (cu stiu ei…) si atunci „ei” s-au dus sa faca bishbitz cu indienii si cu… alcool!
      Apoi, au facut vreo 22 de distilerii la Newport – Rhode Island… care a devenit Centrul de comert cu sclavi.
      Ca exemplu, din 128 de vapoare inregistrate ca transportand sclavi, 120 erau oficial proprietatea „lor” iar celelalte 8 erau identificate prin orasul de provenienta dar tot „ei” erau proprietari.
      Un „jew” portughez, cica… aaron Lopez a traficat peste 50 la suta din „marfa” vie in perioada 1726 – 1774…
      http://www.leurenmoret.info/currents/jesuitstemplars-origins-/slavery-then–now.html

    • Imi pare rau ca nu voi apuca sa simt finetea stapanilor de pe meleagurile noastre!

  4. Ce inseaman „surpriza teribil de placuta”???
    Ori „face bine” si este placuta, ori este „face rau”, ingrozeste, sperie, capabila de teroare si este „TERIBIL DE…”!
    Acum, stiu si eu ce inversiuni mentale se practica in expresii „englezesti” – drac bun si drac rau = „good luck” si „bad luck”,… stim ca ei nu mai vad bine de mult de cand au desfiintat in vorbire genul masculin si genul feminin… ramanand ca primitivii sa spuna „boy”-friend sau „girl”-friend… si alte prostii.
    Am totusi pretentie, desi sint plecat de peste 10 ani intr-o parte a lumii anglofona – sa citesc in articolelel romanesti expresii logice, nu i-logice.
    Nu face bine „alba-neagra” lingvistica ca se vede unde au ajunj cu lipsa de discernere – adica de intelegere a realitatii atat de multi oameni…
    … sa inteleg ca e prelure „din fuga” , sa nu banuiesc ceva masochism…

  5. „S-aceste marfuri fade, usurele,
    Ce au uitat pin’ si a noastra limba,
    Pretind a fi pe cerul tarii: stele.”…le recunoasteti? diferenta este ca Parisul a devenit Londra si lumea lor si mai pestrita!!…banuiesc ca asta au simtit si ei(englezii evident!) renuntand la UE…si ca o apoteoza: monarhia suprema a creeat (prin exportul acelei lumi pestrite ) „democratia suprema” la care ne „inchinam” noi acum (… la poarta noua!)…in rest le doresc doar sa fie sanatosi(chiar sincer) acelor rataciti!

  6. Pe Popoviciu sau pe fiul lui Adamesu, doi reprezentanti de seama ai mafiei basiste, nu i-ati intalnit?

  7. Nea Cornele,ai fost degeaba in Anglia.Daca nu ai inteles ca romanii nu vor sa fie sclavi in tara lor pentru 1200 lei,chiar si pentru 1900 lei,plimbarea,vizita ,zi-i cum vrei a fost degeaba. Cel putin 1000 de lire pentru tineri in Romania si apoi mai putem vorbi de schimbare de mentalitate si toate cele.Dar se pare ca si domnia ta te-ai dat cu ursul si ai uitat de impartialitatea jurnalistului.Credeam in naivitatea mea,ca ai ramas un jurnalist echidistant si corect ,m-am inselat amarnic.Ca la toti romanii ,interesul poarta FESUL !

  8. Interesant, f. interesant. Si cine sunt atunci cei care scriu articole urate despre romani in presa britanica ? Tot soros isti ? Nu m-as mira. Pe de alta parte…hmm..nu este bine. Daca se creaza acolo un „camin” vor pleca si mai multi tineri. Asa cum s-a plecat in America la incep. sec 19. Nu-i de bine.

  9. 3-4-5 milioane de romani se afla in Lume, multi dintre ei sunt in Marea Britanie iar Londra este o locatie in care intalnesti destui romani asa cum subliniaza si ” cainele de paza al democratiei ” domnul Cornel Nistorescu ! Sunt multi romani care castiga cu mult peste 1000 de lire sterline in Marea Britanie ! Daca ignoram haitele islamiste stabilite in Marea Britanie cred ca este una din celer mai civilizate locatii de pe planeta Pamant in care merita sa prestezi cea mai veche smecherie de pe lumea asta, adica MUNCA si sa traiesti, sa locuiesti ! Dumnezeu sa aiba in grija sa pe totii romanii din toata Laumea si tara noastra ROMANIA ! NU MAI AM UN COMENTARIU CU TEXTUL ASTA … !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.