Românii înghit orice vine din UE. Guvernul tace

alimente, contrafacute

Un raport secret din 1976 arăta că ne otrăveau pesticidele. Acum importăm produse cu dublu standard: „Putem să mîncăm în continuare prost. Sau orice. Aştepăm întoarcerea parizerului cu fosfolianţi”, scrie Marius Oprea în rubrica „PREZENTUL FĂRĂ PERDEA“ publicată de Mediafax.

„Mărfuri de calitate îndoielnică, dar cu aceeaşi etichetă «ca-n vest» au invadat supermarketurile, provocînd, mai ales în Cehia şi Ungaria, revolta autorităţilor şi a consumatorilor, în
vreme ce România se declară „neutră” în aceest scandal. Ca şi în comunism, cînd la noi singura grijă a autorităţilor cu privire la otrăvirea românilor cu pesticide, de pildă, era legată doar de
refuzarea la export a unor loturi întregi de produse almentare contaminate. Românii puteau să se otrăvească, liniştiţi şi neştiutori. Azi, măcar ştiu.

1976: ”Majoritatea produselor agroalimentare conţin reziduuri de pesticide peste limitele admise”

Pe 28 mai 1976, ministrul de interne Teodor Coman înainta un raport secret către ”conducerea superioară de partid”, adică lui Nicolae Ceauşescu, bazat pe o inevstigaţie a Securităţii. Devenise clar că, angajată în obţinerea unor ”producţii-record”, aşa cum cerea partidul, agricultura românească ajunsese să otrăvească majoritatea produselor alimentare cu pesticide – de la caşcavalul Dalia şi pînă la conservele de carne, mezelurile ori laptele şi chiar grîul de panificaţie, toate erau infestate cu pesticide, uneori cu mult peste cota admisă. Securitatea intrase în alertă şi îndrăznise să semnaleze situaţia, pentru simplul motiv că şi securiştii mîncau aceleaşi produse.

Raportul privind „conţinutul ridicat al reziduurilor de pesticide în produse agroalimentare”, documentul secret din mai 1976 semnat de Teodor Coman, sublinia: ”Datele de care dispunem atestă că majoritatea produselor agroalimentare conţin reziduuri de pesticide peste limitele admise la produsele din carne, lapte, legume şi fructe. Această situaţie pune în pericol sănătatea consumatorilor şi generează reclamaţii asupra probelor de conserve, fabricate prin nerespectarea normativelor interne şi internaţionale şi chiar refuzuri din partea beneficiarilor externi”.

De fapt, asta-i durea mai tare pe comunişti decît faptul că poporul se otrăvea încet: cantităţi mari de produse agroalimentare erau din ce în ce mai des refuzate la export. Situaţia era, în sine,
dramatică: ”în urma analizelor de laborator efectuate la Bucureşti, Constanţa, Suceava şi Sibiu, la Întreprinderile de industrializarea laptelui, pentru prelucrarea şi industrializarea cărnii,
legumelor şi fructelor, ca şi asupra probelor făcute la Tg. Mureş şi Tecuci a rezultat că multe din conservele legumelor şi fructelor conţineau pesticide peste limita admisă, ca şi la conservele de
carne de vită (81 la sută), iar la conservele mixte (carne de vită cu legume şi conservele din carne de porc), 61 la sută, respectiv 49 la sută. Menţionăm că 18 la sută din procentul de pesticide
este prezent şi la fabricarea sortimentelor de salamuri crude, ca şi la cele uscate”.

Nimic nu scăpase de atingerea nocivă ale pesticidelor, pătrunse din sol în nutreţuri şi apoi în carnea animalelor, în lapte şi în toate produsele derivate. Probele luate din carnea folosită pentru
mezeluri au arătat că aceasta conţinea un procent ridicat de pesticide. Pentru a stabili procentajul de pesticide şi la alte produse, continuînd analizele, specialiştii din Ministerul Agirculturii
şi Industriei Alimentare au constatat că la produsele agroalimentare limita admisă de normele în vigoare la unele produse prezintă o concentraţie de pesticide peste limita admisă şi la produse
lactate, precum caşcaval Dalia etc. Majoritatea acestor produse lactate (inclusiv telemea de vacă) provin din judeţele Constanţa, Brăila, Tulcea, Dolj.

