România va avea o școală de voluntariat

Membri ai Fundaţiei Volum

România va avea pentru prima dată o școală de voluntariat, cursurile adresându-se, pentru început, liceenilor din București care sunt interesați să afle ce înseamnă voluntariatul și spre ce domeniu se pot îndrepta.

În plus, o platformă online pune în contact aproape 5.000 de voluntari cu peste 400 de ONG-uri, în cea mai mare comunitate de acest gen existentă la noi în țară. Dincolo de experiența unică de viață și dezvoltarea personală, voluntariatul ajută și la CV, fiind recunoscut ca experiență profesională. Voluntarii primesc oferte de voluntariat, atunci când ele apar, conform intereselor lor. În momentul de față sunt aproape 5.000 de voluntari și 440 de organizații, pe cea mai mare platformă dedicată voluntarilor și ONG-urilor din România – hartavoluntariatului.ro. Este coordonată de o tânără de 29 de ani, care  ea însăși a fost voluntar de la 15 ani. Acum, prin fundația VOLUM, a lansat prima școală de voluntariat de la noi din țară. Până pe 9 februarie recrutează voluntari care vor merge în 12 licee din București și îi vor învăța pe adolescenți ce presupune voluntariatul. Cursurile vor avea loc la orele de dirigenție. Ea spune că este vorba despre un modul de 3 ateliere pe tematici precum voluntariat, cetățenie activă, învățare prin voluntariat, care îi va ajuta pe tineri să-și îmbunătățească partea de experiență profesională prin voluntariat.

O altă tânără, de 19 ani, are două titluri importante în CV: a fost desemnată „voluntarul anului“ la Gala voluntarului în 2015 și 2016, pentru activități educative cu adolescenți. Ea spune că s-a schimbat complet, fiind mult mai consecventă și mai muncitoare, fiind de asemenea motivată să rămână în România. Întrebată ce o motivează, ea a răspuns: „Faptul că sunt și alți oameni la fel de motivați și entuziaști ca mine și cumva mă alimentez și din situațiile negative pe care le găsesc în comunitățile în care merg și cumva această motivație negativă se corelează cu pasiunea asta a mea de a vedea cum lucrurile se schimbă în ochii mei“. Așadar, voluntariatul nu este doar despre a-i ajuta pe alții, ci a te cunoaște mai bine pe ține însuți. În plus, pentru tineri, acest tip de activitate contează mult la CV. Conform legii 78/2014, activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională de specialitate, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. Pe durata activității, voluntarul trebuie să primească un certificat din partea asociației, care să ateste experiența sa.

Cursurile Școlii de Voluntariat vor începe în luna martie, iar adulții sunt așteptați și ei să se implice, pe hartavoluntariatului.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. Speram ca acesti „voluntari” sa NU ajunga mercenari platiti de ONG-urile toxice, si sa fie trimisi in strazi, in piete sa zbiere lozinci impotriva cetatenilor care se opun lu’ Johanis&Co.
    Finantarea de la Buget, a ONG-urilor cu voluntariatul, sa fie controlata periodic, si sever sanctionate daca, se constata ca antreneaza mercenari si ofera „iarba” si „prafuri pe nas”.

  2. Cursuri perverse de sugestionare – cum sa te bucuri ca faci bani altuia fara sa fii platit!
    Deviza: Prostul munceste si desteptu’ ia banii!
    In Canada, ong-uri de „caritate” au conducere – aparent – prost platite, multi muncesc degeba (da’ nu e adevarat voluntariat fiindca esti dicriminat daca nu ai in resume/cv munca neplatita! – si putinii slariati primesc foarte putin.
    Dupa incheierea anului fiscal, – surpriza! – „sefii” impart „beneficiul” si-si trag premieri de – relamente – milioane de dolari!
    Asa ca sa nu vina cineva sa spuna ca e voluntariat – este sadism si furt legalizat cu pervertirea psihologica a individului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.