Românii şi bulgarii se chinuie de 10 ani să termine un pod

Bulgarii dau vina pe români, iar românii pe bulgari pentru nefinalizarea podului Vidin-Calafat. Acum zece ani guvernele României şi Bulgariei au hotărât să înceapă construcţia unui pod peste Dunăre, care va lega Calafatul de Vidin. De atunci, construcţia mai mult a stagnat. Bulgarii au reluat lucrările în 2007, iar românii în 2008, iar acum s-a realizat doar 40% din proiectul podului româno-bulgar peste Dunăre.

La finalul acestei săptămâni, premierul Emil Boc însoţit de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, şi de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, au vizitat localitatea Vidin pentru a afla cum merge construcţia podului. Din păcate, doar câţiva piloni indicau locul unde se va afla capătul de pod dinspre Bulgaria. Premierul român nu a fost prea încântat de starea lucrărilor, mai ales ca proiectul este finanţat parţial din fonduri europene care mai pot fi accesate numai în acest an. Aşa că premierul bulgar Boiko Borisov a căutat soluţii la Uniunea Europeană. "Rugăm Bruxelles-ul să ne mai prelungească cu un an de zile termenul de cheltuire al banilor care ne-au fost puşi la dispoziţie", a declarat premierul bulgar.

Luaţi la rost pentru întîrzierile lucrărilor de pe malul bulgăresc, reprezentanţii firmei spaniole de construcţii au declarat că de vină ar fi modul în care se lucrează pe malul românesc al fluviului. De cealaltă parte, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că “nu poţi să spui că nu ai terminat pilonii din cauza malului celuilalt, care este la 400 de metri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.