Românii, cei mai numeroşi cetăţeni europeni care trăiesc în altă ţară din UE decât în a lor

Românii sunt urmaţi de polonezi (1,5 milioane de cetăţeni, adică 5% din total), italieni (1,3 milioane, adică 4%) şi portughezi (1 milion, adică 3%).

Cele 2 milioane de români care în 2009 erau stabiliţi în alte ţări UE reprezintă cel mai numeros grup de cetăţeni europeni care trăiesc în altă ţară decât a lor, potrivit datelor Eurostat.

Astfel, turcii şi românii sunt străinii cei mai numeroşi care trăiesc în statele UE. Circa 2,4 milioane de turci -a căror ţară nu face parte din UE -erau stabiliţi în UE în diverse ţări europene (reprezentând 8% din totalul străinilor din UE), ei fiind urmaţi de români, cu 2 milioane, a căror ţară este însă membră UE.

În 2009, 37% dintre cetăţenii străini care locuiau în UE-27 erau cetăţeni ai altor state membre UE. Cel mai mare grup este cel al românilor, care, cu cele 2 milioane de emigranţi,reprezintă 6% din numărul total de cetăţeni străini stabiliţi în UE în alte ţări decât cea natală. Românii sunt urmaţi de polonezi (1,5 milioane de cetăţeni, adică 5% din total), italieni (1,3 milioane, adică 4%) şi portughezi (1 milion, adică 3%).

În schimb, România, alături de Polonia,găzduia în 2009 cei mai puţini cetăţeni ai altor ţări membre UE (sub 1%), comparativ cu Luxemburg, unde 44% dintre cetăţeni sunt cetăţeni ai altor state UE.
În total, la începutul anului 2009, în cele 27 de ţări ale UE erau înregistraţi 31,9 milioane de străini, adică 6,4% din populaţia europeană totală. Dintre aceşti 31,9 milioane de străini, 11,9 milioane erau cetăţeni ai unui alt stat UE, potrivit oficiului european de statistici.

Ţările care găzduiesc cele mai mari contingente de străini sunt Germania (7,2 milioane de străini), urmată de Spania (5,7 milioane), Regatul Unit (4 milioane), Italia (3,9 milioane) şi la Franţa (3,7 milioane).
Luxemburgul este ţara care găzduieşte cei mai mulţi străini, raportat la populaţia sa (44%), urmată de Letonia (18%), în timp ce în Germania străinii reprezintă 8,8% din totalul populaţiei, în Franţa 5,8%,iar în România, Polonia şi Bulgaria sub 1%.

Dintre cele 19,9 milioane de străini originari din ţări din afara UE, 7,2 milioane au venit din alte ţări ale Europei, 4,9 milioane sunt africani, 4 milioane sunt asiatici, iar 3,3 milioane provin de pe continentul american. În afară de turci, cele mai importante grupuri de populaţie străină non-UE îl reprezintă marocanii (1,8 milioane) şi albanezii (un milion).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.