Românii, împrăştiaţi în toată lumea

Cea mai recentă ediţie a Raportului asupra imigraţiei, arată că în statele membre UE, există aproximativ 2,5 – 2,7 milioane de imigranţi români, apreciază Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În 2008, circa 61.400 de români au emigrat în UE pe baza unor contracte temporare de muncă, ceea ce a însemnat o creştere de 11% faţă de 2007.

Dintre aceşti emigranţi români, 47.000 au plecat în Germania şi 5.400 în Spania.

Venituri record

Sumele trimise în România de emigranţi au atins cel mai mare nivel în 2008 (9,4 miliarde USD), conform unui studiu al Băncii Mondiale citat de raportul OECD, dar au scăzut brusc în 2009.

Pe de altă parte, numărul imigrărilor în România rămâne redus, respectiv 10.000 de persoane în 2008, cu 5% mai mult decât în anul precedent.

Numărul total al permiselor de muncă eliberate străinilor a fost de 76.700 în 2008, cu 30 la sută mai mult decât în 2007.

Dintre aceştia, o treime sunt cetăţeni din ţările membre UE, 24% fiind din Italia şi 18% din Germania, dar principala ţară de origine a imigranţilor din România rămâne Moldova.

Cele mai căutate ţări

În Europa, migraţia reprezentat 44% din totalul migraţiei înregistrate în ţările membre OCDE, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi Italia fiind principalele ţări spre care s-au îndreptat emigranţii.

În prezent, din OCDE fac parte Australia, Austria, Belgia, Canada, Cehia, Chile, Coreea, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Turcia şi Ungaria.

Cele 31 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20 la sută din populaţia lumii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.