Rusia a calculat greșit. S-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă

Rusia a calculat greşit şi a subestimat răspunsul nostru, ca o comunitate de valori şi securitate, şi a calculat greşit răspunsul Ucrainei”, a transmis Iohannis în cadrul evenimentului World Leaders Forum.

Şeful statului a susţinut o alocuţiune în cadrul evenimentului World Leaders Forum ce are ca temă  „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, reiterând că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu a început pe 24 februarie 2022.

„Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă şi la o Ucraină care se conformează. Dar, prin ameninţările cu utilizarea forţei şi apoi folosirea acesteia, a obţinut exact opusul. Rusia a calculat greşit şi a subestimat răspunsul nostru, ca o comunitate de valori şi securitate, şi a calculat greşit răspunsul Ucrainei”, a transmis Iohannis, potrivit Agerpres.

„A început încă din 2008, atunci când Rusia a atacat Georgia. A continuat în 2014, când aşa-numiţii ‘mici omuleţi verzi’ au ocupat ilegal Crimeea. Şi apoi a continuat în Donbas. România, fiind foarte aproape de toate aceste conflicte, a tot semnalat consecvent că este în curs o astfel de escaladare foarte brutală şi periculoasă, şi, din păcate, am avut dreptate”, a susţinut Iohannis.

Klaus Iohannis a amintit că Occidentul a fost deschis la dialog

„În acea perioadă, Rusia a susţinut că întreaga comunitate internaţională, în special ceea ce aceasta numeşte ‘Vestul colectiv’, nu a dorit să intre în dialog şi să identifice soluţii la problemele existente – create chiar de Rusia – în Ucraina. Acest fapt nu a fost, desigur, adevărat. Comunitatea internaţională, inclusiv Ucraina, chiar s-a angajat în dialog cu Rusia. Au fost sute de ore de negociere care s-au derulat în cadrul oferit de Acordurile de la Minsk. Şi a fost chiar Rusia cea care a încălcat grosier aceste acorduri. Înainte de invazia din 2022, atât NATO, cât şi SUA au înaintat propuneri de discuţii cu Rusia. Dar Rusia le-a respins”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a amintit că România a pledat de mult timp în favoarea prevenirii şi soluţionării aşa-numitelor conflicte prelungite sau îngheţate din această regiune. „Aşa cum am spus de multe ori, războiul împotriva Ucrainei ne-a învăţat că, în astfel de conjuncturi, absenţa războiului nu înseamnă pace”, a completat Iohannis.

Klaus Iohannis a evidenţiat că, „în mod ironic, drept consecinţă directă a acţiunilor iresponsabile şi ilegale ale Rusiei, am reuşit să atingem rezultate incredibile la nivel global”, anume Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de ţări candidate, a fost redusă dependenţa energetică de Rusia, Finlanda a devenit aliat NATO, iar Suedia este în curs de a deveni stat aliat. „Ucraina însăşi este acum mai aproape, din punct de vedere politic şi practic, de Alianţă”, a completat preşedintele.

De asemenea, a mai spus Iohannis, NATO a luat decizii istorice pentru a întări apărarea şi descurajarea pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, iar Marea Neagră „a fost consfinţită irevocabil ca regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, toată lumea înţelegând că ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne doar în Marea Neagră”.

„România, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO, este acum la cel mai înalt nivel de siguranţă din istoria sa recentă. Avem acum o abordare mai coerentă şi axată pe mai multe domenii în ceea ce priveşte apărarea pe Flancul Estic. Am adoptat măsuri concrete pentru a intensifica cooperarea cu alţi aliaţi la Marea Neagră, mai ales cu Statele Unite ale Americii. Aşteptăm, în acelaşi timp, cu interes implementarea recent adoptatei Strategii a SUA pentru regiunea Mării Negre, la care România a avut o contribuţie consistentă”, a spus preşedintele României.

El a amintit de sprijinul venit din partea ţării noastre pentru Republica Moldova. „O Republică Moldova stabilă şi sigură are o importanţă esenţială pentru comunitatea noastră de valori”, a afirmat Iohannis.

Totodată, şeful statului a subliniat că „pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige”. „Nu poate exista pace fără a garanta pe deplin şi a restaura independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea depline ale Ucrainei”, a arătat Klaus Iohannis, evidenţiind nevoia de susţinere pentru această ţară.

