Roberta Anastase se opune cercetării Robertei Anastase

Abuzurile din Parlament comise de Roberta Anastase şi Ioan Oltean nu pot fi judecate la Comisia juridică a Camerei din cauza opunerii… lui Anastase, Oltean şi a colegilor lor din PDL, UNPR şi UDMR.

Au uitat că le-au recomandat să apeleze la Comisia juridică

În şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 11 octombrie a.c., reprezentanţii PDL, UNPR şi UDMR au respins prin vot cererea grupurilor parlamentare ale PNL şi PSD de a sesiza Comisia juridică în legătură cu abuzurile comise de către deputata UNPR Eugenia Barna (în două şedinţe ale comisiilor reunite de budet-finanţe) şi de preşedintele, respectiv vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi Ioan Oltean (ambii PDL) în şedinţa de plen comun din 27 septembrie 2011. Despre ce s-a întâmplat la vremea respectivă, cotidianul.ro a relatat pe larg. Concret este vorba de numirea în comisiile de buget-finanţe a unor membri pentru Curtea de Conturi şi CSA în condiţii nelegale – comisiile nu au lucrat în cvorumul impus de regulamente, de întocmirea unor rapoarte ale comisiilor în condiţiile în care lipsei de cvorum şi de supunerea la vot în plen, în 27 septembrie a acestor rapoarte adoptate ilegal.

Într-o primă instanţă, în 20 septembrie, când plenul comun al celor două Camere a fost condus de Mircea Geoană, cele două rapoarte nu au fost supuse votului. În timpul discuţiilor interminabile, Ioan Oltean a cerut ca rapoartele să fie votate şi eventualele contestaţii ale Opoziţiei să fie făcute conform regulamentului. Redăm din stenograma plenului comun din 20 septembrie: „Domnule preşedinte, apreciez că orice fel de discuţie pe marginea acestui raport este inutilă. Cei care contestă cvorumul de şedinţă sau alte elemente de natură procedurală, pot să o facă la instanţele abilitate, conform Regulamentului şedinţelor comune, iar noi ar trebui să trecem de-îndată la exprimarea votului asupra propunerilor făcute…”, aceasta a fost una dintre intervenţiile lui Ioan Oltean. Conform regulamentelor Camerei, orice contestaţie se face la comisiile juridice.

Pe 27 septembrie a.c., plenul este condus iniţial de Roberta Anastase, înlocuită ulterior de Ioan Oltean şi se comite abuzul: rapoartele adoptate ilegal în comisii sunt votate în plen. Pe 4 octombrie, liderii grupurilor parlamentare PNL şi PSD prezintă în Biroul Permanent al Camerei sesizarea adresată Comisiei juridice. Reacţia Robertei Anastase a fost seacă: „Înţeleg că este o Sesizare a Grupurilor parlamentare PSD şi PNL. Va merge către Comisia juridică. Dacă suntem corecţi şi spunem până la capăt cum au stat lucrurile, poate îmi explicaţi unde am încălcat eu personal Regulamentul, aşa, măcar o umbră. OK. Nu contează, merge la Comisia juridică, aceasta este procedura”. (extras din stenograma Biroului Permanent din 4 octombrie). Sesizarea nu a ajuns la Comisia juridică, din cauză că Marian Sârbu (UNPR) a descoperit o inexactitate şi a cerut refacerea documentului.

