România, egalată în ultima secundă de Danemarca

Fetele noastre au avut meciul în mână dar au gestionat catastrofal ultimele 2 minute de joc. Veteranele echipei sunt nişte umbre pe teren. Cristina Neagu înscrie mult dar ratează şi mai mult. Românii din galerie au fost de nota 10. Toare rezultatele zilei.

Un final de coşmar

Nu a fost să fie. Am trecut pe lângă un rezultat mare, pe lângă o victorie împotriva foarte puternicei echipe a Danemarcei, una dintre favoritele la câştigarea titulului european. Fetele noastre au fost egalate în minutul 59.59, adică în ultima secundă de joc. Este incredibil ce s-a întâmplat. Nu am primit golul pe un contraatac, ci din atac poziţional. Cu 7 secunde înainte de final, danezele au avut o aruncare de la 9 metri şi în loc ca fetele noastre să iasă om la om şi să faulteze (nu mai conta o eliminare sau două, pentru că trecea timpul de joc) la disperare, au rămas aproape ţintite pe linia de 6 metri, iar daneza Thorsgaard a reuşit să înscrie, culmea, după o pătrundere pe interior pe semicerc. Aceasta a fost cronica ultimelor 7 secunde.

Dar ce s-a întâmplat în ultimele 2 minute este de pomină. În minutul 58.01, Neagu înscrie din 7 metri şi România conduce cu 29-27. Antrenorul denezelor dă dovadă de curaj, scoate portarul din poartă şi nordicele ataca în 7 oameni de câmp, înscriu în minutul 58.27, reducând din handicap: 28-29. În minutul 58.49, antrenorul Tadici cere „timeout”. Nu ştim cât de necesar era acesta în momentul în care echipa noastră avea atacul şi conducea cu un gol. Dacă era condusă, se justifica. A fost o scoatere din ritm a fetelor noastre. După „timeout” pasăm exagerat de mult şi în minutul 59.36 româncele sunt sancţionate cu joc pasiv, şi danezele, din cu portarul în câmp revin în atacul care le-a adus egalarea. În mor normal, după fluierarea jocului pasiv, trebuia Tadici să ceară un „timeout” pentru a organiza apărarea în ultimele 24 de secunde. Dar şi-a consumat ultimul „timeout” la care avea dreptul cu un minut înainte.

Victoria s-a ratat însă şi înainte

România a avut meciul în mână încă din start. A profitat şi de faptul că danezele nu au fost toate în apele lor. Am condus pe tabelă non stop cu câte 2, 3, sau chiar 4 goluri (diferenţa cea mai mare, 5 goluri, 16-11 în minutul 25.54). În minutul 39 daneztele au egalat pentru prima oară (20-20), revenim, 23-20 în minutul 43.52 şi urmează clasica deja (la fetele noastre) cădere psihică, fetele noastre „speriindu-se” de posibilitatea unui succes răsunător. Greşim nepermis de uşor în atac şi între minutele 50,38 şi 53.07 sunt singurele momente în care danezele au de trei ori avantaj de un gol, ultima oară, conducând cu 26-25. Reuşim o revenire senzaţională la 28-26 (minutul 56.45), după care urmează finalul de coşmar.

Meciul se putea câştiga sigur dacă nu ar fi fost căderea dintre minutele 44 şi 54. Meciul putea fi câştigat şi dacă veteranele echipei nu ar fi uitat să mai înscrie. Valentina Elisei, jucătoare cu 798 de goluri înscrise până în prezent, în 58 de minute jucate a avut două aruncări la poară şi un singur gol!!!. Aurelia Brădeanu, 637 de goluri înscrise pentru naţională, a jucat 57 de minute, a tras doar de 3 ori la poartă, fără să marcheze. Nici Ada Nichita nu a excelat,. Ea a jucat doar 22 de minute însă, un singur gol din singura aruncare la poartă. Şi ajungem la subiectul cel mai dureros: Cristina Neagu. Da, ea este principalul realizator al naţionalei, dar are un procentaj mediocru. A executat 6 aruncări de la 7 metri şi a înscris 5 goluri. O ratare nu este un capăt de ţară. Dar din acţiune a marcat 5 goluri din 14 aruncări la poartă. Ceea ce nu ni se pare deloc Normal. Surpriza Ţăcălie, a marcat 10 goluri din acţiune din 12 aruncări la poartă, procentul de 83% fiind unul foarte bun. Dacă şi Neagu ar mai fi marcat măcar 2 goluri din cele 9 mingi ratate, atunci nu ar mai fi existat finalul de coşmar şi am fi câştigat fără probleme. Să nu se înţeleagă că o scoatem pe Cristina Neagu vinovată, dar totuşi, procentul de goluri din acţiune este foarte mic. Nu în ultimă instanţă, nici Paula Rădulescu în poartă nu mai este Paula Rădulescu de acum de acum un an sau doi. Şi ea a avut un procentaj slab, doar 11 mingi salvate din 39. Încă o dată, un „10” plus, celor câteva sute de români din tribune care au dovedit că la nivel de galerie suntem în top-ul european. Nicio diferenţă faţă de celebrele galerii nordice, cele mai „profesioniste” în materie.

