Autostrada sudică a gazului

România …joacă după cum cântă Ungaria

Grecia, Bulgaria și România semnează pentru autostrada sudică a gazului. Ungaria stabilește regulile de circulație

Companiile de transport gaze ale României, Bulgariei și Greciei au semnat, sub egida Comisiei Europene, un memorandum care consfințește începerea circulației bidirecționale a gazului pe direcția Nord – Sud și invers, de la noi la greci, pe magistralele deja existente, precum și lipirea acestui Coridor la TAP, gazoductul care aduce gaz din Caspica. Anunțul făcut de Transgaz bate în cuie și arbitrajul ungurilor de la FGSZ pe schimburile dintre Bulgaria și România, o anomalie pe care publicația noastră a semnalat-o deja Ungurii vor face jocurile pe autostrada gazului dintre România și …Bulgaria și la care niciun decident nu a avut vreun comentariu. Memorandumul de Înțelegere privind Coridorul Vertical asigură premisele necesare dezvoltării unei strânse colaborări între operatorii sistemelor de transport gaze naturale (OTS) din Regiunea Balcanică, în vederea creșterii siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale și asigurării diversificării surselor de gaze, prin conectarea acestui coridor la Coridorul Sudic (TAP) care preia gazele naturale din Azerbaidjan și alte state din zona Mării Caspice precum și prin conectarea la terminalul LNG din Grecia.

Jocul mai mare

Coridorul Vertical împreună cu BRUA fac parte din Coridorul Nord-Sud din cadrul Inițiativei celor 3 Mări (I3M), ce va contribui la diversificarea surselor de gaze naturale și la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale a statelor din Centrul și Estul Europei și Balcani. Cele două sisteme, BRUA și Coridorul Vertical, vor fi interconectate și ne vor transforma într-un important jucător pe piața gazelor din regiune”, se arată în comunicarea Transgaz. Precizarea Transgaz cu privire la terminalul LNG din Grecia ar putea face lumină asupra accelerării lucrărilor privind deschidere Coridorului Sudic (Transgaz a făcut în niciun an ajustările pentru inversarea fluxului pe Isaccea- Negru Vodă), cu atât mai mult cu cât Romgaz este în negocieri să cumpere 20% din DESFA, exact compania greacă unde se va dezvolta un terminal LNG. Întâmplător, SUA este într-o competiție pe față cu Rusia pentru a câștiga piață pentru gazul sub formă de LNG produs pe teritoriul său și chiar a impus sancțiuni pentru companiile implicate în North Stream 2, gazoductul care va aduce încă și mai mult gaz din Rusia către Germania și Nordul Europei. Dacă la viitorul terminal din Alexandropolis va veni chiar LNG american, Romgaz fiind coproprietar pe facilitate, atunci acesta ar putea urca către toate țările din sudul Europei, inclusiv pentru România, iar acest lucru, dacă se întâmplă repede, ar putea face desuetă viitoarea exploatare a resurselor Mării Negre. De altfel, retragerea, în derulare, a ExxonMobil din Marea Neagră ar putea avea legătură cu acest plan. Reamintim că SUA a devenit, de doi ani, cel mai mare producător de gaze din lume, peste Rusia. Pentru că americanii produc mult peste consumul intern, excesul este exportat, cu predilecție pe metaniere, ca LNG.

…și jocul mai mic

Cât privește rolul Ungariei Coridorul Sudic, în ciuda faptului că nu este printre țările direct implicate, trebuie amintit că lobby-ul unguresc a fost eficient atât în relația cu Washington-ul, cât și cu Moscova, cele două puteri care contează, în această zonă, în Energie, UE fiind doar un client captiv. De menționat doar presiunile directe pe care Budapesta le-a făcut, atât la Washington, cât și la Bruxelles, ca România să demareze odată exploatarea gazului din Marea Neagră pentru că Ungaria este dispusă să cumpere tot ce se extrage. Dacă Budapesta n-a izbutit, cel puțin până acum, să fie parte din exploatare, în schimb este arbitru pe una din rutele de evacuare a gazului către sudul Europei – Bulgaria și către nord – Ucraina, adică cel puțin la fel de important. Cine face rezervarea de capacitate pe conductă decide practic cât, cine și când se împinge gazul către beneficiari.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1071 Articole
Author

7 Comentarii

  1. @Marele Urs(s): Ungaria știe
    ce are de făcut, mai ales
    când e ținută in poală de
    Rusia dragă ție. Corect, fiecare stat trebuie sa-și
    urmărească propriile interese. Din păcate, România are grijă de intere-
    sele altor state. Care Românie? Aia cu Orban ot București, Werner, Hellvig Siegfrid, Barna, Asztalos, Kovesi etc, etc. Nu sunt șovin, nici nu cred că sunt
    exigibil pentru așa ceva, dar prea ajung in functii
    cheie în stat mai toti pe care nu trebuie sa-i cheme
    Ion, Gheorghe, Marin.

