Românii din Catalonia, ca-n Revoluție

AP Photo/Santi Palacios)

Controlul Madridului asupra Cataloniei a fost testat atunci când politicienii și funcționarii civili s-au întors la muncă, pe fondul incertitudinii legate de acceptarea administrării directe impuse de guvernul central spaniol pentru a stopa demersurile pentru independența regiunii, notează Reuters. În Catalonia trăiesc peste 150.000 de români.

Am invitat reprezentanți, lideri ai comunității românești să ne spună dacă în acest moment românii din Spania ar avea motive să se teamă, dacă există vreun motiv care să-i determine să încerce să se mute imediat, cu serviciul sau locuința. I-am întrebat, de asemenea, despre atmosfera generală în Catalonia și ce cred ei că ar trebui să facă românii, care ar trebui să fie atitudinea lor în faţa acestor probleme ale zonei.

Nicio panică

Diana Dinu, președinta Asociației Mediatorilor Interculturali Români QUORUM (Tarrassa):

„Nu suntem panicați, ci bucuroși că se rezolvă problema. A fost presiune până acum, dar după decizia de la Madrid tindem să credem că lucrurile se vor rezolva în bine. Nu cred că vom pierde locurile de muncă. Este multă dezinformare aici, dar realitatea este că firmele și-au mutat doar sediul social și pe cel fiscal, mâna de lucru au lăsat-o aici. A existat chiar și un zvon despre blocarea tuturor conturilor. Dar filialele băncilor funcționează, în construcții se lucrează și așa mai departe. Pe 21 decembrie sperăm ca partidele juste să obțină majoritatea și ne bucurăm că în sfârșit statul spaniol a recurs la această soluție. E și o lecție de democrație aici. Dacă într-o anumită zonă tensiunile iau amploare, iar un guvern corupt ajunge chiar să vrea separare, e bine că există pârghii democratice prin care acesta poate fi oprit“.

Gabriela Stan, președinta Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia (FARA):

„Nu suntem panicați pentru că firmele în realitate nu s-au mutat efectiv. Cred că nimeni nu crede că până la urnă Catalonia va ieși din Spania. Majoritatea românilor cred că nu este problema noastră, nu trebuie să ne băgăm să întețim acest conflict. Vom vedea ce va fi“.

Atmosfera este de preocupare generală

Michael Petre, om de afaceri, Barcelona:

„Exclus ca românii să se teamă. Dar atmosfera este de preocupare generală: societatea este divizată, este un subiect despre care se vorbește, însă nu se emit păreri tranșante din cauza «baletului» politic făcut de guvernul Puigdemont (anunț independenţa, dar nu o promulgăm, nu mă prezint în faţa guvernului de la Madrid la invitația acestuia, însă pun un împuternicit și în final declar că parlamentul decide – și decide vineri – să promulge Declarația de Independenţă, lucru care, dacă se dorea, se putea face mult mai devreme). Ar fi generat o reacție mult mai promptă și mai clară din partea Madridului.

Ce este trist și a decepționat din partea guvernului catalan este că acesta se pare că a urmărit greșeala și exploatarea stângăciilor guvernului central și nu a existat, din punctul de vedere al comunicării, o poziție clară, cu variante și etape (care sunt granițele noului stat, cine îl recunoaște, care este poziția comunității europene, ce sistem juridic va funcționa, ce sistem vamal etc.). Este certă lipsa de anvergură a proiectului și liderilor săi! Reacția mediului de afaceri: peste 1.700 de sedii sociale ale societăților comerciale mutate din Catalonia, vase de croazieră ce au acostat în Valencia, și nu în Barcelona, turiști mult, mult mai puţini…

Alegerile din Catalonia pentru noul guvern au fost stabilite pentru 21 decembrie. Teama cea mai mare a fost de escaladare a violenţelor cu ocazia demonstrațiilor de unitate cu Spania, însă duminică lumea s-a mobilizat exemplar și a dat dovadă de civism.

Totodată, drept consecință a evenimentelor, am avut surpriza de a mi se accentua în discuții că am în faţă catalani, și nu catalani independentiști; o nuanțare extrem de matură a celor care acceptă naționalismul catalan sănătos, însă resping populismul politic și reacțiile radicale.

Românii au de învățat și realizat cât de mari sunt responsabilitatea și puterea societății civile și cum trebuie să se mobilizeze în situații dificile, pentru că, din păcate, nu există o moralitate a populismului și o linie roșie de responsabilitate din partea clasei politice“.