Pînă şi uleiul era contaminat: ”La unităţile de producţie agro-alimentară s-au găsit concentrări de toxine şi în uleiul de floarea soarelui (în judeţele lalomiţa şi Teleorman). De asemenea, la
probele de sol recoltate de pe suprafeţele cultivate cu floarea soarelui, analizele efectuate asupra suprafeţelor agricole arată concentrări de 0,7 la sută pînă la 1.5 la sută. În 25 de judeţe s-au
evidenţat cantităţi mari de porumb cu concentraţii de pesticide peste limita admisă.
S-a concluzionat că substanţa e toxică, faţă de normalul de 0.02 la sută, aproape integral la testele efecutuate, influenţînd negativ şi reziduurile toxice care sînt acumulate în solul legumelor şi apoi în produsele din legume şi plante, de asemenea asupra nutreţurilor concentrate, a cărnii şi a brînzeturilor de felul celor arătate”.

Securitatea ştia că ingerarea pesticidelor e de 20 de ori mai periculoasă pentru nou născuţi. Dar nu s-a făcut nimic

Afectaţi erau toţi românii şi cei mai vulnerabili erau nou născuţii, recunoştea în raportul său ministrul de interne Teodor Coman: ”Situaţia are repercusiuni asupra sănătăţii consumatorilor. La noii născuţi, de exemplu, ingestia medie de asemenea substanţe, prin laptele matern, este de 20 de ori mai mare pe kg/corp faţă de adulţi, care prin alimentaţia curentă produc intoxicaţii cronice”.

Totuşi, ceea ce-i durea pe mai-marii din conducerea partidului era că riscau să piardă contracte la export: ”Datorită procentului mare de pesticide, mai mulţi parteneri externi au refuzat să
primească cantităţi însemnate de produse agroalimentare, îndeosebi conserve şi semipreparate din carne. Cele mai multe refuzuri şi reclamaţii s-au înregistrat din partea unor clienţi din R.F.G.
Spre exemplu, în urma unor teste efectuate în trimestrul 1/1976, s-a constatat că la 85 la sută din probele de carne, folosită pentru fabricarea unor conserve destinate exportului în R.F.G.,
procentul de pesticide depăşea limita admisă”.

Cei mai atenţi la importurile din România au fost germanii: ”În octombrie 1975, autorităţile competente din R.F.G. au introdus pe o aşa zisă listă neagră întreprinderile de
industrializarea cărnii din Constanţa, Suceava, Sibiu şi Întreprinderea pentru prelucrarea şi industrializarea legumelor şi fructelor Tecuci, ale căror produse depăşeau limitele de toxine admise. Măsura a fost luată în urma analizelor de laborator efectuate de organele sanitar-veterinare ale R.F.G. asupra tuturor conservelor româneşti aflate în reţeaua comercială a acestui stat”.

S-au distrus şi întregi ecosisteme, prin ”utilizarea necontrolată a pesticidelor, pentru combaterea dăunătorilor din agricultură”. Ce-l durea mai tare pe Ceauşescu era că a fost atacat şi ”fondul
de vînătoare”, care a generat apariţia unor situaţii ecologice critice. Studiile efectuate de specialişti asupra unor specii de păsări şi mamifere sălbatice din ţara noastră au evidenţiat că
majoritatea efectivelor de vînat au în organism reziduuri toxice, care produc mortalităţi sau au efecte genetice negative. În zonele tratate intens cu pesticide s-au înregistrat mortalităţi masive
la iepuri, iar puii acestora prezintă malformaţii”.

Dar la pesticide nu s-a reunţat. S-a făcut în schimb un „plan” (azi, se numesc ”proiecte”). ”Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a elaborat în 1974 un plan pentru asigurarea
condiţiilor de calitate, sub aspectul conţinutului în reziduuri de pesticide organoclorurate la produsele agroalimentare, dar care, pînă în prezent, prin măsurile luate, nu a dus la înlălturarea
unor asemenea stări de fapt”, raporta ministrul de interene Teodor Coman.

Şi, în continuare, nu s-a întîmplat nimic. Indicatorii de producţie din agricultură trebuiau respectaţi, „planul de producţie” era deasupra oamenilor. În afara faptului că produsele destinate să
ajungă pe masa tovarăşului Ceauşescu au fost mult mai atent testate, pentru a se identifica inclusiv conţinutul de pesticide.

La fel, şi în cazul produselor destinate exportului, pentru a preîntîmpina refuzarea unor loturi şi piederi de ”devize”. Restul, Dumnezeu cu mila.