România – Danemarca 29-29 (16-12)

Debrecin (Ungaria)

Fonix Hall: 1.500 spectatori

Arbitri: Peter Brunovsky şi Vladimir Canda (Slovacia)

EHF supervizor: Bozidar Djurkovic (Serbia)

EHF observator: Monique Alsemgeest (Olanda)

România: Ungureanu (39 şuturi/11 salvate), Dedu (1/0) – Neagu (10 goluri/20 aruncări), Ţăcălie (10/12), Chiper (3/5), Chinteoan (2/3), Brădeanu (0/3), Elisei (1/2), Perianu (1/2), Pintea (1/1), Nechita (1/1), Bondar (0/0). Băbeanu, Ciuculete, Hotea şi Zamfir – nu au fost deloc utilizate.

Antrenor: Gheorghe Tadici

Danemarca: Toft (26/9), Poulsen (16/4) – Fisker (8/11), Stine Jorgensen (6/11), Burgaard (4/5), Norgaard (3/3), Gravholt (3/3), Thorsgaard (2/2), Kvisgaard (1/1), Kristiansen (1/3), Line Jorgensen (1/3), Holmsgaard (0/1), Hansen (0/0), Grigel (0/0), Jensen (0/0), Spellerberg (0/0).

Antrenor: Jan Pytlick

Acţiuni de atac: 49 – 52

Eficienţă (gol/atac): 59% – 56%

Aruncări la poartă: 49 – 43

Procentaj goluri/aruncări: 59% – 67%

Aruncări pe spaţiul porţii: 42 – 40

7 metri: 7 (6 transformate) – 3 (3 transformate)

Eliminări (x 2 minute): 4 – 6

Rezultatele zilei 3

Grupa A

Spania – Rusia 25-24 (13-14)

Ungaria – Polonia 29-23 (14-7)

Clasament:

Spania: 4p.

  1. Ungaria: 3p.
  2. Rusia: 1p.
  3. Polonia: 0p.

Spania a obţinut o victorie mare în faţa Rusiei. Ibericele au controlat jocul, doar între minutele 25 şi 36 rusoaicele având avantaj pe tabela de marcaj. Rusia a condus cu 16-13 în minutul 32.17, dar a urmat o adevărată „reconquista”, 5 goluri consecutive în 7 minute, şi ibericele nu au mai cedat avantajul până în final. Ungaria a obţinut o victorie de „seviciu”. Niciun minut nu s-a pus problema învingătoarei.

Spania şi Ungaria sunt calificate în faza grupelor principale; Rusia are nevoie de un egal cu Polonia pentru a se califica mai departe.

Grupa B

România – Danemarca 29-29 (16-12)

Norvegia – Ucraina 34-23 (17-13)

Clasament:

  1. Norvegia: 4p
  2. Danemarca: 3p.
  3. România: 1p
  4. Ucraina: 0p.

Norvegia şi Danemarca sunt calificate. Norvegia cu multe rezerve în teren a făcut un antrenament cu public contra Ucrainei de care a trecut la pas. România are nevoie de un egal cu Ucraina pentru a merge în faza grupelor principale. Dar dacă fetele noastre nu se vor repara din punct de vedere moral, şi meciul cu Ucraina va constitui o problemă.

Programul de miercuri:

Grupa C

Olanda – Suedia

Croaţia – Germania

Grupa D

Serbia – Franţa

Muntenegru – Slovacia

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.