S.O.S. patrimoniul: „Acest text este un semnal!”

Apel pentru un monument de 400 de ani
„Salvați Patrimoniul Hunedorean!
Am crezut că le-am văzut pe toate, până acum…
Însă, ieri, 21 mai 2021, am constatat că nu ar mai trebui să ne surprindă nimic, din păcate…
Ființa noastră națională a românilor, pe care s-a clădit Statul Național Unitar Român Modern, a avut și are, mai cred, un fundament creștin…
Iar acest „genom” identitar este consubstanțial Bisericii.
Biserica la români, respectiv cele două surori – Biserica Ortodoxă și Biserica Română Unită cu Roma.
Însă, după cum spuneam, ieri, am ajuns în satul Almașul Mic, sat al comunei hunedorene Peștișul Mic.
Aici, pe acest loc Binecuvântat de Dumnezeu, cu urme istorice atestate încă din timpul romanilor, pe la anul 1621, a fost ctitorită o biserică ortodoxă a românilor.
Această bisericuță de lemn este monument istoric major, cea mai veche din Transilvania, se pare, însă, cu toate acestea, nimeni, absolut nimeni, nici măcar reprezentanții ministerului de resort din județ, mereu în funcție pe „algoritmi” politici, neschimbați chiar ( vă rog să întrebați pe Domnul Senator Vasilică Poteca, de ce? Domnia sa ne-a spus, cu subiect și predicat, de ce clientela sa este în continuare la șefia Direcției pentru Cultură a Județului Hunedoara și cum o susține), nu le pasă, lăsând-o să se distrugă.
Despre istoria nemaipomenită a acestei bisericuțe de lemn ortodoxe, din câte se pare cea mai veche din spațiul transilvănean, lăsată să putrezească, vă voi oferi câteva date succinte.
Clasată pe Lista Monumentelor Istorice din România cu codul HD-II-m-B-03237, purtând hramul „Sfântul Nicolae”, a fost ridicată, potrivit inscripției de pe arcatura de boltă a naosului, în anul 1623.
Prin urmare, cam acum 400 de ani!
În timpul domniei Principelui reformator al al Ardealului, Gabriel Bethlen.
Începând cu anul 2008, acest monument a fost lăsat să se prăbușească, să se distrugă.
Astfel încât, din străvechiul lăcaș bisericesc românesc ortodox de la Almașul Mic, mai vechi decât statul modern nordamerican, nu a mai rămas decât un morman de bârne putrezite…
Pe linie de patrimoniu, nu am fost băgat în seamă, deși sunt specialist în domeniu.
Ieri, am atras atenția comisiei UNESCO, în această privință.
Dacă aici s-a ajuns, dacă la patrimoniul hunedorean stă treaba tot pe cumetrii, dacă nu ne mai respectăm moștenirea noastră culturală profund creștină, apelez forurile internaționale să intervină!
Ilustrăm cu fotografii, realizate de subsemnatul, ieri.
Comparativ, am inserat două fotografii mai vechi, pentru a se vedea cum arăta cea mai veche biserică de lemn a românilor din Ardeal, în anii 2000.
Acest text este un semnal!”

Dorin Petresc

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

10 Comentarii

  1. banii cevesari restaurarii bisericilor monument se vor investi catedrala mantuirii – grandomania haurului postdecembrist

  2. Neomarxistii doresc demolarea bisericilor nu protejarea lor? De ce va mirați?

  3. Dar comunitatea ce zice? De ce nu se implica?
    Ia propuneți ca fiecare familie sa doneze cate zece lei pentru refacerea bisericutei, sau să facă o claca, să vedeți de cate înjurături creștine veți avea parte.
    Asta este. Din păcate o națiune nu o poți ține unită cu forța.

  4. Brâncovenii nu înseamnă nimic pentru nimeni. Restul, e doar o tristă poveste. Cumva, așa cum am supraviețuit, o vom face. De trăit și bucurat de viață, asta este o altă poveste. Mai grea, mai personală . În afara neamului și limbii materne, e imposibil. Va doresc succes. Cața vreme comoara Bracovemilor e încă în țară, totul e posibil!

  5. Biserica e ortodoxă? B.O.R. a avut sute de milioane de euro la dispoziție, a ridicat monstruozitatea aia la Bucale, cu ei, și nu a găsit 50 000 de euro pentru un monument istoric? Maghiarul calvin Bethlen Gábor a făcut în Evul Mediu mai mult pentru românii din Almașu’-Mic decît B.O.R. regățenească actuală! Această B.O.R. regățenească actuală ce s-a preocupat asiduu de a-l pune pe OLTEANUL Gurie episcop al Hunedoarei și a umple episcopia cu bărboși olteni, de zici că-i Doljul Palestinei…
    Direcțiile pentru Cultură județene trebuie DESFIINȚATE! Putorile care huzuresc acolo trebuie să fie lăsate fără rentele de stat de care se bucură acum pentru activitate ZERO (după ce le-au obținut dând ȘPĂGI!!).

  6. Otova
    O natiune e unita de anumite elemente. Se pare ca cineva distruge acele elemente pentru a dezbina oamenii.
    Inainte de orice, BOR ar fi trebuit sa faca ceva. Macar galagie. Daca nici BOR nu este interesata de acest monument…atunci Romania si romanii au disparut deja. Doar ca nu-si da nimeni seama.
    Da…guvernantii sint decisi sa distruga tot ce e simbol national. Si ei isi merita glontul in cap. Dar BOR ?

  7. Daca ati votat marxistii si pe bula cersetorul reprofilat la kultura asa va trebuie- asta au sarcina SA DISTRUGA TOT CE E ROMANESC, SA DISTRUGA ORTODOXIA. Vai de voi coorporatisyi nenorociti care i.ati votat si ii lingeti in…

  8. Prin epoca gunoaielor din import masiv, nu mai exista demnitate, respect sau unanizare! Toate se vad din avion, nu trebuie neaparat sa vizitezi zonele distruse.

  9. Ii foloseste Patriarhului ca sa justifice ca n-au existat credinciosi, nu asa a afirmat in scrisoare de refuz pt reinfiintarea Mitropoliei Tomisului ca pana la 1800 nu sunt documente de activitate cresitina in Dobrogea, cat de i..poti fi ca sa afirmi o astfel de prostie. Iar in Transilvania este si mai benefica stergerea urmelor. BOR si Patriarhia devin pe zi ce trece o forma fara fond, ceva necrestin, doar un loc de adunat bani, iar cand nu sunt adunati se invoca scuza pt a nu intari vechimea crestinismului in Romania. Cum ati vrea sa stie Patriarhul ce-i in patrimoniul romanesc sau Mitropolitul Ardealului ei sunt ascunsi sa nu-i gaseasca Covid, iar in trecut le-a fost gandul la straie chiar credeti ca-i usor sa alegi modelul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.