România a câştigat medalia de bronz la handbal feminin

Cea mai bună performanţă a sportului românesc la nivel de echipe în ultimii 10 ani. În ultimul sfert de oră am jucat cu rezervele. Am scăpat de Rusia la turneul preolimpic.

Finala loc 3-4: România – Polonia 31-22 (15-8)

Echipa României a câştigat finala mică a Campionatelor mondiale de handbal şi a intrat în posesia medaliilor de bronz. După 60 de minute, tabela de marcaj arăta România – Polonia 31-22 (15-8). Fetele noastre au făcut o primă repriză fantastică, când şi-au surclasat efectiv adversarul, şi să nu uităm, Polonia era echipa care a eliminat din drumul spre titlu marea echipă a Rusiei. În primele 30 de minute efectiv nu am dat nicio şansă adversarelor şi în plus le-am obligat să comită greşeli. Fetele noastre au început în trombă partida şi în minutul 9 aveau deja 5-1 pe tabela de marcaj. S-a jucat foarte puţin la acest ecart, pentru că am „urcat” la 5 şi imediat la 6 goluri diferenţă. Aşa se părea că vom intra la cabine, dar în ultima secundă de joc, când eram în dublă inferioritate numerică, Cristina Neagu a aruncat de la 12 metri şi a stabilit scorul pauzei. Cu acest gol, Neagu a „rezolvat” şi diferenţa de 7 goluri care o despărţea de muntenegreanca Jovanca Radičević, aflată pe locul 1 în top-ul marcatoarelor, după ce jucase în finala pentru locurile 7-8. De menţionat că în partea a doua a primei reprize, antrenorul naţionalei noastre, Tomas Ryde, a utilizat 3 rezerve pentru a mai odihni titularele. Şi tot în prima repriză, la un 7 metri pentru poloneze, a scos-o din poartă pe Paula Ungureanu (care din nou a făcut o partidă mare), iar rezerva Ionica Munteanu a apărat.

Masacru în repriza a doua

Imediat după pauză, Cristina Neagu a înscris repede şi a rămas singură pe prima treaptă a podiumului marcatoarelor. A urmat un reviriment de scurtă durată a polonezelor care s-au apropiat la 5 goluri distanţă de echipa noastră, dar „minunea” nu a durat decât câteva minute, fetele noastre distanţându-se din nou la 7 goluri avans. Din minutul 42, superioritatea echipe noastre s-a transformat în masacru, tabela de marcaj indicând minute bune diferenţe de 10 sau 11 goluri. În ultimele 10-12 minute, în teren s-a aflat garnitura a doua a noastră, rezervele marcând şi ele cu lejeritate gol, după gol, în poarta Poloniei. Pentru România au marcat: Neagu – 10 goluri, , Manea – 4 goluri, Geiger, Vizitiu, Elisei – 3 goluri, Nechita, Buceschi – 2 goluri Tănăsie, Szucs, Perianu, Marin – 1 gol. De la poloneze, cele mai multe goluri le-a înscris: Kinga Achruk – 6 goluri şi Katarina Kudlacz – 4 goluri. Din nou galeria României – cca 300 de persoane – a fost de nota 10, surclasând în tribune, galeria poloneză.

Finala loc. 5-6: Rusia – Danemarca 25-21 (12-16)

Finala „foarte mică” a reprezentat ceea ce se poate numi două meciuri într-unul singur. Ca să nu utilizăm un şablon, „două reprize diamentral opuse. După 30 de minute de joc, în care Danemarca a zburdat pe teren timp de 25 de minute, nimeni nu îşi putea imagiuna ce avea să se întâmple după pauză. Danemarca a intrat la cabine doar cu 4 goluri avans, 16-12, deşi după ce s-a jucat, nordicele meritau să conducă cu 6 sau 7 goluri. Cu o Rikke Poulsen fantastică în poartă (58% procentajul ei în prima repriză) şi cu o Stine Jørgensen care marca gol după gol, Danemarca părea că nu va avea probleme în a-şi adjudeca partida şi totodată onorabilul loc 5. Mai trebuie spus că în prima repriză Rusia a fost o echipă cenuşie, de pluton, departe de ce am văzut la ea în această competiţie. Lovitură de teatru după pauză. Experimentatul Trefilov, schimbă sistemul de apărare, de la 6+0 la 4+2, danezele sunt vizibil incomodate şi în minutul 36, celor 9.000 de spectatori nu le venea să creadă ce vedeau în teren şi pe tabela de scor: 17-16 pentru Rusia. Urmează 10 minute în care se joacă de la egal la egal, după care Rusia apasă pe acceleraţie şi închide meciul cu 4 goluri avans. Din nou suntem obligaţi să spunem că şi acest scor a fost unul strâns, dar el s-a datorat evoluţiei bune şi în partea a doua a portarului Poulsen. De fapt ea a fost singura daneză care a mai jucat ceva în ultimele 30 de minute. De la rusoaice cele mai multe goluri, 7, le-a înscris golghetera lor, Anna Vyakhireva, dar ea nu reuşeşte decât o poziţie în zona locurilor 3 – 5. De la gazde, Stine Jørgensen a marcat tot 7 goluri, toate în prima repriză. De menţionat că meciul a fost arbitrat de „prietenii noştri”, slovenii Lah şi Sok. Ei au „transformat” două apărări în semicerc a gazdelor în forţări ale rusoaicelor, şi nu au văzut două forţări în atac ale danezelor. Dar când este diferenţă mare între două echipe, un astfel de sprijin nu mai poate produce efecte.