De la parizerul cu fosfoliant în anii ’80 la „ţară de mîna a zecea” în prezent, în care se poate aduce orice – dacă e din UE

În zilele noastre, situaţia este una taman pe dos: e testată atent producţia internă, pentru a se „detecta” orice pericol, iar producătorii autohtoni sînt asaltaţi de controale ale ANSVA şi ale
„protecţiei consumatorului”, sub orice pretext. În schimb, importurile sînt aprioric bune – orice ar conţine. Deşi alte ţări foste comuniste, ca noi, s-au revoltat faţă de transfromarea lor într-o
piaţă a gunoaielor alimentare. Noi, nu. Nici măcar nu testăm importurile, mai ales dacă vin din ţări UE. Ne-am obişnuit, se pare, să mîncăm orice. Sîntem imuni sau docili. Ca şi în vremea lui
Ceauşescu, e mai bine să nu ştim ce băgăm în gură.

În anii comunismului, cel mai apreciat era parizerul, dar care din 1982, pentru a se reduce cantitatea de aditivi alimentari folosiţi, care erau proveniţi din import, au fost fabricaţi cu un alt
„înlocuitor” în compoziţie, fosfoliantul, fabricat de Combinatul chimic Valea Călugărească. Substanţa, puternic cancerigenă, interzisă uzului alimentar, a fost depistată la un control de rutină de o chimistă de la Inspectoratul General de Stat pentru Controlul Calităţii Mărfurilor din Ploieşti – şi nu numai în parizer, ci şi în alte 46 de sortimente de mezeluri. Era practic o otravă, dar
folosirea sa fusese avizată tocmai de Inspectorat. Dar faptul că se descoperise utilizarea fosfoliantului nu în îngrăşăminte, ci în parizer, a născut un scandal cu greu muşamalizat de Securitate, numai după ce s-au pus în mişcare toate verigile sistemului, de la Tudor Postelnicu în jos.

În zilele noastre, habar n-avem dacă mîncăm ce scrie pe etichetă, în cazul mărfurilor importate, mai ales în cazul importurilor din ţările UE, care nu sînt supuse controalelor.(…)

În România, la guvernare se afla cabinetul Cioloş, iar ministrul Ichimescu de la Agricultură a atacat dur practica: ”România este o piaţă de mîna a zecea, în care se aduc produse din străinătate,
cu termene expirate. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vînzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce iese din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii? Astfel, populaţia este otrăvită şi producătorul român omorît”. Declaraţie fără efect, nu a fost băgată în seamă nici de premierul Cioloş, Am continuat să ne hrănim ”second hand”, în vreme ce în ţările mai sus menţionate au început controale drastice ale importurilor din vest.

În 2017, pînă şi Bulgaria a început să cerceteze mărfurile susceptibile de ”dublu standard”, iar ţările de la Vişegrad au solicitat ”Uniunii Europene să adopte măsuri legislative care ar interzice
astfel de practici care umilesc oamenii şi creează două categorii de oameni”. Dar România tace şi se complace. Ministrul Daea anunţa că „se va constitui un grup” să se vadă dacă e adevărat sau nu
că există două calităţi sub aceeaşi etichetă, una pentru noi, alta pentru vest. Abia în martie 2018, Parlamentul European confirma existenţa fenomenului şi declară că „UE interzice practicile de
comercializare a produselor cu dublu standard de calitate, care induc în eroare consumatorii”, dar nu s-a introdus nicio reglementare spre a se pune în practică interdicţia. Rămînea la latitudinea
ţărilor afectate să descopere şi să interzică ce nu le convine.

Dacă ar fi fost invers, cu siguranţă alta ar fi fost situaţia. Spre deosebire de ţările din jur, România nu mişcă nimic împotriva hipermarketurilor, în timp ce în Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria
şi Bulgaria se confiscă mărfuri şi se dau amenzi celor ce le aduc. Nu şi la noi – de la pesticidele comuniste încoace şi de la parizerul cu fosfoliant, s-a dovedit că putem mînca orice. O propunere
pentru a interzice şi în ţară produsele „de mîna a doua” a venit de la Liviu Dragnea, secondat de un fost ministru pesedist al agriculturii, Valeriu Steriu. Dragnea a dispărut, iar problema e
îngropată şi e în continuare ignorată.

