Românii, încă o zi liberă

Senatorii au aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, inițiat de deputatul UDMR Szabo Odon, care prevede că Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui – să fie sărbătoare legală și nelucrătoare.

„Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul UDMR Szabo Odon.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 86 voturi favorabile, unul împotrivă și o abținere.

Inițial, proiectul legislativ nu se afla pe ordinea de zi, fiind introdus la solicitarea liderului senatorilor UDMR, Cseke Attila. De asemenea, deși legile organice sunt votate lunea, la solicitarea lui Cseke Attila, aceasta a fost aprobată în ședința de miercuri.

Potrivit Codului Muncii, în prezent sunt 14 zile zile de sărbătoare legală și nelucrătoare. Acestea sunt:

– 1 și 2 ianuarie;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

– prima și a doua zi de Paști;

– 1 mai;

– 1 iunie;

– prima și a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

– 1 decembrie;

– prima și a doua zi de Crăciun;

– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Sarbătoare cu post negru? Tare! Mai degrabă zi de inaniție.

  2. prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii cad, intotdeauna, duminca. Intotdeauna!!!

  3. Cred ca sunt prea multe ZILE LUCRATOARE in timpul anului .Sa mai reduca din saptamana de lucru la trei zile.Si uite asa o sa-i prindem pe japonezi la PIB.

  4. nu prea stiu nici politicenii si nici ziaristii ca zilele de sambata si duminica sunt libere, iar Pastele si Rusaliile ”pica” intotdeauna duminica, toate celelalte zile de sarbatoare periodic pot sa fie in zi de libera de sambata sau duminica, firmele din domeniul prestarilor de servicii si alimentatie publica in general lucreaza in mod special in acele zile asa ca aparent sunt multe zile libere, ”liberul” apare evident atunci cand guvernul adauga o zi de vineri ca sa stimuleze turismul si consumul de produse alimentare; cum zilele libere nu-s platite, nu se stie cati se bucura de obligativitatea/legalizarea de a avea o zi libera.

  5. Propun dublarea prin lege a zilelor de concediu legal,economia oricum creste singura !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.