Șanse pentru revitalizarea unei fabrici vechi de 33 de ani

Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, una dintre cele mai importante companii ale industriei metalurgice din Romania, aflată în procedură de faliment, a fost vândută, în cadrul unei licitații publice, pentru suma de 7.5 milioane de euro, către Intertranscom Impex SRL, producător de plasă sudată din Bacău. Noul proprietar plănuiește să repornească producția și să retransforme fabrica într-unul dintre principalii angajatori în Beclean.

„Am reușit, în urma unui proces amplu și riguros, să identificăm investitori viabili pentru una din companiile ce au jucat un rol cheie în industria metalurgică. Prin această tranzacție de succes, setăm premisele pentru continuarea dezvoltării eficiente a industriei metalurgice din România și reușim să salvăm încă un obiectiv important din istoria afacerilor românești”, declară Andrei Besoiu, Sales Manager, CITR Cluj.

Fabrica vândută se află pe strada Valea Viilor nr. 3, în localitatea Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Activul este reprezentat de fabrica de producție a sârmelor tari și moi, respectiv produse derivate din sârmă, plase sudate, cuie, panouri de gard, sârmă ghimpată, și este compus din teren de 406.606 mp, construcții și echipamentele aferente.

CITR Filiala Cluj împreună cu Prime Insolv Practice, în calitate de lichidatori judiciari, au organizat licitația în data de 25 ianuarie 2024, ora 14.00, la sediul Prime Insolv Practice SPRL, situat în Bucureşti, Bulevardul Aviatorilor nr. 52.

Înființată în 1991, societatea Dan Steel Group Beclean SA a avut ca principal obiect de activitate producția de metale feroase, sub forme primare și de feroaliaje (cuie, sârmă zincată, sârmă împletită, plasă sudată, panouri etc), destinate atât pieței interne, cât și celei externe (Ungaria, Polonia, Serbia, Cehia, Slovacia). Produsele fabricate de societate au fost destinate în special sectorului construcțiilor și al agriculturii, precum și altor ramuri ale industriei, care realizau bunuri de larg consum. Declinul cifrei de afaceri a început în anul 2017 când diminuarea volumului de business a condus la reducerea capitalului de lucru precum și la creșterea semnificativă a gradului de îndatorare. Nu în ultimul rând, măsurile impuse în anul 2018 de Comisia Europeană asupra importurilor unor categorii de produse aparținând industriei siderurgice a obligat Dan Steel Group Beclean SA să își asigure materia primă din cadrul UE, în condiții contractuale mult mai oneroase pentru aceasta, și cu plata în avans, ceea ce a creat o presiune suplimentară asupra situației financiare a companiei care a acumulat datorii de peste 35 milioane euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Șanse de dărâmare mai degrabă. Am mai auzit povestea asta de 2005 ori și toate fabricile au dispărut. Am câteva povești despre Elecroputere Craiova ,Turbomecanica București ,Tractorul Brașov ,Arpo Curtea de Argeș ,Iris Cluj Napoca, Relonul Savinesti ,Cristalul Dorohoi ,Adesgo București ,Flaro Sibiu ,Husana Huși ,Elba Timișoara ,Sinteza Oradea ,Napochim Cluj Napoca, Fepa ‘74 Bârlad ,Arpechim Pitești ,Rafo Onești ,Doljchim Podari, I.P.O. Tulcea , Zahăr Bucecea , Tepro Iași, Nicolina Iași, Progresul Brăila , 1 Mai Ploiești , Laminorul Roman și alte 2000 de fabrici.NIMENi nu are interesul ca România să mai producă ceva. Ceva de genul Telemea de Sibiu cu Sibiul în Albania desigur. Dezindustrializarea continuă.

  2. Titus Steel ii bate pe toti din Dan Steel Group Beclean

    (e o porcarie CO-MU-NIS-TA
    doar bomba nuclaera o poate sterge de pe fatza Pamantului
    sau cateva zeci de mii de condamnati penal)

  3. Noul investitor o sa faca si cu asta ce au facut si cei care au cumpart fabrica de sarma si plase sudate de la Ductil Buzau.
    O s-o faca praf si o s-o dea la fier vechi……[Rumburak]

  4. O lege simplă de interzicere a exportului de fier (fie și vechi) va rezolva problema. Generațiile trecute au plătit scump importul acestor fiare vechi care pot fi reciclate în Romania. Dar cine s-o dea și să interzică toate aceste matrapaslâcuri ? Cei care le fac ? Votați in continuare pe toți idioții ăștia care se preumblă în parlament și pretind că sunt politicieni dar nu au nimic în creier.
    Fără o schimbare drastică a clasei politice România va dispărea , deocamdată ”preumblătorii parlamentari” sunt urmașii securiștilor de ieri, așa că ceea ce au învățat de la părinți asta practică astăzi. La ora actuală nu există nici un partid cu proiecte pentru țara aceasta, totul e minciună si praf în ochi.

  5. Dar cu cine vor sa produca ? Cu padurarii actuali din jur? De aia a dat faliment.

  6. Vin japonezii in Portul Constanta si merg la dana 1.
    Ce faceti voi aici? Vindem fier vechi.
    Bogata tara!
    La dana 2, ce faceti voi aici, vindem fier vechi, la dana 163, vindem fier vechi.
    Bogata tara!
    Ce tot spui dle, bogata tara?
    Pai voi dezmembrati industria si agricultura de 34 de ani si tot nu se termina!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.