Anastase: sesizarea comisiei = spectacol ieftin

Deci, pe 20 septembrie în plen şi pe 4 octombrie în Biroul Permanent, Ioan Oltean şi Roberta Anastase nu aveau nimic împotrivă pentru ca USL să sesizeze Comisia juridică. După numai 7 zile, cei doi şi-au schimbat radical poziţia. Mai mult, conform stenogramei şedinţei Biroului Permanent din 11 octombrie, Roberta Anastase consideră sesizarea Comisiei juridice drept un spectacol ieftin şi se consideră victima unui abuz. În discuţia cu chestorul Dan Motreanu – deputat PNL, printre altele, Roberta Anastase este iritată că sesizarea nu-l vizează şi pe Mircea Geoană, care s-a aflat şi el în prezidiul plenului din 27 septembrie. Anastase susţine că s-a consultat cu Geoană înainte de a decide să supună la vot rapoartele încriminate de Opoziţie. În realitate, nu a avut loc nici o consultare, pentru că, de regulă, astfel de consultări nu au loc când şedinţa de plen comun este condusă de Roberta Anastase. O confirmă pentru cotidianul.ro şi Dan Motreanu: „Nu a avut loc nicio consultare. Pe 27 septembrie, la nicio secundă după ce senatorul PSD, Cosmin Nicula a cerut, cu regulamentul în mână blocarea votării, dna preşedinte a dat drumul la vot”.

Redăm un fragment din stenograma BP din 11 oct.:

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Ce s-a întâmplat s-a întâmplat în cazul Comisiilor reunite de buget şi Comisiilor reunite juridice şi în plenul reunit. Cred că competent era acelaşi sistem de comisii – reunite.

Ce s-a întâmplat, chiar dacă este deputat doamna Anastase sau doamna Barna, s-a întâmplat în cursul unei activităţi a şedinţelor reunite – şi a celor două Camere şi a comisiilor, şi, dacă ar fi după părerea mea, cât sunt eu de nejurist, aş spune: eu, Comisia juridică, nu am nici o treabă, nu este în competenţa mea ceea ce s-a întâmplat.

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Asta aşteptăm şi noi, dacă îmi permiteţi, doamna preşedinte.

Tocmai acest lucru aşteptăm şi noi din partea Comisiei juridice.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Cu un singur amendament.

Ştiu că dumneavoastră aşteptaţi spectacol.

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Nu aşteptăm spectacol.

Dumneavoastră îmi faceţi un proces de intenţie acum.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu.

Numai o secundă. Eu nu mai sunt dispusă să accept acest spectacol ieftin.

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Dar nu este un spectacol!

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu aveţi nici măcar 0,00001% …

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Ce?

Doamna Roberta Alma Anastase:

…dreptate atunci când solicitaţi acest lucru în ceea ce mă priveşte punctual pe mine.

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Tocmai acest lucru trebuie să îl constate Comisia juridică, care vă va scoate din discuţie.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În primul rând, am condus împreună cu Mircea Geoană. Deci, corect este să scrieţi că am condus împreună cu Mircea Geoană.

În al doilea rând, mai am o problemă: este abuz.

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Dumneavoastră, în faţa Comisiei juridice, aveţi dreptul să îl citaţi şi pe Mircea Geoană, să demonstraţi că dânsul a fost de acord cu propunerea pe care dumneavoastră aţi făcut-o de la tribuna Parlamentului şi, în cazul acesta, sunteţi absolvită de orice discuţie.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mai am o singură problemă, domnule Motreanu – a existat un singur lucru: solicitarea Grupurilor parlamentare PSD şi PNL de scoatere de pe ordinea de zi a unor puncte, da?

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Şi v-aţi consultat cu domnul Geoană şi a fost de acord?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bineînţeles. Am supus la vot. Era logic.

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

Bun. Spuneţi acest lucru în faţa Comisiei juridice.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Nu, staţi puţin!

Dar era un abuz să nu supun la vot.

Domnul Dan-Ştefan Motreanu:

V-am întrebat dacă v-aţi consultat cu domnul Geoană.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Supun la vot acum propunerea de trimitere la comisie.

Cine este pentru? 5 voturi.

Voturi împotrivă? 5 voturi.

Se respinge.

Unde este sesizarea?

În tot acest scandal mai există un aspect ciudat. Toate documentele care se supun dezbaterii unei şedinţe de birou permanent sunt postate pe site-ul Camerei Deputaţilor. Surprinzător, pe data de 4 septembrie, documentul (cel care conţine sesizarea) PNL şi PSD nu apare pe site. Mai mult, tot în data respectivă mai lipseşte un document, concret, o solicitare care aparţine liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşa. De ce oare nu au fost publicate aceste documente pe site?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.