Șapte companii românești, interesate de noua conductă din Grecia

Șapte companii înregistrate în România s-au înscris în Registrul Utilizatorilor Sistemului Elen de Gaze Naturale (ESFA) de când a devenit funcțional interconectorul de gaze ce leagă Grecia de România via Bulgaria, scrie publicația elenă ENERGY PRESS. Trei companii au fost înregistrate în luna august, într-o evoluție care demonstrează importanța tot mai mare pe care o dobândește, în condițiile de astăzi, pentru întreaga regiune mai largă a Balcanilor și SE Europei noul gazoduct. Ultimele trei companii românești înscrise în cursa pentru gazele naturale sunt Romgaz, Premier Energy și Engie.

Ceea ce a atras interesul companiilor românești este posibilitatea interconectorului Grecia – Bulgaria (conducta IGB) de a fi o sursă suplimentară de aprovizionare a țării cu gaze naturale, prin conducta interconectoare România-Bulgaria, precum și accesul pe care România și l-a asigurat încă din luna aprilie la stația de gaz natural lichefiat a companiei DESFA de la Revythoussa, în urma unui acord semnat în acest sens între cele două guverne, potrivit sursei citate.

Importanța acestor doi factori, în condițiile existente acum pe piețele energetice din Europa, ca urmare și a conflictului din Ucraina, este demonstrată și de distanța mare în timp care separă înregistrarea acestor trei companii românești în Registrul ESFA de cele patru înregistrate anterior.

Este vorba despre Wiee Romania (cu data de înregistrare 13 mai 2019), OMV Petrom Gas (29 august 2019), AIK Energy și OMV Petrom SA (18 februarie 2020).

Interconectorul de gaze dintre Bulgaria și Grecia este gata de câteva zile. E vorba despre un gazoduct ce poate aduce gaze naturale din Grecia spre România și Ungaria, via Bulgaria, și care a fost amânat de autoritățile bulgare și elene timp de peste un deceniu. ”Interconectorul este finalizat și la 1 octombrie va putea, într-adevăr, să fie pus în funcțiune în adevăratul sens al cuvântul, fără nicio grijă și fără nicio încălcare a vreunei norme în Bulgaria”, a spus oficialul bulgar pentru portalul SEGA.

Proiectul IGB este de o importanță cheie pentru creșterea securității aprovizionării și pentru asigurarea diversificării surselor de gaze naturale pentru Bulgaria și pentru regiunea Europei de Sud-Est. La nivel regional, IGB va oferi acces la rețeaua de transport al gazelor naturale pentru municipalitățile și regiunile bulgare care nu aveau o opțiune de conectivitate. Interconectorul cu Grecia reprezintă o rută complet nouă pentru transportul gazelor naturale către Europa și va oferi Bulgariei și regiunii acces la aprovizionarea din noi surse. Proiectul va conecta țara cu coridorul sudic de gaze și are o sinergie excelentă cu alte proiecte energetice majore, cum ar fi TAP, TANAP, EastMed și terminalul GNL de la Alexandroupolis. Aici, la terminalul Alexandroupolis (din proeictul căruia Romgaz, inexplicabil, s-a retras), vor descărca metanierele cu GNL american și qatarez, dar și din alte țări.

Conducta IGB (cu o lungime de 182 km) va conecta rețelele de gaze ale Greciei și Bulgariei și va avea o capacitate anuală inițială de trei miliarde de metri cubi (bcm), cu posibilitatea de creștere. De la momentul punerii în funcțiune a conductei IGB, Bulgaria va putea primi prin intermediul acesteia gaze naturale aduse prin conducta TAP, care transportă gaz azer pe piața europeană. În același timp, Grecia are capacitatea de a acoperi nevoile energetice ale Bulgariei prin intermediul terminalului de la Revythousa, pentru care se analizează și închirierea unui rezervor plutitor de GNL pentru a rezolva eventualele goluri în aprovizionarea cu energie. Din Bulgaria, gazul poate ajunge și în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Bulgaria a tergiversat lucrarile sub influenta cozilor de topor putiniste infiltrate acolo. Acum cand a vazut ca a dat de dracu’ si-a schimbat atitudinea…

  2. E o deosebire, mare, între fime românești și firme înegistrate în România.
    Nici una nu este românească! La urma urmei de ce-ar fi cînd gaze sînt destule-n România fără Mare Neagră. De unde vom ști că firmele amintite mai sus, de fapt, no vor exporta? Cum, noi oamenii de rînd, am putea să știm în ce parte merge gazul prin țeavă sau curentul prin sîrme? Dar să-i credem că nu ne-au mințit deloc cu PLANdemia.

  3. @tibi1 spune:
    14 octombrie 2022 la 10:22

    „Bulgaria a tergiversat lucrarile sub influenta cozilor de topor putiniste infiltrate acolo. Acum cand a vazut ca a dat de dracu’ si-a schimbat atitudinea…”
    Tu poti posta macar o data fara a face propaganda desantata aiurea? Ce are INTERCONECTORUL INTERN cu rusii? Aici e vorba de cum se distribuie gazele ajunse DEJA in Bulgaria. Care gaze pot fi rusesti sau de aiurea.
    Probabil tot aia s-au impotrivit care au sabotat si constructia conductei NABUCCO. Adica UE. Acuma au dat de dracu’ dar indiferent pe unde plimbi gazul, prin ce interconectoare, conteaza cat plimbi. Si asta-i problema, Europa nu are gaz suficient si ce vine acuma neruresc este la suprapret. Cea ce va duce la saracirea populatiei si falimentarea industriei UE care devine deja necompetitiva cu SUA sau Asia , fapt ce va duce la relocarea productiei acolo unde energia este mai ieftina..
    „Cum așa? Germania îi acuză pe americani că vând gazele la prețuri astronomice”
    https://www.cotidianul.ro/germania-ii-acuza-pe-americani-ca-vand-gaze-la-preturi-astronomice/

  4. Atentie la nuanta! Citez „Șapte companii înregistrate în România s-au înscris în Registrul Utilizatorilor Sistemului Elen de Gaze Naturale (ESFA)”! Nu cumva sunt companii straine inregistrate ca fiind romanesti?! Cam asta se intelege!

  5. N-am spus ca aprovizionarea cu gaz prin conducte alternative n-a fost sabotata si de alte tari in frunte cu Germania. Acum insa a vazut toata lumea unde s-a ajuns si se vor pune pe treaba sa repare ce au facut gresit. Preturile fireste sunt mari dupa ce majoritatea a spus ca rusii sunt baieti buni si ne putem baza pe ei dar vor scadea cu timpul.

  6. A avut grija Popescu al galvejitilor ăla protejat de funcționarii de la ambasada SUA să ieșim și din proiectul cu grecia.mini reactoarele nucleare sun mai poluate și mai puțin eficiente mergeți decât cele de la Cernavodă dar șpagă pentru implementarea lor e de miliarde de dolari

  7. Firme romanesti? Poate daca il treziti pe Ceausescu, ca doar el a infiintat Romgaz, Transgaz,Cernavoda…si inca alte 15.000 de companii romanesti din care sug strainii si azi.

  8. securicii si spionii infiltrati in orice „companie” care „face” bani – a se citi „fura, talhareste, pirateaza”. 0 incredere in „firmele” care au acces (ce ciudat, nu? am prieteni care se chinuiesc sa participe la licitatiile masluite de mafia anti-romaneasca) la aceste resurse. cata minciuna. cata ipocrizie. totul este pe tava pentru satanele care praduiesc pentru stapanii lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.