Să facem cunoștință și cu Molnupiravir

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că studiază datele privind eficacitatea Molnupiravir, un medicament oral sub formă de pastile anti-COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică germană Merck, subliniind că „ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei”, relatează EFE.

„Este un progres interesant, deşi trebuie să vedem toate datele complete”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Compania Merck a anunţat luni că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale anti-COVID-19 care, potrivit unui studiu clinic, reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această maladie.

Acest tip de tratament cu pastile, uşor de administrat, este extrem de aşteptat şi considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei.

Christian Lindmeier a precizat că vaccinurile şi medicamentele împotriva COVID-19 nu sunt singura armă de combatere a noului coronavirus, amintind că purtarea măştilor sanitare şi distanţarea fizică sunt de asemenea utile, mai ales pentru persoanele care nu au încă acces la produse farmaceutice.

Pentru cererea sa de autorizare, Merck se bazează pe un studiu clinic realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor pacienţi cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi cel puţin un factor de risc agravant. Toţi pacienţii au primit tratament timp de cinci zile de la primele simptome.

Rata de spitalizare sau de deces la pacienţii care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% în rândul celor care au primit un placebo. Niciun deces nu a fost reportat în rândul persoanelor tratate cu Molnupiravir, comparativ cu opt cazuri în al doilea grup de studiu.

Organizaţia Medici Fără Frontiere (MSF) a precizat că noul medicament poate reprezenta un mare progres, mai ales în ţările cu rate scăzute de vaccinare, dar a atras atenţia ca atât Merck cât şi alte companii să aibă în vedere ca acest de tratament să fie disponibil la un preţ accesibil tuturor.

MSF a calculat că, un tratament de cinci zile cu Molnupiravir la preţul pieţei poate ajunge la 700 de dolari, însă dacă medicamentul este fabricat în India, preţul ar putea scădea până la 20 de dolari.

Pe de altă parte, cercetători de la Spitalul Universitar din Lausanne şi de la Şcoala Politehnică Federală din acest oraş elveţian (EPFL) au anunţat marţi descoperirea unui anticorp monoclonal capabil să neutralizeze toate variantele coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta.

Descoperirea ştiinţifică, publicată în revista specializată ‘Cell Reports’, a fost obţinută prin izolarea limfocitelor pacienţilor cu COVID-19.

Noul anticorp este ”unul dintre cei mai puternici împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 identificaţi până în prezent”, afirmă EPFL. Conform explicaţiilor acestei instituţii, el blochează proteinele Spike şi împiedică astfel infectarea celulelor pulmonare, ceea ce opreşte procesul de replicare virală şi permite sistemului imunitar al pacientului să elimine coronavirusul din organism.

Cercetătorii elveţieni susţin că noul anticorp monoclonal este mai durabil, oferind protecţie timp de până la şase luni, faţă de 3-4 săptămâni în cazul altor anticorpi. ”Aceasta îl face să fie un tratament preventiv interesant pentru persoanele nevaccinate din categoriile de risc sau pentru persoanele vaccinate care nu au reuşit să producă un răspuns imunitar”, semnalează universitatea elveţiană.

Pacienţii imunocompromişi, cei receptori ai unui transplant sau cei cu anumite tipuri de cancer vor putea fi protejaţi împotriva coronavirusului primind de două sau trei ori pe an injecţii cu acest anticorp, potrivit cercetătorilor elveţieni.

Dar testele clinice cu un medicament pe baza acestui anticorp vor începe abia către sfârşitul anului viitor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

7 Comentarii

  1. DAR DESPRE ARBIDOL? DAR DESPRE IVERMECTINA ?? DAR AUGMENTINUL CARE A DISPARUTDIN FARMACII? MAI AVEM FABRICA DE MEDICAMENTE…? AH NU MAI ARE MATERIE PRIMA DIN CHINA ?? CAND NE TREZIM ? OTRAVURILE BIGPHARMA SA LE IA SECURIMEA INVESTITOARE!

  2. Fugi bre,. Păi până nu e sfințit de BOR și pupat de insuși preafericitu,.. nu merită doi bani,. Ba e chiar unealta diavolului,..Nu știi că aici e romania bre ??

  3. „Merck” asta cu „molnu~” e americană.
    De la nemți vă vine vaxcinu’ turkului, americanizat ca ‘Faizăr!

  4. Ur-szule, daca i-ai da prea-fericitului o frunte in buric, nu-i asa ca te-ar face Feri-csit si pe tine?

  5. Ciolanis cu ajutorul lui Helvvig si SRI si ale celorlalte servicii secrete din Sfanta Noastra Romanie au drept obiectiv aruncarea pas cu pas a tarii in prapastie si depopularea tarii de noi, romanii pentru ca odata tara distrusa si depopulata sa fie repopulata cu o alta natie din lumea larga. Acesta este obiectivul Grupului de Crima Organizata ce distruge Sfanta Noastra Romanie pas cu pas la porunca dusmanilor nostri externi. Si tot din acest motiv PNL, USR&PLUS si UDMR nu au luat masuri pentru a opri pandemia Corona Virus. Obiectivul criminalilor aflati la guvernare a fost si este acela de a omori cat mai multi romani saraci. Acesta este si motivul pentru care Ciolanis care a bagat tara in criza cu guvernul lui de hoti si criminali condus de ca Catu si acum il vrea pe Ciolos ca PM pentru ca Sfanta Noastra Romanie sa fie pusa definitiv pe butuci. Planul dusmanilor nostri externi prevede disparitia prin foame, frig si boli a 6-7 milioane de romani pana in 2030. Iar la cea data daca crimianlii vor ramane la butoane Sfanta Noastra Romanie nu va mai exista ca stat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.