„Modul de ieşire din acest război şi de îndreptare către pace va reprezenta un nou test pentru comunitatea internaţională”, a apreciat Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

27 de Comentarii

  1. Franța și Germania (ta) au garantat Acordurile Minsk.
    Știi ce conțineau ?
    Știi prevederile Legii Educației din Urcaca ? Ale Legii Minorităților ? Ale Legii Popoarelor Indigene ?
    Situația Romanilor din Nordul Bucovinei și Ținutul Herța o știi ?
    Nu ți-e RUȘINE ?🤮

  2. Ca să fim la cel mai înalt nivel de securitate trebuie să ne mișcăm și noi și să întărim paza militară în deltă.

  3. Referitor la Acordurile de la Minsk, KWJ spune „Şi a fost chiar Rusia cea care a încălcat grosier aceste acorduri”.
    Serios? Cum le-a încălcat?
    De asemenea, KWJ a subliniat că „pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige”.
    Dacă pierde, ce se întâmplă? Ne trimite Zelensky rakeții pe cap, aşa cum ne-a amenințat?
    De asemenea, aflăm că „aşteptăm, în acelaşi timp, cu interes implementarea recent adoptatei Strategii a SUA pentru regiunea Mării Negre, la care România a avut o contribuţie consistentă”.
    Ce treabă au SUA cu Marea Neagră? Dacă ruşii ar face o Strategie privind Atlanticul de Nord, cam ce ar zice americanii? Le-ar conveni? Iar faptul că ne lăudăm cu „contribuția consistentă” este foarte grav. Nu ştim cum să dăm mai rău cu bățul în baltă.
    Lui KWJ nu-i pasă, fiindcă-şi termină mandatul în curând şi îl aşteaptă o sinecură foarte călduță, dar noi rămânem aici!
    A întrebat cineva poporul român dacă vrem să „contribuim consistent” la strategia SUA privind Marea Neagră? Sau la prelungirea, tot pe şest, cu 15 ani a concesiunilor acordate OMV?

  4. Domnul este foarte preocupat sa fie recunoscut ca „Mentor al Ucrainei”. Atat ! Pentru el nu exista „SARACIA DIN ROMANIA”(cei mai saraci copii din U.E.) , nu exista coruptia justitiei(vezi spagile uriase de la retrocedari precum si dosarele procurorilor politici) si a medicilor, nu exista decesul democratiei-SRI-ul, nu exista sistemul de educatie cel mai prabusit din Europa….

  5. Asa este . Totul ne este prezentat cu maxima acuratete .Rusia revansarda a cazut prada propriilor ei orgolii .Mai stiti ce cereau rusii ? In principal doreau reintorcerea la situatia Europei din 1997 ca si cind toate natiunile libere si europene erau supusele Rusiei .Desigur reactia Ucrainei nu putea veni de la sine .Ucraina a fost pregatita pentru acel moment .Capcana ce a cuprins oferirea fara lupta a Pen .Crimeea i-a adus pe rusi in transee acolo unde stau de luni bune si nu uitati vine iarna . Uniformele de parada si-au sifonat de mult dungile iar ceeea ce parea o simpla actiune militara s-a transformat intr-un vis urit .Romania ,prin toate deciziile Presedintelui , s-a pozitionat de aceasta data de partea binelui . Occidentul mai unit ca niciodata opreste si Rusia si China din visul lor expansionist .Slava Ucrainei ce ne apara pe toti .

  6. Russia a calculat corect în istorie. Nu a mai suportat cum s-au infiltrat naziștii la Kiev! Ce a căutat Napoleon la Moscova? Ce a căutat Hitler în Russia? Ce a căutat Bideu la Kiev? Aud?

  7. Leano, la varsta ta nu mai intaresti nimic! Ruinele umane merg la cimitir.

  8. Bă esti încă președintele româniei!….ce treaba ai tu cu alt stat?…cine dracul te pune să-l pupi in cur pe acest nenorocit de nazist?…

  9. Delir de la Satanis, s-o fi drogat ca omologu ?
    În rest, sănătate multă lu nenea Putin și succes în pulverizarea lumpenilor din țara care nu mai există. Ne răzbună și pe noi pentru creșterea de taxe.

  10. In chestia asta TOATE tarile si-au facut unele socoteli gresit, inclusiv Rusia, Ucraina si sponsorii ei. Cat despre KWJ el are o tema de la papusari pe care trebuie sa o execute. Ca e spre binele Romaniei sau nu, il doare exact in partea cea mai putin batuta de soare.

