România, încă o condamnare la CEDO! Care este MOTIVUL

România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul unui deţinut căruia i s-a refuzat dreptul la şcolarizare, fiind încălcat, astfel, dreptul la educaţie prevăzut de Articolul 2 din Protocolul 1 la Convenţie. Statul trebuie să-i plătească deţinutului 2.000 de euro despăgubiri morale.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanţii APADOR-CH, statul român a fost condamnat de CEDO în Cazul Flămînzeanu împotriva României, pentru încălcarea dreptului la educaţie.

În 2008, când avea 27 de ani, Marian Flămânzeanu a fost condamnat pentru furt şi închis la Penitenciarul Rahova. Între 2007-2009 el a făcut clasele III-IV în penitenciar, iar din 2010, când a fost mutat la Penitenciarul Jilava, a făcut numeroase cereri pentru a-şi continua studiile cu clasele V-VIII.

”Penitenciarul a avut discuţii cu Inspectoratul Şcolar, dar ulterior a motivat că din cauza numărului mic de deţinuţi eligibili, clasele nu se pot înfiinţa. Flămînzeanu a reclamat încălcarea dreptului la educaţie, în faţa judecătorul delegat din penitenciar. Acesta i-a respins cererea ca nefondată, argumentând că Administraţia Penitenciarelor a făcut toate demersurile, dar că nu poate să asigure un profesor pentru un singur elev. Ulterior Flămînzeanu s-a adresat Tribunalul Bucureşti care a menţinut decizia judecătorului delegat”, a transmis APADOR-CH.

În 2011, aflându-se încă în detenţie, Marian Flămînzeanu a scris APADOR-CH şi a cerut ajutorul ca să ajungă la CEDO. Cazul a fost preluat de APADOR-CH, prin avocata Nicoleta Popescu, şi reprezentat la CEDO.

Flămînzeanu a invocat în apărarea cererii sale Legea 84/1995 – care prevede că educaţia de 10 clase este obligatorie – şi Legea 275/2006, de executare a pedepselor, care prevede de asemenea cerinţa pentru deţinuţi de a urma clasele de învăţământ obligatoriu pe perioada privării de libertate. El a motivat că în detenţie a înţeles importanţa pe care o are educaţia şi rolul acesteia în găsireaunui loc de muncă.

”Guvernul României s-a apărat în faţa Curţii Europene spunând că statele au libertatea de a-şi organiza sistemul de educaţie, şi că aceasta depinde în mare măsură de nevoile şi resursele comunităţii. În cazul de faţă, statul a încercat să-i ofere deţinutului educaţia cerută, însă asigurarea unui profesor pentru trei sau cinci deţinuţi ar fi reprezentat o povară financiară prea mare pentru autorităţi”, se mai arată în comunicat.

CEDO a admis că dreptul la educaţie nu este unul absolut, însă constată că autorităţile române nu au făcut demersuri suficiente pentru a găsi soluţii în cazul Flămânzeanu.

”Curtea consideră că niciunul dintre argumentele invocate de Guvern nu este convingător, iar pe baza probelor prezentate, constată că refuzul de a-l înscrie pe reclamant în învăţământul secundar nu a avut un scop legitim şi proporţional. Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 2 al Protocolului nr. 1 în acest caz”, se mai arată în documentul citat.

Articolul respectiv prevede că ”nimănui nu i se poate refuza dreptul la instruire”, iar Marian Flămînzeanu a primit 2.000 de euro despăgubiri morale.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. E firesc ca Vasilica Premiera sa dea si ea in judecata statul roman „pentru încălcarea dreptului la educaţie”!Daca educatie nu e,nimic nu e!

    • Mama ce-mi place de justitia din Romania in care se face dreptatea cu toporul in mana! Infractorii vazuti de 4 camere de luat vederi nu sunt gasiti de politisti si procurorii cer renuntare la urmarire penala si unii magistrati spun pe cularele salilor pasilor pierduti ca sunt probleme mai importante la ordinea zilei precum bagarea la racoare a lui Livache. Portocala a ajuns pe mana colegilor care aplica principiul din armata:decat sa planga mama mai bine plange ma-ta! Succesuri!

    • Mestru Cristoiu ne povesteste ca, toate relele din Romania au fost puse la cale de Hotararea CSAT NR.17/ 2005 cand jupanul base a primit ordin de peste ocean(de la Soros) sa desfiinteze ciuma rosie, adicatelea PSD! Nu se batea el cu caramida in piept pe la toate TV-urile ca peste lege este CSAT-ul? Adicatelea, CSAT-UL sub plapuma securitatii nationale a hotarat infiintarea protocoalelor intre institutii fara sa intrebe macar CSM daca este legal sau nu sau CCR-UL? Acum se vad rezultatele politicii lui base! O tara distrusa complet si pusa pe butuci! Capitalistii romani au fost pusi cu botul pe labe si Romania devenit colonie cu acte in regula!

  2. Ei si ce daca ! Suntem obisnuiti ! In Romania , cei vinovati , pentru greseli de acest fel , nu au nicio raspundere ! Sunt bine mersi orisice magarie au facut ! Vinovat este statul roman , care plateste oalele sparte ! Deci, vinovati suntem fiecare dintre noi : eu , tu , Vasile , Ioana , etc . Noi suntem culpabili ! Chiar daca nu am gresit cu nimic , platim !

    • „… iar Marian Flămînzeanu a primit 2.000 de euro despăgubiri morale.” Normal ar fi ca despagubirile sa fie platite de judecatorii vinovati, dar la noi, merge, platim toti! A platit vreodata un procuror sau judecator vinovat? NU! De ce? Pentru ca asa vrea „statul de drept” infiintat de Base!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.