„Romanian Sinfonietta Orchestra”, la Festivalul „Vara Magică”, la Ateneul Român

După un concert programat în 27 iulie la Sala Casino din Sinaia, Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu, solist Daniel Iulian Druţac – vioară, va cânta în seara de joi, 28 iulie, ora 19.30, la Ateneul Român din Bucureşti, programul cuprinzând Concertul românesc de György Ligeti, Concertul nr. 1, în sol minor pentru vioară şi orchestră de Max Bruch şi Simfonia nr. 9 în mi minor “Din lumea nouă” de Antonin Dvorak.

Prezenţa Orchestrei Romanian Sinfonietta anul trecut la Konzerthaus Berlin. În cadrul festivalului internaţional Young Euro Classic, într-un concert ce l-a avut ca dirijor pe Horia Andreescu, profilul aparte al acestei încântătoare orchestre de tineri, majoritatea studenţi, creată de Marin Cazacu la Sinaia în urmă cu cinci ani, ca o soră mai mică a Orchestrei Române de Tineret, este urmată de noi şi noi prezenţe concertistice de nivel internaţional. A fost un autentic triumf, publicul prelungind aplauzele mai bine de 30 de minute după ultimul bis.

Concertul de la Bucureşti la Ateneul Român, din seara de 28 iulie, al Orchestrei Romanian Sinfonietta va fi urmat de un concert cu acelaşi program, ce va fi sustinut, două zile mai târziu, în deschiderea Festivalului Alto Aldigede la Toblach, în Italia, ce se desfăşoară între 30 iulie şi 10 septembrie.

Orchestra Romanian Sinfonietta. Foto Virgil Oprina

În cadrul acestui festival vor evolua şi alte orchestre de tineret, precum Bayerisches Landesjugendorchester, Gustav Mahler Jugendorchester şi National Youth Orchestra of the Netherlands. Din 2010, Grand Hotel Toblach este gazda Festspiele Südtirol/Alto Adige Festival. De la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la începutul Primului Război Mondial, hotelul a fost destinaţia favorită a aristocraţiei europene, dar şi a unor muzicieni şi poeţi celebri. La ora actuală, în fiecare an, orchestra rezidentă a Cultural Centre Grand Hotel Toblach, Haydn Orchestra din Bolzano şi Trento, susţine concerte împreună cu numeroşi artişti din Tirolul de sud şi Italia, dar şi cu solişti şi dirijori din întreaga lume. Orchestrele venite din străinătate atrag atât publicul local, cât şi pe cel aflat în vacanţă în superba zonă a Tirolului de Sud, la poalele Munţilor Dolomiţi. Festivalul realizează o armonioasă sinteză între frumuseţea naturii şi farmecul muzicii.

Orchestra Romanian Sinfonietta a debutat în anul 2010 în cadrul Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii de la Sinaia. Formaţia este pregătită de maestrul Horia Andreescu şi a fost înfiinţată, alături de Orchestra Junior şi Orchestra Română de Tineret, la iniţiativa violoncelistului şi profesorului Marin Cazacu. Abordarea cu prioritate a capodoperelor clasice şi romantice în repertoriul orchestrei a pornit din necesitatea apropierii tinerilor muzicieni români de marea muzică simfonică şi de la ideea de a-i uni într-o impresionantă muncă de creaţie, sub semnul unei responsabilităţi individuale şi colective totodată.

Aproape incredibilă, cu totul spectaculoasă, s-a dovedit a fi evoluţia Orchestrei de tineret Sinfonietta, cea mai tânără orchestră a ţării, aflată în premieră absolută în peisajul vieţii noastre muzicale, ansamblu constituit sub conducerea dirijorului Horia Andreescu. Simfonia în sol minor de Mozart, prima Simfonie de Beethoven, Simfonia copiilor de Leopold Mozart au fost prezentate la Sinaia şi Câmpina în spiritul acelui elan juvenil animat de o seducătoare candoare, de un entuziasm ce devine constructiv, ce aduce claritate şi strălucire timbrală”, scria criticul muzical Dumitru Avakian.

Orchestra este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 23 ani, selectaţi la nivel national, şi a concertat în festivaluri în întreaga ţară. După obişnuitele pregătiri de la Sinaia, Orchestra Romanian Sinfonietta a concertat în fiecare an la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Magic Summer începând din 2012. În 2012 şi 2014 orchestra a avut onoarea de a concerta alături de marea pianistă Elisabeth Leonskaja. În 2015, Orchestra Romanian Sinfonietta a participat la Festivalul Young Euro Classics de la Berlin.

Romanian Sinfonietta, în concert. Foto Virgil Oprina

Dan-Iulian Druţac s-a născut la Chişinău, Republica Moldova. Tatăl lui fiind muzician, l-a îndrumat să devină violonist. Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu ajutorul profesoarei Iulia Luţă, iar apoi Galina Buinovschi.

În scurt timp, a început să susţină concerte în Moldova, România, Ucraina, Germania, Italia. Este laureat a numeroase competiţii din Moldova, România, Ucraina, Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Armenia, Regatul Unit. În 2013, a câştigat prima ediţie a Concursului Internaţional de Muzică în cadrul şcolii Whitgift. A fost premiat cu Marele Premiu, care i-a oferit o oportunitate de a obţine o bursă la Whitgift School, o şcoală de top din Marea Britanie.

Din 2013, studiază cu David Takeno, unul dintre cei mai buni profesori de vioară din Regatul Unit. Studiază şi la Departamentul pentru Juniori de la Guildhall School of Music & Drama. A susţinut concerte la Milton Court, una dintre cele mai noi săli de concerte din Londra.

Lanto Communication organizează a cincea ediţie a Festivalului Vara Magică la Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august, concertele fiind programate în fiecare săptămână şi având pe afiş Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta si Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini. Cea de a V-a ediţie a Festivalului „Vara Magică” reafirmă forţa PARTENERIATULUI prin care Lanto Communication oferă publicului său o vară la standarde culturale europene.

Organizator: Lanto Communication

Partener asociat: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română

Partener: Fundaţia Prietenii muzicii – Serafim Antropov

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.