S-a gripat și principalul ”investitor străin”

Românii din străinătate, despre care se spune că reprezintă principalul „investitor străin” în economia autohtonă, vor trimite cu până la 3 miliarde de dolari mai puțini bani în 2020 din cauza problemelor economice cu care se confruntă statele unde aceștia trăiesc și lucrează, conform unei analize făcută de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). De la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, potrivit Băncii Mondiale (BM), românii care lucrează în străinătate au trimis în țară nu mai puțin de 36,33 miliarde de dolari!

Numai în anul 2019, românii au trimis în țară 7,235 miliarde dolari, conform Băncii Mondiale. Potrivit Băncii Naționale a României (BNR), investiţiile străine directe au însumat anul trecut 5,3 miliarde de euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 5,2 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 119 milioane euro. Astfel, cu cei 7,2 miliarde de dolari trimiți în țară, lucrătorii români din străinătate au fost, practic, cei mai mari investitori străini din România! “Efectele asupra economiei în acest an vor fi puternic resimțite! Banii pe care lucrătorii români din străinătate îi trimiteau în țară se vor reduce substanțial, iar, pe plan național, ne vom trezi, în câteva luni, cu un număr crescut de șomeri. Aportul acestor lucrători este important: lucrând în străinătate, românii și-au putut permite să trimită acasă, de-a lungul timpului, peste 36 miliarde de dolari. Dacă presupunem că jumătate dintre cei plecați la muncă în străinătate se întorc, din cauza crizei financiare declanșate de pandemia de coronavirus, raportându-ne la datele anului trecut furnizate de Banca Mondială, țara noastră pierde cel puțin jumătate din totalul contribuțiilor din 2019. România pierde, astfel, în acest an, cel puțin 2-3 miliarde de dolari, bani reprezentând contribuția românilor care lucrează în afara granițelor țării”, a declarat Cristina Chiriac, președintele CONAF.

Efectele pandemiei de coronavirus sunt resimțite de majoritatea economiilor lumii, iar țara noastră nu face excepție. Indicatorii macroeconomici se vor deteriora, tot ca urmare a crizei economice provocate de criza sanitară: deficitul bugetar este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă de nivelul din 2019, pe fondul majorării cheltuielilor la 39,5% din PIB şi a veniturilor la 32,7% din PIB, potrivit Programului de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Noile previziuni ale FMI arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019, până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Numărul persoanelor fără loc de muncă în România, din cauza coronavirus, se cifrează deja la aproximativ 1.000.000, luând în calcul contractele de muncă suspendate și încetate la finalul lunii mai. La această cifră se va adăuga numărul românilor veniți din străinătate, care sunt în căutarea unui loc de muncă. Pentru că situația economică este în declin în întreaga lume, este de așteptat ca tot mai mulți români să decidă să se întoarcă acasă.

Potrivit datelor Eurostat, ponderea populației active din România (cu vârste între 20 și 64 de ani) care a părăsit țara s-a triplat într-un deceniu, de la 7,5% în 2007, la 19,7% în 2017. Unele statistici arată că în Italia sunt circa 1,2 milioane de imigranți români, în Germania – un milion, în Spania – 600.000, în SUA – 500.000, în Marea Britanie – 450.000, în Canada – 250.000, în Israel – 200.000, în Franța – 100.000, în Austria – 100.000, în Belgia – 100.000, în Grecia, Olanda, Danemarca, Suedia și Portugalia – câte aproximativ 50.000 etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4603 Articole
Author

11 Comentarii

  1. diasporezii aia hoti si nepatrioti, principalul investitor?
    Auzi, sa trimita 7 miliarde? Hmm, un flecustet, banii astia ii cheltuie primariile numai pe panselute!

  2. Victorie! Ura manifestata violent de PSD si de majoritatea romanilor din tara fata de diaspora, a dat roade! De acum diasporenii isi vor cheltui banii in strainatate, nu in Romania. PSD are unda verde pentru moi si ticaloase abuzuri.

  3. Serios vorbind, dupa cat si-au batut joc guvernul plus clampaii care urlau minciuni din gura in gura, ar trebui sa trimita ciuciu valuta! Coletaria functioneaza cu brio si pot trimite colete cu ce au nevoie membrii familiei dar nu bani!

