România – Irlanda de Nord, un meci cât o calificare

Meciul de pe Naţional Arena decide „campioana de toamnă” a grupei F. Încă nu ne-a revenit după cele întâmplate acum aproape 30 de ani. Irlanda de Nord a venit cu mulţi jucători de „B” şi „C”. Cifrele celor două echipe după 3 meciuri din grupe.


Aceeaşi Mărie cu altă…caşchetă

Extrasă la tragerea la sorţi din a 5-a urnă valorică (Grecia – urna 1, Ungaria – 2, România – 3, Finlanda – 4), echipa Irlandei de Nord este lider în grupa F cu 9 puncte din 9 posibile, 6 dintre ele fiind obţinute în deplasare la Budapesta şi Atena. La prima vedere un lider surpriză. Dar totuşi, când ai două victorii consecutive în deplasare la „favoritele” grupei, surpriza devine ceva mai mică. Irlanda de Nord, niciodată calificată la un turneu final al CE şi din 1986 fără vreo prezenţă la turneele finale ale mondialelor, se pare că are acum cea mai bună generaţie după cea de excepţie din perioada 1978-1986 – la vremea respectivă denumită „Anglia 2”. Dar şi dacă nu este decât o falsă impresie în ceea ce priveşte valoarea actualilor jucători nord-irlandezi, într-o grupă în care 4 sau chiar 5 echipe sunt la acelaşi nivel (scăzut), orice se poate întâmpla. De aceea meciul României contra irlandezilor este unul crucial. În caz de egal sau înfrângere, pierdem contactul cu locul 1, şi rămâne să ne războim cu învingătoarea dintre Ungaria şi Finlanda pentru al doilea loc care duce direct în Franţa. Aceasta în situaţia în care Grecia, iremediabil nu îşi va reveni din criza în care se află. Dacă învingem, iernăm pe locul 1, şi suntem 65% calificaţi. Meciul însă este foarte dificil. Spunem asta pentru că în cele 3 jocuri de până acum, nu am strâns, în total, mai mult de 45 de minute de fotbal de calitate. Repetăm, în faţa unor adversari din aceeaşi clasă (modestă) ca şi noi. Lotul este acelaşi, a plecat Piţurcă, a (re)venit Iordănescu. Aceeaşi Mărie cu altă…caşchetă.

Amintirile ne chinuiesc

Nici astăzi, după aproape 30 de ani, românii nu pot uita meciul de coşmar de pe „23 august” din 16 octombrie 1985, când după cel mai ofensiv meci din întreaga istorie a „tricolorilor” am pierdut cu 0-1 contra Irlandei de Nord. 24 de şuturi pe spaţiul porţi (dintre care 3 mingi au lovit barele, 3 mingi au fost norocos scoase de pe linia porţii de către fundaşi, iar restul au fost apărate – 8 incredibil – de extraordinarul Pat Jennings, care deşi împlinise 40 de ani, era încă unul dintre cei mai buni portari din Europa, chiar dacă în sezonul 1985-1986 (ultimul din carieră) a fost rezervă şi nu a prins niciun meci la Tottenham Hotspurs. Am primit gol la singura trecere a irlandezilor a liniei de la centrul terenului. Echipa aliniată atunci a fost una dintre cele mai valoroase din istoria „tricolorilor”, (o echipă care nu a pierdut în cele două ciocniri cu puternica echipă a Angliei): Lung – Negrilă, Iovan, Iorgulescu, Ungureanu – Rednic, Bolloni, Klein – Mateuţ, Hagi, Coraş. A contat enorm absenţa lui Costică Ştefănescu şi poate a lui Cămătaru, „intruşii” (dacă se poate spune aşa ceva) fiind Iovan şi Coraş. În 1985, chiar şi la scor egal, eram 95% calificaţi. Chiar şi după pierderea meciului, am fi putut să ne calificăm, dar în ultima etapă din grupă, Anglia, deja calificată, a făcut un egal „de salon” şi astfel „Anglia 2” a ajuns la mondialele din Mexic din 1986.


Palmares România – Irlanda de Nord

15.09.1984: Irlanda de Nord – România 3-2 (Q CM)

16.10.1985: România – Irlanda de Nord 0-1 (Q CM)

23.03.1994: Irlanda de Nord – România 2-0 (amical)

26.05.2006: România – Irlanda de Nord 2-0 (amical)

Formaţia probabilă a României

Meciul începe la ora 21.45 şi este transmis de TVR 1. Formaţia probabilă este următoarea:

Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Grigore, Raţ (Mitrea) – Pintilii, Sînmărtean – Torje, Chipciu (Keşeru), Maxim – Stancu

Celelalte meciuri din grupa României:

Grecia – Insulele Feroe (21.45)

Ungaria – Finlanda (21.45)

Lotul Irlandei de Nord – mulţi fotbalişti de „B” şi „C”

Portari: Roy Carroll (Notts County FC), Alan Mannus (Saint Johnstone FC), Michael McGovern (Hamilton Academical FC).

Fundaşi: Aaron Hughes (Brighton & Hove Albion FC), Chris Baird (West Bromwich Albion FC), Gareth McAuley (West Bromwich Albion FC), Ryan McGivern (Port Vale FC), Craig Cathcart (Watford FC), Conor McLaughlin (Fleetwood Town FC), Luke McCullough (Doncaster Rovers FC), Ryan McLaughlin (Liverpool FC), Patrick McNair (Manchester United FC).

Mijlocaşi: Steve Davis (Southampton FC), Chris Brunt (West Bromwich Albion FC), Sammy Clingan (Kilmarnock FC), Corry Evans (Blackburn Rovers FC), Oliver Norwood (Reading FC), Ben Reeves (MK Dons FC), Patrick McCourt (Brighton & Hove Albion FC), Niall McGinn (Aberdeen FC).

Atacanţi: Kyle Lafferty (Norwich City FC), Jamie Ward (Derby County FC), Josh Magennis (Kilmarnock FC), Billy McKay (Inverness Caledonian Thistle FC), Will Grigg (MK Dons FC).

  • West Bromwich Albion, FC Liverpool, Manchester United, Southampton FC – sunt echipe din Premier League
  • Norwich City, Derby County, Reading FC, Blakburn Rovers, Watford FC, Brighton & Hove Albion – sunt echipe din Championshio (a doua ligă din Anglia)
  • Nottts County, MK Dons, Port Vale, Fleetwood Town, Doncaster FC – sunt echipe din League One (a treia ligă din Anglia)
  • Saint Johnstone, Kilmarnok FC, Aberdeen FC, Inverness CT, Hamilton Academical – sunt echipe din prima ligă din Scoţia

Casetă tehnică după 3 meciuri din grupă

România – Irlanda de Nord

Goluri înscrise: 4 – 6

Goluri primite: 1 – 1

Total şuturi: 24 – 38

Şuturi pe spaţiul porţii: 11 – 15

Şuturi în bară: 0 – 1

Cornere: 13 – 11

Offsides: 4 – 3

Faulturi comise: 44 – 46

Cartonaşe galbene: 11 – 3

Cartonaşe roşii: 1 – 0

Total pase: 1.023 – 787

Pase corecte: 947 – 712

Posesie: 50% – 46 %

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.