Rusia şi China caută un răspuns comun la scutul antirachetă al SUA

Rusia şi China îşi vor intensifica cooperarea pentru dezvoltatea unei apărări antirachetă, ca răspuns la sporirea potenţialului antiracheta al SUA, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, fost şef al contraspionajului de la Moscova.

“Suntem preocupaţi de planurile SUA de a instala un sistem global de apărare, inclusiv în regiunea Asia-Pacific”, a spus Ptruşev în cadrul celei de a 8-a runde de consultări Rusia-China pe probleme de securitate strategică, care a avut loc la Beijing.

“Partenerii noştri chinezi împărtăşesc temerile noastre şi am căzut de acord să ne coordonăm acţiunile în această privinţă”, a mai spus Patruşev, vorbind despre o abordare “constructivă” a apărării antirachetă.

Rusia şi China au monitorizat îndeaproape mişcările prin care SUA încearcă să-şi instaleze scutul antirachetă în jurul mărilor şi oceanelor lumii. SUA şi Japonia au convenit, în septembrie 2012, să instaleze un radar antirachetă în sudul Japoniei, care să funcţioneze împreună cu un altul deja existent. Unele informaţii sugerează că SUA mai doresc instalarea unui al treilea radar în regiune, cel mai probabil în Filipine. Washingtonul urmăreşte să extindă şi numărul sistemelor de rachete Aegis, montate pe vasele care patrulează în apele internaţionale din Asia de Sud-Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.