Licitaţie cu cîntec

Safety Security aduce bani de acasă pentru a face paza la CEO?

Cînd vine vorba despre Complexul Energetic Oltenia (CEO), oricine se gîndeşte că paza acestui obiectiv este ultima dintre probleme, întrucît specificul acestui mastodont ţine de extragerea cărbunelui şi producerea de energie electrică. Cu toate acestea, CEO plăteşte anual unor firme de pază peste 3 milioane euro!

În prima parte a investigaţiei noastre am arătat că actuala conducere a încălcat flagrant prevederile Legii 99/2016, prin care era obligată să organizeze licitaţia publică încă de la sfîrşitul anului trecut, astfel încît la data de 1 mai 2018 firma cîştigătoare să aibă în posturi toţi agenţii de pază. În mod voit, însă, problema pazei a fost ignorată, declanşîndu-se procedura de licitaţia abia în ziua de 20 aprilie 2018, adică doar cu 10 zile înainte de încheierea vechiului contract.

Nu este vorba despre o banală uitare, ci de un plan gîndit pentru a se invoca urgenţa unui nou contract, astfel încît licitaţia să nu fie urcată pe SEAP şi să vizeze paza pentru un an întreg, aşa cum este normal, ci să se organizeze după metoda NFI, adică „Negociere fără invitaţie”, doar pentru trei luni de zile, procedură care permite controlul direct şi chiar influenţarea preţului pe care-l oferă firmele participante!

Doar pentru trei luni, CEO va plăti 3 milioane lei şi, aşa cum au constatat organele de control şi presa locală, beneficiază de o pază de mîntuială!

Aşa se face că, deşi Legea 99/2016 permite procedura NFI doar „din motive de extremă urgenţă… care nu pot fi prevăzute de entitatea contractantă şi care nu se datorează sub nicio formă unei acţiuni sau inacţiuni a entităţii contractante” (art. 117, al. 1, lit. d), conducerea CEO, în frunte cu directorul general Sorinel Gheorghe Boza, a organizat această licitaţie fără să ia în calcul că îi va întreba cineva care era interesul celor responsabili, astfel încît să rişte apariţia unor suspiciuni de corupţie într-o chestiune ce părea marginală.

Evident, apare întrebarea: care este miza acestei licitaţii în afara legii? Răspunsul, desigur, este previzibil: se urmăreşte introducerea în sistemul de pază al CEO a unei firme favorite, astfel încît la „licitaţia mare” aceasta să beneficieze de avantajul pazei deja existente şi, implicit, să încaseze cele 3 milioane de euro pe care CEO le va plăti pentru încă un an! Dar, pînă atunci sînt bune şi ciubucurile mai mici.

Aşa cum spuneam, redacţia noastră a intrat în posesia întregului dosar al licitaţiei, inclusiv a „Raportului procedurii”, document în care se descrie pe larg cum s-au derulat negocierile de preţ. În sinteză, iată firmele înscrise, tariful pe oră oferit de fiecare şi preţul final negociat:

– SC TMG Guard SRL – iniţial 14,59 lei/oră, final 11,41 lei/oră

– SC Vigilent Security SRL – iniţial 15,10 lei/oră, final 12,90 lei/oră

SC Safety Security SRL – iniţial 12,90 lei/oră, final 10,20 lei/oră

– Asocierea Signovince SRL – 15,97 lei/oră, final 14,57 lei/oră

SC Fort Security SRL – 12,96 lei/oră, final 11,49 lei/oră.

Înainte de licitaţie, CEO indicase un tarif de plecare de 12,95 lei/oră, pe care-l considera rezonabil pentru acoperirea salariilor agenţilor, ştiindu-se că salariul minim pe economie este de 1900 lei, corespunzător unui program de lucru de 166,666 ore/lună, reprezentînd un tarif de 11,40 lei/oră, aşa cum precizează HG 846/29 noiembrie 2017, prin care s-a stabilit la nivel naţional salariul brut minim ce trebuie plătit de fiecare angajator de la 1 ianuarie 2018:

Toate aceste date tehnice sînt necesare pentru înţelegerea „aranjamentului” făcut de reprezentanţii CEO cu cele două firme care au oferit tarife sub 11,40 sau puţin peste (SC Safety Security SRL 10,20 lei/oră şi SC Fort Security SRL – 11,49 lei/oră), care pot fi considerate oferte neserioase, căci nu acoperă nici măcar salariul agenţilor, ca să nu mai vorbim despre celelalte cheltuieli obligatorii (echipament, combustibil, dotare etc)!

În finalul licitaţiei, comisia a decis ca din totalul de 15 loturi, firmei SC Safety Security SRL cu sediul în Caracal să-i fie atribuite 14 loturi, iar firmei Signovince SRL din Târgu Jiu să-i fie oferit un singur lot! SC Fort Security SRL din Craiova a primit 3 loturi care însă, în mod misterios, nu apar în „Raportul procedurii”.

Care este, totuşi, marea problemă generată de această licitaţie? Citiţi în ediţia digitală a ziarului cotidianul. 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Toate firmele de pază sunt ale cui trebuie, adică pensionari din ministerul de interne sau apropiați ai acestui minister. Tot din aceasta categorie fac parte și profesorii de la școlile pentru firme de pază. Pânâ la un moment dat paza o făceau angajații întreprinderii. Tot minunata și atotștiutoare media a făcut tam-tam în anii 90 că un portar de la Renel, să zicem câștigă, mai mult decât un profesor universitar. O mare minciună. Asă că s-a “externalizat” paza și s-au creat aceste firme ce apără averea poporului român cu nume obligatoriu pompos englezești, la care se plătește de trei ori mai mult devât te costa paza cu oamenii tăi, dar spre și mai prosperitatea patrioticilor pensionari și nedreptul salar minim pe economie pentru nefericitul ce patrulează noaptea și pe frig și ploaie cu riscul haitelor de hoți. Cu câinii sunt prieteni îi hrănesc și-și țin reciproc de urât.

  2. Stie el Florinel Iordache de baietii astia si de magariile lor.Doar e finu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.