  4. Asta ca sa auda toti parsivii aia ce strigau „sa stea diaspora acolo la ei” ce sa vina sa ii tinem noi pe bani din taxele platite de noi.Atitudine cam la fel ca cea a timpitilor care acuma darima statui, interzic carti si filme si isi neaga istoria in gen maoist pur ,in loc sa ii darime si interzica pe monstrii care ii conduc acum si ii discrimineaza.In tara asta cred ca si atunci cind ar ramine doar 3,4 „cetateni” s-ar acuza , piri, invidia si injura unu pe altul de ciuda ca unu fura mai mult ca altul.Poporul roman 😮 banda de hoti ale carui probleme majore sunt date de faptul ca vecinul fura mai mult ca el.

  5. … demne de apreciat investitiile de miliarde si miliarde de euroi realizate in tara, de-a lungul anilor, de compatriotii nostri … cu titlu de exemplu doar : fabrica de chipsuri (de cartofi) pentru lucratorii din industria electronica si de calculatoare, fabrica de echipamente de telecomunicatii la manifestari gen Piata Victoriei HUOO-BĂI, plantatii de mere pădurețe si corcoduşe , case de credit (cămătăresc), service-uri auto pentru intretinerea milioanelor de masini de epoca aduse in tara etc
    … nedrepte comentariile romanilor din tara cu privire la cheltuielile de-a dreptul derizorii ocazionate de revenirea in patrie a celor din diaspora, topiti de dorul tarii si preocupati sa-si administreze direct investitiile lor (transport civilizat cu avionul, spre a nu-i mai obliga sa vina pe jos, din toate fundaturile Ioropei, asistenta medicala gratuita, chiar daca n-au contribuit la fondul de sanatate, carantinare gratuita in conditii RAPPS, nu in hoteluri banale, cum au procedat Tataru / Arafat ! etc)

    • Asistenta medicala gratuita?esti nebun.Trantorii care sug seva tarii sunt statalii nu muncitorii care se intorc in concediu 3 saptamani pe an .Stii cat am investit eu in Romania ?Cam 80000€ dar nu pretind ca sunt patriot ,pur si simplu sunt o persoana normala.Cea ce ma deranjeaza e ca multi din banii castigati de mine in 20 de ani de munca afara se duc pe salarii in primarii si pe salariile politicienilor.

  6. Si acest ”investitor străin”, e in limbajul neo-comunist, pardon PSD-ist, un investitior tactic sau strategic?

    Pe unii dintre noi i-ar interesa sertarasul politically correct (cunoscut sub prescurtarea americana „PC”) in care se incadreaza acsti investitori. Ar fi interesant sa stim si noi, cei neinitiati in limbajul de lemn al … .

  7. Deci „Potrivit datelor Eurostat, ponderea populației active din România” peste 3350000 de cetateni Romani nu se afla in tara. Ca sa revenim la curioasele cifre, cind vine vorba de alegeri si alesii se aleg singuri, oare citi cetateni romani se afla in tara, acum in jinie 2020? Am impresia ca asti cunosc mai bine situatia decit o stim noi prin presa.

  8. Banii diasporenilor nu au produs nici o investitie, ei au mers la consum. Banii s-au dus la Kaufland, Lidl, Carefour, Dacia Renault plata gaz la EON, Engie, curent la CEZ , DECI banii au iesit din tara, aici a ramas cel mult 18% valoarea TVA-ului. Concluzia: mai usor cu investitia pe scari.

  9. @Cum tovarasi: si banii aia,7 miliarde au fost trimise prin banci,usor de urmarit transferul!Dar alti 20-30 miliarde dolari intra la portofel,adica cam jumatate din Bugetul Romaniei !Cum isi permit?..Diaspora trebuie neutralizata,nu exista sa aibe atati bani de bagat in consumul Romaniei…

  10. „Amice, esti tampit”, erea replica unui personaj din Caragiale.
    Acum, nu am uitat, cine este pesedist, ori e…, ori securist. Iunie-1990.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.