Rugați-vă și pentru cei uciși la Auschwitz

M-a sunat Aglaia Protopopescu plângând în hohote, chiar în Noaptea de Înviere. I-am zis, vino pe casa scării să-mi povestești. Ne-am așezat pe trepte. Aglaia Protopopescu plângea de ți se rupea inima. Am zis că s-o fi întâmplat ceva groaznic din cauza virusului. Ea a dat din cap că nu. Mi-a luat mâna și a pus-o în dreptul inimii. Plângea într-una. În cele din urmă am înțeles că nu era vorba de virus, de alegeri anticipate, de extratereștri sau de prețul țițeiului. Mi-au dat lacrimile. Am început să plâng așa, ca un copil. Plângeam amândoi. Am strâns-o la piept cu căldură. S-a deschis o ușă, a venit Bebe de la Arsenal, ce-i cu voi, stai aici lângă noi, se împlinesc 75 de ani de când au fost eliberați prizonierii din lagărul de la Auschwitz, Aglaia Protopopescu a avut un nepot care a fost gazat acolo. Se mai deschide o ușă, vine Amalia de la prăvălie, vin și alții, se adună, își șterg lacrimile.

Stăm cu toții pe casa scării, Georgescu, de la etajul patru, aduce niște candele, le aprinde și ne rugăm cu toții pentru toți cei uciși la Auschwitz, pentru cei naufragiați pe mare, pentru cei care au murit în avalanșe, pentru cei care au fost omorâți la Canal, pentru cei care au pierit în închisorile comuniste, pentru cei care au murit la cutremur în ’77, pentru cei care au murit în Primul Război Mondial, pentru cei care au murit în Al Doilea Război Mondial, pentru cei care au murit pentru libertate în toată lumea, pentru fiecare dintre morții noștri, stăm așa, împreună, apropiați, inimă lângă inimă, suflet lângă suflet, încercând să nu ne rătăcim, încercând să nu greșim, încercând să privim limpede în jurul nostru ca să vedem adevărul adevărat, mai vin Ioneștii, Pompiliu, Geta, Matilda, Eleonora, Jean Constantin, Pătrașcu, Iser, Iorga, Băncilă, Tudoranii, dar cu alegerile anticipate, lasă-le, și alegerile locale și parlamentare, lasă-le, acum ne plângem morții, stăm așa, pe casa scării, împreună, suflet lângă suflet în Noaptea de Înviere și aprindem lumânări pentru morții noștri, vine Haralambie, vatmanul, zice, am adus Lumină din stradă, de la Biserică, bravo Haralambie, bine că nu l-au prins, bravo Haralambie, eroul nostru, omul nostru, stăm așa și ne gândim la toți morții de pe lume și suntem cu toții, împreună, o singură inimă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.