Ruperea barajui Kahovka amenință securitatea alimentară

Naţiunile Unite au avertizat marţi că ruperea uriaşului baraj de la Kahovka de pe fluviul Nipru (în sudul Ucrainei), care data din perioada sovietică, va avea un impact considerabil asupra securităţii alimentare mondiale, de natură să antreneze o creştere a preţurilor la alimente şi să provoace probleme în alimentarea cu potabilă pentru sute de mii de oameni, relatează Reuters.

Barajul, care făcea parte din centrala hidroelectrică Kahovka, s-a prăbuşit la primele ore ale zilei de 6 iunie, făcând ca o parte din cei 18 kilometri cubi de apă pe care îi reţinea să se reverse şi să inunde o vastă zonă din sudul Ucrainei.

Nu se ştie cu exactitate ce anume a provocat breşa, deşi seismologii norvegieni şi sateliţii americani au detectat ceea ce pare a fi o explozie, în timp ce Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru aruncarea în aer a barajului.

Martin Griffiths, responsabilul ONU pentru ajutor umanitar, a declarat pentru BBC că impactul asupra securităţii alimentare ar putea fi semnificativ.

‘Este vorba de un grânar, toată zona aceea care coboară spre Marea Neagră şi Crimeea este un grânar nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume’, a declarat Griffiths pentru BBC. ‘Deja ne confruntăm cu dificultăţi în materie de securitate alimentară; sunt sigur că preţurile la produsele alimentare vor creşte în mod cert’, a adăugat el.

‘Este aproape inevitabil că vom vedea enorme, enorme probleme cu recoltarea şi semănatul pentru următoarea recoltă. Aşadar, vom asista la un impact semnificativ asupra securităţii alimentare mondiale – asta este ceea ce se va întâmpla’, a afirmat oficialul ONU.

Ucraina şi Rusia sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume şi actori importanţi pe pieţele de grâu, orz, porumb, rapiţă, ulei de rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui.

Până la 700.000 de oameni, potrivit lui Griffiths, depindeau de rezervorul din spatele barajului pentru apă potabilă. Fără apă potabilă, oamenii vor fi expuşi riscului de a contracta diverse boli, iar copiii sunt cei mai vulnerabili într-o astfel de situaţie, a tras un semnal de alarmă Griffiths.

Responsabilul ONU a declarat de asemenea că daune de o asemenea amploare la o infrastructură civilă contravin în mod absolut dreptului umanitar internaţional, inclusiv Convenţiilor de la Geneva.

‘Este evident. Oricine a făcut-o a încălcat Convenţiile de la Geneva’, a declarat Griffiths.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că reprezentanţi ai Curţii Penale Internaţionale (CPI) au vizitat săptămâna trecută regiunea Herson (sudul Ucrainei) pentru a demara o anchetă asupra exploziei de la centrala hidroelectrică Kahovka şi a barajului adiacent de pe teritoriul regiunii ucrainene ocupate în cea mai mare parte de Rusia, potrivit EFE.

Conform autorităţilor ucrainene, forţele de ocupaţie ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică şi barajul cu explozibili pentru a provoca o inundaţie care să împiedice un posibil avans al trupelor ucrainene în cursul contraofensivei pe care au început-o în ultimele zile. Sub ape se află zeci de localităţi din regiunile Herson, Mikolaiv, Dnipropetrovsk şi Zaporojie, în sudul Ucrainei. Moscova, dimpotrivă, dă vina pe Kiev şi susţine că barajul a fost fisurat de tirurile ucrainene, deşi o serie de experţi ruşi declară că barajul nu ar fi putut fi distrus cu tiruri de artilerie, întrucât fusese construit ca să reziste atacurilor nucleare, la fel ca majoritatea infrastructurilor din epoca sovietică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Muntele Fluchthorn tocmai a fost explodat – deci nu mai avem nici „siguranta climatica” deci…. sa inceapa celelslte faze ale mascaradei – hai sictir!

  2. Tinand cont ca ruperea barajului a inundat mai mult partea stanga a Niprului ocupata de armata rusa, barajul a fost aruncat in aer de uracacani la ordinul CIA. In spatele unei actiuni intotdeauna trebuie sa urmaresti unde se duc banii sau cine castiga cel mai mult pe teren din declansarea actiunii respective. Cel mai mult de castigat au avut urcacanii.

