Florin Iordache față cu Comisia de la Veneția

Să se recomande, dar să nu preluăm prin punctele esențiale!

Preşedintele comisiei parlamentare privind legislaţia din justiţie, Florin Iordache, a spus la RFI că este dezamăgit de Comisia de la Veneţia, pentru că forul european s-a antepronunţat, fără să aştepte deciziile CCR, anunțând că nu se vor prelua toate recomandările forului european.

„Sunt practic două opinii ale Comisiei de la Veneţia: o opinie care vizează legile justiţiei şi o opinie care vizează Codurile Penal şi de Procedură Penală. Aşteptăm în zilele următoare publicarea celor două rapoarte, pentru că cel puţin în raportul care a vizat legile justiţiei au survenit anumite modificări în urma discuţiilor, iar în celălalt urmează să aşteptăm prioritar deciziile CCR”, a spus Iordache.

Întrebat dacă toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi preluate, parlamentarul a răspuns: „Nu, bineînţeles că nu. Eu am spus şi acolo că spre exemplu o recomandare pe care Comisia de la Veneţia a insistat a fost cea cu secţia specială şi am spus că în nici un caz această recomandare nu poate fi preluată, mai ales acum când s-a demonstrat că peste jumătate din magistraţii din România au avut dosare, această secţie îşi dovedeşte utilitatea”.

Florin Iordache a negat că ar fi cerut în Comisia de la Veneţia asistenţă din partea acestui for: „Nu. S-a discutat acolo în comisie de faptul că OUG 92, ultima care reglementa foarte multe din observaţiile pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut în vară să se pronunţe şi răspunsul dumnealor a fost: a fost timpul foarte scurt, nu ne putem pronunţa, dacă pe aceste chestiuni se doreşte, se poate face o solicitare pentru asistenţă, dar repet, această Ordonanţă ajunge în Parlament, asta am spus eu acolo şi între timp, putem să discutăm”.

„Prioritar pentru noi sunt deciziile CCR. Asta am spus şi acolo, asta vă spun şi dvs., pentru că până la urmă, CCR între obiectivele sale este şi acela de a pune în concordanţă legislaţia României cu legislaţia europeană şi cu tratatele la care România este parte”, a mai explicat deputatul PSD.

Acesta  s-a arătat dezamăgit de Comisia de la Veneţia: „Am fost dezamăgit, pentru că s-au antepronunţat şi am cerut un singur lucru: haideţi să aşteptăm şi deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dvs., haideţi să vedem şi ce spune Curtea şi atunci dintre cele două, pentru că prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai bună soluţie. S-a văzut că şi în primul raport care a vizat legile justiţiei au fost foarte multe greşeli, care apoi au fost recunoscute şi modificate”.

Întrebat cine ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru bulversarea sistemului judiciar, deputatul PSD a răspuns: „Păi, până la urmă, Parlamentul este singura autoritate în România, care poate modifica o lege (…). Până la urmă, legile se fac şi se desfac în Parlament, nici o lege nu e perfectă. Atâta timp cât avem o opinie, ne-o exprimăm aici, în Parlament. Nu cred că opiniile trebuie exprimate altundeva”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8516 Articole
Author

2 Comentarii

  1. cine minte? alte surse spun ca 2% din magistrati au avut dosare.

  2. „…Până la urmă, legile se fac şi se desfac în Parlament, nici o lege nu e perfectă….” Asta se întâmplă când în comisia juridică sunt juriști care și-au tocit coatele în facultate, la perfecționări și prin tribunale. La noi inginerul Iordache de la fabrica de mobilă este șeful comisiei juridice. Cum ar putea să iasă legile?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.