Tace şi Uniunea Europeană. Un proiect de rezoluţie din 2018, al cărei raportor era Olga Sehnalova de la Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor, prudent intitulat ”diferenţele de
calitate ce caracterizează unele produse de pe piaţa unică europeană” concluziona că ”toţi consumatorii din UE au aceleaşi drepturi”, dar că ”analizele arată că anumiţi producători vînd produse de calitate diferită, sub aceeaşi marcă şi cu un aspect înşelător de identic”. Raportoarea arăta că sistematic ”se încalcă principiul conform căruia toţi consumatorii trebuie să fie trataţi în mod egal”, iar aceste practici trebuie să înceteze. Dar „anumiţii producători” au făcut probabil presiuni, aşa că propunerea de rezoluţie UE din 2018 referitoare la diferenţele de calitate între produsele de pe piaţa unică europeană destinate ţărilor din estul şi centrul Europei a rămas pînă astăzi doar o propunere.

Putem să mîncăm în continuare prost. Sau orice. Aştepăm întoarcerea parizerului cu fosfolianţi. În 26 iunie 2019, în plin scandal al produselor alimentare „second hand”, România refuza să participe la testele UE privind dublul standard al alimentelor. Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului anunţa că „ne păstrăm neutralitatea”, exact cum făcea şi Inspectoratul de
Stat pentru Calitatea Mărfurilor în comunism. Noi putem să înghiţim în continuare ”ce ni se dă” şi, dacă e din UE, fără să punem întrebări.

Nici acum premierului Cîţu nu-i pasă, pentru că nu poate – de vreme ce-i păsase lui Dragnea, nu poate să fi ceva bun, nu-i aşa? Astfel că România tace, invadată de alimente ”second hand”, de vreme ce e singura ţară care nu protestează

Acelaşi tip de comportament, alte timpuri. Cu o singură deosebire faţă de epoca lui Ceauşescu: atunci măcar nu ştiam ce băgăm în gură, adică un cancer curat. Acum ştim, pentru că ne-au spus alţii. O ştiu şi politicienii noştri, mai ales parlamentarii europeni, dar ei sînt primii care nu-şi fac niciun fel de griji. Cantina de la Bruxelles nu are produse precum cele din supermarketurile din
România, aşa cum nici Ceauşescu nu mînca parizer cu fosfolianţi şi brînză cu pesticide.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

18 Comentarii

  1. Compari produsele de pe vremea lui Ceausescu cu mizeriile astea de acum? Ori n-ai trait, ori nu ai citit: diferenta e colosala! Asa „cancerigene” cum erau, erau de zeci de mii de ori mai sanatoase decat porcariile din ziua de azi, livrate de „marii nostri prieteni si frati” de la vest.

  2. guwernul a fost interesat doar să elimine de pe etichetă ”produs în România”

  3. Si voi de ce cumparati? Tine de fiecare de unde isi procura alimentele.Piata, direct de la tara,alte magazine. Daca marfa nu s-ar vinde ar fi una. Dar asa,toti pomanagii stau cu ochii pe oferte. Tine de cultura fiecaruia pana la urma. Cultura culinara.

  4. Acest individ numai prostii vorbeşte. Ca şi cu pădurile, s-a lamentat de mama focului că în comunism s-au tăiat toate pădurile. N-a fost aşa, România având, după anii 90, cele mai întinse suprafeţe de păduri dintre ţările Europei. Aşa şi cu intoxicarea produselor alimentare: propagandă ieftină. Produsele nu erau atinse de nitraţi, de pesticide, însă beleau mare era că ele nu se găseau. Străinii cumpărau tot ce producea România, pentru că erau sănătoase. Acum ne intoxicăm cu legumele lor, cu carnea de pui şi cea de porc de proastă calitate. Ardeii roşii sunt cât capul unui copil, câte pesticide a închiţit acel ardei?

  5. Nu știu cât de sănătoase erau produsele alimentare din timpul lui Ceaușescu dar sigur erau mai bune decât cele actuale. Cum credeți că ar comenta sau cum credeți că ar aduce actualii guvernanți cretini și aserviți acestei monstruozități numită ue cel mai mic reproș unei structuri care îi ține în brațe și pe care se o privesc ca pe sfânta scriptură. Nu pot să îl uit pe cațu (nu credeam că o să poată exista un prim ministru mai (editat) și mai făcut preș decât boc dar se pare că m-am înșelat) când în urma unor probleme apărute cu vaccinul Astra-Zeneca în loc să dispună verificarea acestor probleme a preferat să aștepte dispoziții de la nu știu ce organism european. Pentru el era mai importantă alinierea la ordinele europene decât sănătatea românilor!

