Șase expoziții noi aduc arta contemporană în Centrul de Interes al clujenilor!

Galeria Nano - Axenia Roşca

Centrul de Interes își lansează programul pe 2018 cu prima serie de evenimente dedicate artei contemporane, 4 expoziții și-o proiecție de film, programate astăzi, la ora 19:00. Expozițiile aduc în atenția publicului 11 artiști care trăiesc și lucrează în România (Cluj, Sibiu, București), iar filmul ce va fi proiectat la vernisaj e o ocazie unică de a păși în universul artistic al unuia dintre cei mai influenți pictori în viață, Luc Tuymans.

La Galeria Nano, artista Axenia Roșca și curatorul Gabriel Marian deschid expoziția How to grow your own gods. Proiectul se prezintă sub forma unui kit care conţine câteva elemente de bază pentru ca oricine să-şi poată crea un mic univers. Cu ajutorul lui, fiecare e liber să-şi descopere câte un zeu interior sau mai mulţi, la alegere, şi să-i invite să crească împreună cu spaţiul colonizat. Cu puţin noroc, după o vreme vor apărea şi fiinţe cu suflet, poate chiar inteligente. Aşa se naşte un cosmos personal, ordine si armonie dintr-un aparent haos iniţial.

Natalia Lazurca & Zsolt Berszan

Galeria BARIL prezintă expoziția Well, Well, believe it or not / She covered every last inch of the entire sidewalk, care cuprinde cele mai recente picturi și obiecte din ceramică, realizate de Natalia Lazurca în timpul rezidenței artistice de la Centrul de Interes. Vorbind despre lucrările sale, artista susține că se gândește la ele ca la niște lucruri: ”Ideea de lucru mi se pare ceva foarte interesant. Cuvântul poate avea atâtea înțelesuri. Lucrurile sunt fundamentale în alcătuirea lumii, fiindcă orice chestie e un lucru. Așadar, acestea sunt lucrurile cu care-mi trec vremea. Și există momente când doar construirea lor mă umple de încântare”.

Artiștii galeriei BAZIS Contemporary, Szabolcs Belényi, Zsolt Berszán, István Betuker, Dan Măciucă, Daniel Nagy și Szabolcs Veres, prezintă expoziția de grup On paper. Cel mai important pas al procesului artistic e transpunerea unui gând sau a unei idei pe hârtie. Acesta e și motivul pentru care desenul pe hârtie e și va rămâne o formă de exprimare primordială pentru fiecare artist, indiferent de mediul în care lucrează. Prin diferite moduri de intervenții pe hârtie: desen, grafică, colaj sau pictură, se conturează o expoziție complexă atât din punct de vedere textural, cât și al tematicii.

Galeria SABOT-Vlad Nanc[
A treia expoziție personală a artistului Vlad Nancă la SABOT: ”În peisajul natural omul este un intrus”, cercetează aspecte mai puțin evidente ale modernismului secolului XX. Spațiul galeriei e împărțit în două. Pe de o parte, o lume a imaginarului populată cu siluete dezumanizate și în egală măsura post-umane, micro-făpturi descinse din schițe arhitecturale și readuse la viață prin mărire la scara 1:1. Alături de ele, un alfabet extra-terestru rezultat din izolarea părții decorative de partea funcțională a unor suporturi de plante est-europene, semne ale unei estetici de esență modernistă sustrase dintr-o practică de inspirație folclorică. În a doua parte a expoziției, trei coloane placate cu faianță 15/15 plasează vizitatorii, prin “grid”, direct în modernitatea secolului XX, unde se discută teme legate de sculptura modernă, cursa spațială, modernism ca accelerator al Antropocenului.

Camera – Ada Muntean

În CAMERA clujeană, artista Ada Muntean simulează într-o manieră ironică un spațiu de locuit fictiv, în care elementele constitutive devin simbolice pentru condiția omului de secol XXI. Expoziția SABOTAGE: Deconstructing the Unforeseen analizează existența omului contemporan văzută ca o consecință mai mult sau mai puțin directă a unor acte de sabotaj asupra condiției ei originare: de la mediul artificial creat pentru a-și desfășura existența la nevoia de consum excesiv. În galerie, naturalul și artificialul funcționează într-o manieră apropiată de absurd, lucrările fiind concepute și compuse din fragmente de real, uneori cu inserții ready-made. Muzica ce însoțește expoziția a fost special compusă de Răzvan Apostol

SPAȚIU INTACT expune în premieră în România documentarul Luc Tuymans: afstand / timing / precisie regizat de Jan Blondeel. Filmul prilejuiește publicului clujean o întâlnire virtuală cu unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, Luc Tuymans..

2 expoziții la etajul 1

nonULTRA – Roxana Ionescu

Spațiul non+ULTRA găzduiește instalația Sculpture for the mind a Roxanei Ionescu. Artista urmează studiile doctorale în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj, iar prin acest proiect pilot divulgă câteva din temele de cercetare abordate în teza de doctorat. Diferite tehnici și medii artistice (fotografie, video, sculptură) ne vorbesc la unison despre felul în care limbajul transmite, formează și modelează ființa umană.

Organizatori: Federația Artiștilor și Galeriștilor din Fabrica de Pensule, Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.