  11. …nici macar un comentator de pana acum nu a sesizat problema majora:statul polonez, unul dintre membrii coalitiei beton impotriva rusiei a anuntat azi ca nu mai furnizeaza arme si munitie…polonia si romania pot ramane in istorie-daca va mai avea cine sa o scrie-ca declansatoare ale razboiului final…caci numai prin aceste doua tari sunt aparate interesele amerlocilor-de fapt, ale familiei robinetului-prin aprovizionarea cu arme a ucranilor…revenind, retardatul clameaza o solidaritate care se risipeste in fiecare zi…despre handicapati, numai de bine!…

  12. Traducere pentru prostime, cand gunoaiele globaliste ca Ciolanis, Blinken, Scholz, Bideu, Macron, Ursula, etc vorbesc de „comunitatea internationala”, se refera la vreo 50-60 de colonii ale SUA… in timp ce vreo 130 se abtin sau opun planurilor lor. „Comunitatea internationala” pe care o reprezinta ei, e cam 1/5 din populatia globului, interesant nu cum restul sunt un fel de cetateni de rangul 2-3 care nu-s luati in considerare.

  13. Elena Popa e de aceeasi parere…..?
    😂🤕🤮
    Doamne de ce ii lasi sa umble printre oameni?

  14. notiunea de „trepanat” se pare ca a fost inlocuita de „cip implantat” …cum ii termina americanii „cariera” mascariciului de la Kiev este deja previzibil, ma intreb doar daca „occidentalii” apuca sa-i termine „cariera” marionetei de la Bucuresti (ma Rog, Sibiu!) inaintea noastra…

  15. Esti handicapat sau iti iese bani de la comentariul asta de kkat? Cu Ucraina e exact ca si cu lgbt ul:la toata lumea îi este scârba,dar ni l bagati cu forta pe gât!

  16. Ca de opbicei acest individ Iohannis vorbeste prostii si nu isi da seama de ce scoate pe trompa.Este atit de inconstient incit nici macar nu se gindeste la persoana lui cam ce se va intimpla dupa ce pleaca de la Cotroceni si dupa ce Rusia va invinge Ukraina nazista .Nu sa gindit niciodata la tara asta si nici la poporul roman ,a jucat dupa cum i-au cintat americanii si spitalul de nebuni de la Bruxelles. Nu vreau sa devin o baba Vanga ,dar zile bune nu va avea individul in urmatorii ani.

  17. @ prostului samaritean Ucraina te apără pe tine și pe mumata nu pe noi, haholi aduc droguri în România cu știința plavanului puturos de la Cotroceni

  18. Malai Mare este un textier jalnic. Priveste prea mult la televiziunile securiste din Romania. Rezulta de aici ca orice textier ingramadit de pe Cotidianul ar putea ajunge si el presedinte. Facut de securitate, bineinteles!

  19. @vanatorul de troli: În mai puțin de o lună, în Polonia vor avea loc alegeri, iar PiS, aflat la conducere, are nevoie de voturi. Vom vedea după data de 15 octombrie dacă vor mai exista ‘certuri’ între ‘soțiile’ marelui licurici…

  20. Dnei Elena Popa și Nebunului samaritean, ia spuneți-ne și nouă pe ce adresă de e-mail vă trimite haștura de la Amb. amerlocilor intervențiile voastre de tot rahatul. Nici voi nu credeți ce spuneți căci chiar atât de proști nu sunteți cum țineți să ne tot arătați. Vă înțelegem și compătimim. Să știți că chitanțele ajung direct la Putin că are oamenii lui la amerloci. Nu vă văd bine la Judecata de Apoi. Cât privește pe Plăvan, ăsta-i mai rău și mai prost cu mult decât criminalul de Băse. Ăsta chiar urăște România! Da de retrocedarea Nordului Basarabiei, a ținutului Herțea și Bugeacului luate ca urmare a pactului criminal Ribbentrop-Molotov de ucrani cu ajutor ruso-sovietic când o să-ți amintești, Hapleo? O ții langa cu Flancul ca calul la bășină. Mai bine ți-ai ține măcar fleanca. Iubești Pactul, Heil?

  21. rusia NU MAI e condusa de BOLSEVICI…
    astia deja au trecut oceanul si sint mutati in US si EU si itzigland
    e greu sa pricepetzi vad..

  22. Jeganis asta parca e președintele ucrainei…trebuie să ieșim in stradă și sa-l dăm jos pe agentul ăsta austro-german

  23. În 2008 mai întâi Georgia a atacat Abhazia și Osetia încercând să le elibereze de sub sfera Rusiei (sfătuiți de americani probabil, că ei au Institutul pentru studierea războiului). E ca și cum România/Moldova ar încerca să elibereze Transnistria de trupele rusești. Asta a declanșat războiul din Georgia din 2008. Îmi aduc bine aminte. Începuseră Jocurile Olimpice din China.

  24. Pina si zelenski cel mic si-a bătut joc de el…dar noi care îl știm ce poate cum sa il creadă cineva? Hai cu slava la golf ca a mai ramas putin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.