  6. Ăsta e doar un aspect.. insă mai nou poți descoperi cum că ești membru UE pentru a inghiți alte imbecilități, mult mai grave..poți să nu fii de acord, dar atunci ești persecutat, atacat pentru orice din partea unora prea liberali, sau prea de stânga, cărora evident unele lucruri normale nu le sunt pe plac.. Ei sunt acum altceva decât decadentul ev conservator, care era prea normal, creștin, democrat..Ei sunt acum LGBTQ, sau BLM, sau ceva in care restul nu contează.. E suspect, nu crezi ??

  7. De acolo le vine „cascavalul” ca sa folosesc un termen folosit pe FB. Daca UE cu suedeza vrea, orice frauda in Romania este acceptata, vezi Clotilde, UE, Franta n-au nici o stire ca si cum n-au servicii. Ne intrebam unde au disparut zeci de miliarde? Nu cumva au fost ”atentii” pt sexologii europeni, pt ateii si s… din UE ca sa ”aranjeze” pozitia lui Citu zis Matu de un jurnalist? Sa tina pe scaun pe unul care a vandut pt o sapcuta, stiind ca falsul pt doua case este mai grav decat dramoleta de 100.000 de lei a lui Dragnea aratat de toti ca un mare infractor, dar toti nu vad ca o infractiune se face in doi, chiar daca este imbracat in imagini idilice precum autostrada Bechtel, 20 de miliarde ale lui Basescu in timp de criza si ramase un mister, fiecare da ca nu da din avutul si libertatea lui. Sunt ale romanilor blazati in Sobonaliada franceza si in preac…via germana zisa si educatie sexuala a bebelusilor. Pt ruinarea Rommaniei pt cateva clanuri de oameni nobili si civilizati cum se declara UE…Noua Gomora a Istoriei. Imi aminteam de un ginecolog avid de bani de care mama spunea ca nu se lasa fara sa comenteze spaga inainte de consultatie. La ce i-au folosit banii din avorturi, daca si-a pierdut unicul copil oare n-a fost strigatul celor avirtati? Cand vor plati toti cei ce nu se mai satura sa ajunga sa-si puna intrebarea la ce le-a folosit sa distruga popoare, precum microorganismele?

  8. Si stii de ce? Pt ca nu aveau garantii matusalemice. Branza proaspata, necunoscut in limbaj de noua generatie nu ”tinea” mai mult de o zi doua, se acrea, untul se rancezea, acum e proaspat dupa luni de zile. Totul este „imbalsamat”. De aceea ar fi bine sa eviti ceea ce nu poti prepara singur si care trebuie consumat repede. Doar daca nu dorim sa devenim mumii, au fost reportaje in care se vorbea de situatii ciudate peste ocean unde unii nu mai putrezeau si totul era din cauza consumului de E-uri, care conserva si consumatorul…Nici de pofta nu consum anumite conserve ca sa nu deranjez. Intr-un an daca am deschis una cat despre mezeluri, doar asa zisii carnati de casa, desi stiu ca aceia sunt plini de nitri/nitrati folositi la conservare sunt denumirea populara de ”saliciltil”azotat de potasiu…, dar nu pot fi perfect, mai am si lipsuri, altfel eram vegetarian…

  9. Daca tot felul de idioti ca Vasile de mai sus,nu ar da buzna sa cumpere si sa se indoape cu porcariile frumos ambalate,daca ar sti pe ce luime traiesc,porcariile nu s-ar vinde iar traficul de otravuri s-ar stopa dela sine.Deci in loc sa se indigneze ca prostul afla si el pt. a sti sa se fereasca,prostii de Vasile sar de cur in sus,ca nu e chiar asa domne.Uite,prostii astia voteaza,sunt convinsi ca Cocotatul slujeste Tara,iar guvernul meu ne va duce pe cele mai inalte culmi.Vai de capul vostru,cu dealde astia calareste cu voiosie Tara si ne rade in nas Cocotatul impreuna cu guvernul meu,parlamentul meu,acum le vrea si pe restul ale lui.Ca le-a adus dela tac-su deacasa.

  10. Securitatea alimentară este o problemă rămasă numai în teorie pt că practic avem o criză alimentară la nivel de U€ dublată de de un sistem de redistribuție aiurit bazat pe profit și nu pt OM.