Apel pentru locuri de muncă

Daniel Tecu, președintele FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa), Madrid:

„Facem un apel către toți românii care locuiesc în Spania și care știu locuri de muncă în peninsulă să se pună în legătură cu noi, sau să ofere prin intermediul rețelelor de socializare locuri de muncă tuturor românilor care locuiesc în zona Cataloniei și doresc să plece în altă zonă a Spaniei. După un referendum ilegitim, pe 1 octombrie, după câteva săptămâni de incertitudine politică, parlamentul catalan a declarat astăzi independența Cataloniei. În același timp, guvernul central de la Madrid a propus, iar Senatul a aprobat activarea articolului 155 pentru Catalonia, ceea ce înseamnă destituirea președintelui guvernului catalan, precum și a miniștrilor lui, dizolvarea parlamentului autonom și alegeri anticipate pe 21 Decembrie. Tensiunile politice din ultimele zile au făcut ca peste 1.800 de firme să plece din zona Cataloniei în alte parți ale Spaniei. Chiar și cele doua bănci, Caixa și Sabadel, au părăsit Catalonia, schimbându-și sediul la Madrid. În Spania locuiesc peste un milion de români, iar în zona Cataloniei sunt peste 150.000. Cu toate că românii din zona Cataloniei formează o comunitate puternică și bine integrată, românii nu au fost chemați să participe la referendumul de pe 1 octombrie, pe motivul că nu sunt cetățeni, ci doar rezidenți. Chiar dacă guvernul de la Madrid a transmis nenumărate mesaje optimiste, credem că șomajul va crește considerabil în zona Cataloniei în următoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi românii. Vrem să venim în sprijinul lor și să le oferim posibilitatea să lucreze în alte zone ale Spaniei“.

Tensiune și incertitudine

Stela Vidrașcu, președinta Asociației pentru Difuzarea Culturii Românești din Parets del Valles (Barcelona):

„În acest moment, după cum decurg lucrurile, în urma ­aplicării art. 155 din Constituție și cum încă nu este stabilă situația politică și socială până la alegerile din 21 decembrie 2017, noi, românii din Catalonia, suntem preocupați în primul rând pentru menținerea locurilor de muncă. Așteptăm cu emoție efectul plecării a peste 1.500 de întreprinderi, care cu siguranță ne va afecta și pe noi. Am discutat cu câteva persoane din comunitatea noastră și au spus că, dacă se va înrăutăți situația lor aici, se gândesc să se reîntoarcă acasă.

Atmosfera generală în Catalonia este tensionată și incertitudinea zilei de mâine ne îngrijorează pe toți cei care trăim aici.

Românii care trăiesc în Catalonia sunt integrați și nu s-au implicat în aceste evenimente (nu am avut drept de vot), având o atitudine neutră, urmărind cu mare atenție evoluția evenimentelor în această campanie electorală «fierbinte».

Sperăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute și să ne ocrotească și să trecem cu bine peste aceste momente dificile pe care le trăim“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Românii (chiar daca sunt detasati în munca ori stau în Catalonia) n-au sa se amestece în afacerile interne ale altor tari (fiindca, acuma e vorba de 2, Spania dictatorului de Rajoy, regat si Catalonia, republica. Si situatia nu-i pe cale sa se aplaneze, dureaza de generatii-n sir). Catalonia nu-i tara lor si de votat, daca sunt cetateni români, n-au votat. N-au facut si nu fac, prin exprimari – în necunostinta de cauza: catalanismul, curent politic, ia fiinta la-nceputul secolului al XX lea si actualmente Barça, clubul de fotbal, e unul din pionii lui majori. Puigdemont nu-i un „aventurier”, n-a facut decât sa exprime vointa valului. Mihai Petre are, dpdv organizatoric, dreptate. Rajoy, însa, e-un infractor – , n-au facut si nu fac, prin exprimarile lor (FADERE mai fiind si reactionara, de unde-si aroga imperinenta de-a ma reprezenta ? si de unde, de la zeci de mii de km ? pliscu’ mic, FADERE! ce „locuri de munca” asiguri ? poti, cel mult, sa le oferi o lista somerilor, ca de-angajat, nu-i angajeaza FADERE) decât sa sustina un dictator, pe Rajoy.

    • Bravo! Romanii in primul rand nu ar fi trebuit sa isi paraseasca tara, ci sa lupte impotriva regimului politic corupt din Romania cu aceeasi determinare si galagie cum lupta impotriva independentei Cataluniei si sa isi faca un rost in tara lor. Dupa ce ca au fost primiti in Catalunia cea mai bogata regiune a Spaniei acum mai au tupeul sa se amestece si in treburile lor interne. Iar desteptul de la FADERE sa faca bina sa anunte romanii din Catalunia despre locurile de munca libere in Romania, nu in alte regiuni ale Spaniei! De fapt romanii din Catalunia nu vor sa isi piarda banii, asa cum catalunezii nu vor sa isi piarda banii catre restul Spaniei.

  2. Dumnezeule Mare,sant consternat !Sant de 15 ani in Spania,dar n-am intalnit unul sa-mi vorbeasca de vreo organizatie a romanilor de aici…Si astia sug de la bugetul Romaniei???Daca e asa ñu ne mai vindeca nimeni…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.