Finala loc. 7-8: Franţa – Muntenegru 34-23 (14-10)

Doar 5 minute a durat echilibtul în finala „foarte, foarte mică”. Din minutul 6 şi până în minutul 60, Franţa a controlat sever partida şi a învins la scor Muntenegru. Jucătoarele din Balcani cotate înaintea turneului final cu a treia şansă la câştigarea titlului mondial (Franţa era a 5-a favorită) au terminat în genunchi competiţia înregistrând 3 înfrângeri consecutive: 25-26 cu Norvegia în sferturi, 20-28 cu Danemarca (echipă pe care au bătut-o în grupă) în semifinalele turneului locurilor 5-8, şi acum cea la 11 goluri diferenţă cu o Franţă şi ea destul de răvăşită de ultimele două rezultate. Ambele echipe au jucat însă liniştite în ceea ce priveşte accederea în turneele preolimpice din 2016, concret, cele două urmând să afle în care turnee vor evolua după finala mare. Pentru Muntenegru meciul a avut o miză în plus, şi anume încercarea de a o propulsa pe Jovanka Radičević pe locul 1 în clasamentul golgheterelor. Extrema muntenegreană a înscris de 7 ori şi a rămas în aşteptarea evoluţiei Cristinei Neagu, teoretic, singura care o putea întrece. De asemenea, Muntenegru mai are o jucătoare în top 10 golgheteri, pe Katarina Bulatović, care a terminat competiţia cu 49 de reuşite. Puţin pentru valoarea ei. Meciul în sine, nu a avut istoric, Franţa s-a distanţat progresiv 2 goluri, 4 goluri ajungând chiar şi la 8 goluri în minutul 24. În atac, principalele realizatoare, Radičević, Bulatović, Jaucovic au înscris împreună 18 goluri, dar coechipierele lor au „vândut” multe mingi şi în plus apărătoarea buturilor franceze, Amandine Leynaud a fost în zi mare. Nu acelaşi lucru se poate spune despre „poarta” Muntenegrului, Rajcic şi Hasanic au scos doar 6 mingi din cele 40 de aruncări pe propria poartă. La învingătoare, „legea” a fost făcută de Siraba Dembele, Camile Ayglon – ambele cu câte 7 goluri, iar supervedetele Lacrabere şi Pinaut au marcat tot 7 goluri, dar împreună. La meci au asistat 1.000 de spectatori.

Performanţele României în ultimii 10 ani

Locul 3 la aceste campionate mondiale, reprezintă cea mai mare performanţă sportivă din ultimii 10 ani (2006-2015) a României la nivel de naţională la toate jocurile sportive pe echipe. La Handbal, parcursul din 2005 până în prezent a fost următorul:

  • Campionatul Mondial 2005 – locul 2

  • Campionatul European 2006 – necalificare

  • Campionatul Mondial 2007 – locul 4

  • Jocuri Olimpice 2008 – locul 7

  • Campionatul European 2008 – locul 5

  • Campionatul Mondial 2009 – locul 8

  • Campionatul European 2010 – locul 3

  • Campionatul Mondial 2011 – locul 13

  • Campionatul European 2012 – locul 10

  • Campionatul Mondial 2013 – locul 10

  • Campionatul European 2014 – locul 9

În Danemarca, Româna a crescut de la meci la meci

România a jucat 9 meciuri la acest campionat mondial. 5 în faza grupelor şi 4 în faza eliminatorie. A obţinut 5 victorii şi 4 înfrângeri (penultima victoreie şi ultima înfrângere după prelungiri). Exceptând meciurile cu echipele exotice, non europene, echipa României a crescut de la meci la meci. Rezultatele complete:

  • România – Puerto Rico 47-14 (23-3)

  • România – Kazahstan 36-20 (18-12)

  • Spania – România 26-18 (13-12)

  • Norvegia – România 26-22 (13-10)

  • Rusia – România 30-27 (17-16)

  • România – Brazilia 25-22 (13-8) – optimi de finală

  • România – Danemarca 31-30 (13-10, 27-27) – sferturi de finală

  • Norvegia – România 35-33 (17-14, 27-27) – semifinale

  • România – Polonia 31-22 (15-8) – finală loc 3-4

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.