  11. Tara Mama – Pakistan – de vrea acasa impreuna cu Satra ancestrala si Bulibasa Ciolacu.

  12. Ce se intelege din articolul care il citeaza pe „marius” Oprea, acesta citand raportul lui Coman, ministru de Interne in 1976 cand, duplicitar, a inaintat acest raport? Se intelege ca Secu se ocupa cu organizarea CONTAMINARII/OTRAVIRII nu numai a romanilor, ci si a…”capitalistilor”, ceea ce era in regula pt bolsevici in ambele directii!!! Raportul atentiona ca o acoperire de viitor excesele din agricultura comunista axata pe export, dar si pe demonstrarea cu orice mijloace, chiar criminale, „avantajele colectivizarii”!!! Dovada sta si faptul ca in anii urmatori Secu a jugulat orice incercare a institutiilor de specialitate de a reclama aceste crime!!! Bolsevicii au procedat in agricultura la fel de criminal ca in industrie POLUAREA MEDIULUI IN MOD SALBATIC FIIND LA ORDINEA ZILEI o crima la fel de monstruoasa
    precum INFESTAREA SOLULUI in agricultura!!! Culmea BESTialitatii, Cominternul si Securitatile comuniste organizand in Occident o puzderie de „ONG”-uri pt „protectia mediului!?” ai caror fruntasi-agenti ulterior vor fonda partide „verzi”
    specializate pe subminarea societatilor unde operau galagios, din teroristi extraparlamentari devenind teroristi in Parlamente, o noua forma pseudopolitica de EXTREMA STANFA, respectiv servind extremei stangi!!!

  13. „Cum nu vii tu Tepes Doamne, ca punand mana pe ei Sa-i imparti in doua cete: in smintiti si in misei. Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni, Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni”.
    Nu Nostradamus a fost geniu, ci Eminescu. Si nu se refera la panaramele USR PLUS ori PNL-PDL, ci la cei care au putut sa voteze aceste caricaturi sinistre.

  14. Acum va dati seama de ce gunoiul cotrocean & sistemul l-au aruncat pe Dragnea in puscarie ????Omul insista pentru ELIMINAREA DUBLULUI STANDARD si pentru DOBANZI bancare la fel de MICI ca in UE ! Dar stapanii cotroceanului,si tradatorii romaniei care-l secondeaza au actionat si l-au aruncat in puscarie pe DETINUTUL POLITIC Dragnea !! FREEEEEEEEEEEE DRAGNEA !De ce nu ies romanii in strada sa ceara ELIBERAREA LUI DRAGNEA ?

  15. Actvsecret din 1976 din timpul lui ceausescu? Voi chiar habar nu aveti cu ce ne hraneam in acea perioada? Pare ca habar nu aveti de alimente si butelii pe cartele! Habar nu aveyi ca tot ce se aduna de pe camp si livezi, intai bagau la aprovizionat casele de comenzi, depozitele si pietele agroalimentare, apoi exportau! Si ce calitate superioara aveam, nu ai cum sa borasti pe gaura gurii aberatii daca in acea perioada ai trait acele vremuri!

  16. Intodeauna toate tarile care importau produse alimentare si nealimentare erau extrem de pretentioase, la orice detaliu,calitate,alimente fara pesticide,haine fara nici un defect,miere si carne fara antibiotice.etc La noi,invers importatorii ,iau ce este mai ieftin,ce refuza alte tari,ca sa le vanda la pret dublu ,sa se procopseasca.Nu le pasa ,de sanatatea oamenilor.Ei sunt protejati de institutiile statului,care nu fac nici o analiza a produselor importate,de politicieni,de guvernanti,pentru ca toti banii obtinuti in detrimentul sanatatii oamenilor,se impart intre ei. Toti sunt interesati doar de ei si familia lor , sa manance ,bio,de restul populatiei,chiar nu-i intereseaza absolut de loc.La noi ,unii fermieri dau cu glifosat pe graul recoltat ca sa se usuce.Glifosatul este cancerigen si interzis in UE,la noi inca se foloseste ,este foarte periculos ,si nu trebuie folosit dupa coacerea graului.Aceste specimene care ne otravesc,nu consuma din comert decat apa minerala,restul alimentelor au fermele lor de unde se aprovizioneaza.

  17. Ca Romania reprezinta lada de gunoi a Europei si ca bagam pe gat, tot ce arunca UE, e clar. Partea proasta e ca ramanem in continuare neam de sluga si nici macar sa ne revoltam nu vrem. Prosti pana la capat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.