Săracii lumii beau apă de zeci de ori mai scumpă decât bogații

22 martie este Ziua Mondială a Apei. Un raport UNESCO publicat pe 19 martie arată că 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă disponibilă în permanență, iar 4 miliarde de oameni s-au confruntat cu grave penurii de apă timp de cel puțin o lună in cursul anului.

Raportul UNESCO arată că inegalitățile se manifestă pregnant și în ce privește accesul la apă. ”Jumătate dintre persoanele care beau apă provenind din surse nesigure trăiesc în Africa. Doar 24% din populația Africii subsahariene are acces la apă potabilă sigură, iar doar 28% au instalații sanitare bazice, pe care nu trebuie să le folosească în comun cu alte gospodării”, arată site-ul News Ghana, citat de Courrier International.

Redactorul raportului UNESCO, Rick Connor, arată că locuitorii din zonele rezidențiale ale orașelor plătesc mult mai puțin pentru accesul la apă curentă decât plătesc locuitorii săraci ai mahalalelor. Aceștia trebuie să cumpere apă în recipiente, la un preț de 10-20 de ori mai mare. ”Ne putem gândi că acești oameni nu au acces la apă pentru că nu au cu ce plăti. Dar nu este așa – ei alocă 30% din venituri pentru apa scumpă”.

Pe de altă parte, organizația WaterAid a publicat un raport despre situația accesului la apă în lume, raport care arată că India utilizează cea mai mare cantitate de apă subterană (24% din totalul mondial) și este al treilea exportator de apă din lume (12% din exportul total de apă). ”Importul de produse alimentare și confecții din India de către țările bogate din Vest face ca tot mai multe comunități sărace și marginalizate să nu aibă acces la apă in fiecare zi. Aceste produse au impact asupra resurselor de apă – volumul de apă utilizat pentru producție – iar asta afectează grav regiunile în care apa este puțină”, scrie Punjab News Express.

”O administrare mai bună a resurselor de apă, un acces mai bun la apă sigură și instalații sanitare pentru toți sunt condiții esentiale pentru eradicarea sărăciei, pentru edificarea unor societăți pașnice și prospere și pentru ca nimeni să nu rămână în urmă pe calea spre o dezvoltare durabilă”, arată amintitul raport UNESCO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Sa fim seriosi,pare ca se asern alte afaceri banoase pe baza acestui raport. Cine vinde apa scumpa? Se preia masiv din tari care au apa pura si se transporta in tarile arabe si nu numai. In ro se plateste mai nimc pentru afacere si in urma vanzarii,cresc gras conturile.

  2. Nu numai ca apa-i mai scumpa, Marchievici, dar e si murdara, infectata. Garantie à tot felul de boli, de la holera la cancer.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.