  2. Romania a cincea tara ca resurse din Europa a PATRA DIN LUME CA POTENTIAL TURISTICA A PATRA FRATIILOR.Asta ar insemna sa poata primii peste 10 milioane turista si daca fiecare lasa de medie 50 Euro mama mia ce banet intrat gratis.Dar din nefericire tara dupa 89 a incaput pe mainiile celor mai mai JEGURI IMPUTITI CRIMINALI HOTI,TRADATORI,LASI,SERVILI,,,,, MULTUMITA unui popor exacta ca ei.Romania e cea mai penala si jegoasa curva si sluga a axei USA ISRAHELL UE adica ISRAHELL

  3. #Marea jivina (urseasca) – „…Ungaria e cu mintea la purtator si stie ce are de facut…”, singura problema este unde e purtatorul, ca in Ungaria precis nu este.

  4. Am incercat sa mai postez odata pe tema acestui articol. N-am reusit. Acum incerc a doua oara. Deci, lucrurile nu par sa stea asa cum se afirma aici. Daca cititi documentele referitoare l;a aceasta problema o sa aveti surpriza ca in aceasta ecuatie Ungaria nu ocupa o pozitie de decident. Rolul ei este de a tine evidenta tranzactiilor efectuate pe gazoduct, cand, cine, cat timp de pompare, ce cantitati si cu ce pret etc. etc. etc. In acest context, Ungaria asigura administrarea unei baze de date complexe realizata pe o platforma IT proprie, al carei continut va fi pus la dispozitia TUTUROR partenerilor implicati pentru a-si controla si, eventual, acolo unde se impune, a-si corecta propriile evidente. Ungaria a obtinut aceasta pozitie in urma unei licitatii pe care nimeni n-a contestat-o (si nici nu era de ce sa fie contestata), iar lucrurile s-au organizat si , cel putin pana acum, s-au derulat conform indicatiilor Consiliului Europei. Sa-ncerci acum sa-i intarati pe romani ca, vezi, Doamne!, Ungaria a devenit bossul „autostrazii sudice a gazului”, iar Romania ar juca dupa cum ii canta Ungaria, este o chestiune contraproductiva, ba, mai mult, o informatie cam fake. Ca Ungaria, cand si cand, adica ori de cate ori are ocazia, si, din pacate, destul de des, o ia pe aratura cand e vorba de Romania este un adevar. Ca Romania nu i-a prea raspuns pe masura ori adecvat Ungariei la magariile facute este la fel de adevarat. Dar aici este vorba de o operatiune economica in care Romania este parte pe picior de egalitate cu Ungaria si trebuie sa-si vada de partea ei din afacere, pe care trebuie s-o gestioneze bine si corect. In mare cam despre asta-i vorba in propozitie.

  5. Daca avem „guwernerul meu” OrbaniSS, condus de IohaniSS si Orban!!!…
    Asa ne trebuie daca avem 2/3 romani idioti!!!…

  6. Nu-s ungurii de vina ! Ei isi fac treaba si bravo lor ! Pentru prostituarea Romaniei, in acest caz, sa cautam undeva , mai aproape . Ungurii vor sa cumpere , inteleg si toate gazele ce urmeaza sa fie extrase din Marea Neagra ! Da’ de la cine sa le cumpere ? Ale cui sunt gazele acelea ? Se pare ca noi, le-am vandut, deja , ca noua nu ne trebuiesc ! Noi importam ,”ieftin „, de la rusi , sau de aiurea ! Se pare ca aici , in cazul zacamintelor din Marea Neagra , Romania nu are nicio treaba , avand doar un rol decorativ . Altii fac cartile ! Ce sa-i facem ? Cu ajutorul trecutilor si actualilor guvernanti , am ajuns o biata colonie ! Bogatiile tarii , ale poporului roman , sunt gestionate de straini! Colonie, colonie , dar moderna ! (sic!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.