  3. Granele acele sunt ale proprietarilor americani de terenuri din Ucraina. Nu sunt ale ucranilor. De acea ni le baga pe gat europenilor. Ca pe aci se plateste mai mult ca in Africa unde cica ar fi foamete si unde PROGANDISTIC trimit graul dar care ramane in Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Bulgaria.
    E foamete in Europa sau in firmele americane propritari ai granelor?
    Nu stiu daca ati observat, dar nu se publica NICIO informatie despre cat grau UCRAN a ajuns (!) in AFRICA, in tarile sarace in general si cat a in tarile bogate din Europa.

  4. Eu ma intreb daca astia de la ONU sunt cu toate tiglele pe casa ??Martin Griffiths e clar un produs al alcoolului,daca o zona de razboi de cca 20 kmp ameninta securitatea alimentara mondiala..Criminalii rusi sunt de vina

  5. Impresionant până la lacrimi acest mesaj alimentar al dlui Griffiths.
    E cu atât mai dramatic, cu cât mesajul vine de la un responsabil o, nu.. care pană mai ieri, credea că Nipru este o insulă în Pacific.
    Da…dar astăzi, mult mai bine informat, d-lui ne vinde ceva pe modelul agriculturii de-alungul râurilor din antichitate, învățat de toți elevii din școala primară (culegători și vânători).
    Totuși, dată fiind distanța de la baraj la mare de vreo 140km și cunoscând predilecția ucrainenilor de a cultiva cereale fix acolo unde se bat munții în capete, e posibilă o altă amenințare alimentară in universul.
    Mai mult, vom vedea că, după ce li s-a ordonat să importe din banii lor toate cerealele ucrainene destinate sanki, Africii, țările din Europa de est, se vor vedea acum nevoite să cumpere și surplusul de apă de pe Nipru scurs în Marea Neagră, destinat tot Africii.
    Ceea ce, mi se pare corect.

  6. Amenință securitatea alimentară unde? Că noi ieoropenii suntem asigurați. La noi se găsesc din belșug greieri, lăcuste, gândaci de bucătărie, viermi de bălegar și altele. Noi nu suntem în pericol pentru că ne aflăm în proces de adaptare la noua alimentație, la noul Codex Alimentar modern. Nici că ne pasă.

  7. După logica engleză, lumea ar fi trebuit să moară de foame și de sete și înainte de construcția barajului. Dar uite că nu a murit. Ba, mai mult, a ridicat barajul. Iar barajul a fost folosit de ucrainieni drept țintă, trăgând în el cu muniție americană. Occidentalii ăștia nici nu mai știu să mintă. Eeee, ce vremuri… Ați văzut că americanii au deja tehnologie de la extratereștri? Ba, mai mult, au și extratereștri ținuți în formol. Ba mai au și ceva indieni conservați în rezervații. Nenea regele belgian Leopold îi expunea pe africani în grădini zoologice. Facem abstracție de ăia 20.000.000 uciși la vânătoare. Așa s-a născut „democrația”. Și uite așa a fost distrusă coroana barajului.

  8. destinul lumii sta in cateva zeci sau sute km2 daca negandim ca in Romania sunt judete de 4500Km2…putem intelege ca Baraganul romanesc este de cateva ori mai mare deci si noi tinem in maini destinul Globului Pamantesc

  9. LA FEL ca NordStream-urile, barajul a fost dinamitat de niște ?i cu un yaht.
    Unul se plimbase prin toată Europa cu un pașaport fals românesc, făcut la imprimanta lui cu ace…?

  10. nu trebuie decat sa ganditi cu mintile voastre si, unind cunostintele cu logica (de bun simt) sa vedeti propaganda mincinoasa, care ne ucide paaas-cu-paaas din 2020 si ne distruge economia si Natia de 33 de ani. la groapa de gunoi a istoriei sa ajugeti! este suficient sa vezi amintite „organizatiile” de mai sus si stii (deja) cu ce satane criminale si mincinoase avem de a face. cine doreste sa doarma sa bage capatzana mai adanc in nisip. somn usor, ro-maaa-nii mi-eee-ii!

  11. Teroristii nazisti urkani si Na t O au provocat aceasta explozie la baraj. iar omenirea nu v a face foamea asta cu foamea este propaganda pedofililor drogati si homolai occidentali

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.